Close
Tips om saker att göra i Krabi Town, Thailand

Tips om saker att göra i Krabi Town, Thailand

De flesta förknippar gissningsvis Krabi Town med dess närliggande flygplats varifrån du sedan tar dig vidare till de närliggande öarna. Men är då Krabi Town en plats värd att besöka? Nja. Jag hade själv inte bokat en biljett till Thailand enbart för att besöka Krabis stadskärna – vilken i själva verket är ganska utspridd. Eftersom vår familj med jämna mellanrum spenderar längre perioder på Koh Lanta gör vi numera regelbundna resor till Krabi Town eftersom den är vår närmsta ”storstad”. Det är alltså hit vi åker för att fixa ärenden, för att storhandla och inte minst förnya våra visum på Krabi Immigration office.

Bra att veta! Många väljer att övernatta i närheten av Krabi Town i samband med tidig eller sen avgång från/till flygplatsen. I detta fall är både Krabi Town och den närliggande grannstaden Ao Nang lämpliga alternativ för övernattning. Orterna ligger väldigt nära varandra, det tar bara 20 minuter att köra mellan. Om jag skulle välja mellan Krabi Town eller Ao Nang skulle jag personligen välja ett hotell i Ao Nang. Där finns finare strandpromenad, fler restauranger – men också fler turister (på gott och ont ska tilläggas).

Läs mer: Om att resa till Ao Nang i Krabi

Det finns däremot flera tipsvärdiga utflykter att göra i och strax utanför Krabi Town. Här är några av våra favoriter!

Mina bästa tips om saker att göra i Krabi Town, Thailand

#1. Tiger Cave Temple

Det finns många fantastiskt fina buddhistiska tempel i Thailand. Tiger Cave Temple, som också går under namnet Wat Tham Suea, är ett av dem. Templet ligger cirka fem kilometer från Krabi Town. Namnet ”Tiger Cave” kommer av rykten om att det brukade vistas tigrar här i trakterna. Idag vore ”Monkey Cave” ett lämpligare namn med tanke på den stora mängd apor som vistas på området. Och just aporna är en av anledningarna som gör att jag inte känner mig helt bekväm att åka hit – trots de vackra utsmyckningarna och utsikten från templets topp. Är du rädd för apor ska du med andra ord hålla dig långt bort från Tiger Cave Temple, alternativt undvika att ha med dig någon slags mat i väskan.

Tiger Cave Temple Krabi
Tiger Cave Temple Krabi

Bortsett från aporna är det en häftig utflykt, särskilt om du orkar knata upp för de 1260 branta trappstegen som leder upp till själva templet på berget. Har du hyfsad kondition ska inte detta vara något problem. Räkna med ett par timmar på plats för att övervinna trappsteg och därtill hinna njuta av utsikten. Obs! Tänk på att klä dig respektfullt när du vistas i tempelområdet.

Läs mer: VAB, Krabi och festival: Thaimout 2023 v. 9

#2. Khao Phanom Bencha National Park

nationalpark_krabi
krabi_nationalpark

Titeln ”nationalpark” brukar vara en bra stämpel om du är ute efter en lyckad utflykt. Khao Phanom Bencha National Park, som ligger ca tre mil utanför Krabi Town, fick vi tips om av vår thailändska chaufför Moss när vi frågade om hennes smultronställen runt Krabi. Och visst är det här en plats att besöka för alla som är lite extra förtjusta i vackra naturvyer. Vackra vandringar, bananträd i full blom och svalkande vattenfall – allt man behöver med andra ord! Mer information finns på nationalparkens hemsida.

Läs mer om vårt besök i Khao Phanom Bencha National Park

#3. Longtailbåt ut i Krabi skärgård

tips krabi thailand

Om du har vägarna förbi Krabi Town bör du definitivt kombinera resan med någon slags båtutflykt ut till närliggande öar. Krabi skärgård är en osedvanligt vacker sådan. Här väntar djungelklädda kalkstensklippor som skjuter upp från havet, men också söta små öar med badvänliga stränder. Att hitta en utflyktsarrangör är inte svårt, de finