Close
Thailändsk mat (och min relation till den)

Thailändsk mat (och min relation till den)

– ”Kyckling och ris IGEN!?” Ja, mina barn var rejält trötta på ris och kyckling när det var dags att resa hem till Sverige igen. Personligen har jag inga problem med att äta Chicken Cashew eller Chicken Satay (kycklingspett) med ris varje dag året om, men det thailändska köket har ju faktiskt mer att erbjuda än så.

På en matlagningskurs under vår förra thaimout fick jag lära mig att thailändsk mat är uppbyggd på tre grundstenar: sött, surt och salt. Örter, kryddor och smaksättare av diverse slag bidrar till det thailändska kökets karaktäristiska smaker som är så annorlunda från det vi är vana vid i Sverige. Systemet på restaurangerna i Thailand går egentligen ut på att först välja vilken typ av smakbas man är sugen på (sötsurt, ostronsås eller kokosmjölk för att ta några exempel) och först därefter bestämmer man vilket kött som ska ingå i rätten: fisk, kyckling eller skaldjur. De allra flesta beställer in ris till maten.

Thailändsk mat (och min relation till den)

matmarknad_thailand

Thailändsk mat på lokala marknader

Det bästa sättet att snabbt få en inblick över maten i Thailand är att besöka en lokal marknad. På enkla marknadsstånd hittar du puttrande grytor, välfyllda korgar, rader med exotiska frukter och baljor med spännande innehåll. Det finns få saker jag uppskattar lika mycket som att gå omkring och insupa stämningen på en lokal matmarknad.


mat_i_thailand

Stora kastruller i långa rader.

majs_thailand

Universellt gott, grillad majskolv!

mat_suspekt_thailand

Hur modiga är ni i matväg? Jag blir modigare ju äldre jag blir, men inte tillräckligt modig för att smaka den bruna sörjan på bilden.

Thailändsk mat i gatustånd och tuk-tuks

Den godaste maten serveras ofta på gatan, antingen från ett uppställt gatustånd eller ett ”mobilt kök” i form av en tuk-tuk. Den svenska folkhälsomyndigheten skulle förmodligen få krupp om vi det här systemet infördes i Sverige, men faktum är att man hör talas om förvånansvärt få matförgiftningar med tanke på hur länge maten ligger framme i värmen.

mat_thailand

Missa inte ”matgatan” i Saladan på Koh Lanta. På kvällarna hittar ni tuk-tuks uppställda på rad, redo att servera smaksensationer!

mat_i_thailand

Vi åt i princip all mat ute under vår senaste thaimout.

kebab_thailand

100 baht, dvs 25 SEK för en kycklingkebab. Inte särskilt billigt, men heller inte jättedyrt för en hel måltid.

Thailändsk mat på restauranger

I Thailand hittar du restauranger bestående av allt från små hål i väggen till lyxhak med vita dukar och finporslin. På menyerna lär man sig snabbt att navigera mellan återkommande rubriker: soppor, curryrätter, ångkokta rätter, friterade rätter och sallader – och ofta även en avdelning med västerländsk mat (tänk typ pastarätter och hamburgare).

”Trots att nudelrätter är ganska vanligt i Thailand (efter inflytande från kinesiska invandrare) är de flesta thailändska maträtterna wokade eller grillade och serveras med ris. Fisk (blah), fläskkött (moo), nötkött (neua) och kyckling (gai) kan alla tillagas på många olika sätt, men hackas vanligtvis upp i småbitar och wokas med olika kryddor, till exempel vitlök, chili, och/eller basilika. Kött och kyckling serveras oftast grillat eller stekt medan fisken vanligtvis kokas och serveras hel.”Tourism Thailand

omelett_thailand

Omelett med kycklingfyllning serverade med typiska tillbehör: lime, lök, jordnötter och böngroddar.

mat_ananas

”Fried rice” är en klassiker i Thailand, här serverad på ett roligare sätt än vanligt.

familjemat_thailand

De minst anspråksfulla restaurangerna serverar ofta den bästa maten – här äter vi öns godaste Chicken Cashew vid paradisstranden Klong Jark.

… men vad gör man när sockersuget sätter in?

Kanske är det värmen som gör det, men många med mig vittnar om att sockersuget helt enkelt inte infinner sig lika snabbt och ofta som hemma i Sverige. Efterrättsmenyn i Thailand är inte välsorterad, men fullt tillräcklig. Glass finns nästan alltid att välja på, och även pannkakor samt sticky rice (sött efterrättsris) med mango. Men vem behöver egentligen bakverk och glass när det finns överflöd av färsk frukt, smoothies och shakes i olika former och utföranden att gå loss på? Jag snittar minst en smoothie om dagen när jag är i Thailand. Tänk på att thailändarna gärna häller sockerlag i både smoothies och shakes, säg ifrån om du inte vill ha det!

shake

Dagens höjdpunkt: en shake gjord på färsk vattenmelon.

frukt_thailand

Frukttallrik med vattenmelon, ananas, mango och papaya, kanske världens godaste efterrätt!?

pannkaka_thailand

De tjocka pannkakorna, som ofta serveras med honung, äter vi både till frukost och efterrätt. Det går inte att vara i Thailand utan att äta en ”Roti”, en tunn variant av pannkakor som serveras nystekta med olika fyllningar, typ Nutella och banan. Här kan dock en varning vara på plats: de är nämligen svårt beroendeframkallande!

Kuriosa om thailändsk mat och det thailändska köket:

  • Visste ni att thailändarna oftast bara dukar, och äter, med gaffel och sked? Knivar ska inte ligga på matbordet, de är enligt tradition till för att slåss eller kriga med. Därav hittar man sällan helstekta kötträtter på den thailändska menyn, köttet är istället uppskuret i lagom mumsbitar. Det är dessutom oartigt att äta med en gaffel. Gaffeln används för att skyffla upp maten på skeden, som man sedan äter med.
  • På matlagningskursen fick jag höra att smaksättare som soja och färdigblandad pasta (typ den vi köper i Sverige) är ett ”big no-no” för thailändska kockar.
  • Har du svårt för stark mat? Plugga in uttrycket ”Mai Pet” som betyder ”inte starkt”. Det lär behövas! Thailändarna älskar sin chili, och många gånger har jag fått lämna maten (läs: gett den till min man som verkar ha thailändska gener) redan efter en tugga eftersom den har varit på tok för stark för mig.
  • Se upp för chilis på menyn, dessa rätter är alltid extra spicy. Fast låt för den saken skull inte chili-symbolen hindra dig från att testa nya smakupplevelser. Trots min motvillighet att äta stark mat föll jag pladask för ”Larb gai” (thailändsk sallad med kycklingfärs). Prova dig fram, det thailändska köket är enligt mig ett av världens bästa!

thailändsk mat


Här hittar du fler blogginlägg om våra resor till Thailand.

23 comments

  1. Min absoluta favorit är chicken massaman och då helst hos Sao´s Kitchen i Huay Yang.
    F.ö. är allt som Sao lagar gott och av toppklass.
    Watermelonshake en annan favorit och mango.
    Vi lagar ibland mat själva , fläskfilé, lax, pastasallad.
    Har ingen ugn tyvärr, tror inte den skulle rymmas i vår kökshörna.
    Kram Titti

    1. Vad kul att läsa om dina favoriter Titti! Min mans favorit är också Massaman curry, fast de jag har smakat har varit för starka för mig… Jag kan leva på vattenmelonshake! 🙂

  2. Tack så mycket, det här var ett verkligt intressant inlägg! Jag har verkligen undrat över maten och (som du vet) om den måste vara stark. Där fick man en språklektion på köpet. 🙂

    De smoothies du berättar om låter fantastiska! Men som en person utan sötsug (ja, det är sant) 😉 måste jag i så fall komma ihåg att be om en utan sockerlag. Jättebra tips!

    1. Ingen orsak Anna, jag vet att det är flera som har varit nyfikna på maten. Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst, men tänker att det här blir en lagom sammanfattning.

      INGET SOCKERSUG? Alltså, hur är det ens möjligt? Grattis! Jag tror att jag fick din andel också… hahaha!

  3. Packar ner dina mattips och språkkunskaper i resväskan på direkten, på lördag bär det av till just Thailand!

    1. Härligt att höra Sanna. Hoppas att du får en underbar resa (men det är jag ganska övertygad om att du får…) 🙂

  4. Kul och intressant inlägg, jag gillar ju mat 🙂 Vi tycker båda om asiatisk mat, även om thai inte är favoriten (gillar kinesiskt och vietnamesiskt bättre), men det ser gott ut på dina bilder! Det där med sked och gaffel vet jag, men jag är inte helt bekväm med det. Känner mig som ett barn när jag äter 😉 Föredrar pinnar som i Kina! 🙂

    1. Tack, vad kul att du gillar det Helena! Jag är svag för thaimat, mer än Kina som jag tycker är lite väl fett, men ÄLSKAR dumplings! De godaste jag har ätit hittills åt jag i Taiwan.

  5. Hej! önske inlägg 🙂 Barcelona, Vi åker dit om tre veckor och har en vecka på oss att utforska. har du tips på vad vi inte ska missa? och äta?

    1. Hej Birgitta! Åh, Barcelona, vad härligt! Låt mig fundera och återkomma. Jag bodde där en sommar, men det var LÄNGE sedan och mycket har säkert hänt i staden sedan dess…

  6. Saliven rinner! Jag drömmer fortfarande om våra tre veckor i Thailand, om lunken och maten och vädret och doppen… Jag gick ner nästan fem kilo trots att jag åt så gott! Vattenmelon- eller mangoshake varje kväll, chicken satay, olika frukttallrikar, men också de kokosmjölkbaserade kycklingcurrygrytorna. Jag jämför alla matupplevelser med min 12-årshimmel Italien, färsk rosmarin och vitlök! Thailand och Hongkong har levererat bäst mat efter det, men faktiskt blev jag också förtjust i Ungerns matiga grytor!

    1. Vad spännande med god mat i Hongkong, det trodde jag nog inte. Och Ungern, det är inte det första jag förknippar med god mat! Men ja, jag älskar också maten i Thailand. Snöar dock in på vissa rätter som du vet – precis som du gillar jag mest Satay, kokosmjölksrätterna och smoothies… 🙂

  7. Tack för toppen inlägg! Priserna verkar höga mot vad jag varit van vid i Thailand, stämmer det? 60-100 baht på en enkel restaurang per måltid har jag varit van vid.

    1. Det beror på vart man äter. Du hittar absolut thai-rätter för det priset, men i så fall på de väldigt enkla restaurangerna. Tänk, snart är ni där!

  8. Vilket underbart inlägg! Jag reste runt i Thailand och indonesien för ca 6 månader sen och det finns inget som toppar Thailänska mat! ♡
    Jag längtar tillbaka varjedag…

    http://Www.nannymctraveling.wordpress.com

    1. Tack Julia! Jag längtar också tillbaka, varje dag… 🙂

  9. Det där med kyckling och ris känner jag igen. Själv tröttande jag rejält på thaimat under våra år där, tyckte ett tag allt smakade fisksås och citrongräs men efter en paus äter jag det gärna igen. Det gäller ju att ta sig förbi pad thai, fried rice och cashewnuts för att upptäcka nya rätter och smaker 🙂

    1. Ja, efter vårt halvår där borta drömde jag om min mammas potatis och brunsås – haha! Jag är ganska dålig på att våga prova nya rätter, däremot är min man väldigt duktig på att testa nytt (räcker ofta med några tuggor för mig av det nya, men rätt var det är så hittar man en ny favorit!)

  10. Efter 6 år i Bangkok kan jag bara understryka att Thai-mat bör upplevas på lokala marknader och hål-i-väggen restauranger. Matkulturen skiljer sig också mycket mellan de olika regionerna, hackad groda tex finns mig veterligen bara i Nordöst 🙂

    1. Oj, 6 år i Bangkok låter verkligen spännande Emanuel! Ja, visst skiljer sig matkulturen. ”Cow penis in cow stomach” såg vi t.ex. på en meny i södra Thailand, på gränsen till Malaysia. Och nej, vi beställde inte in just den maträtten – haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close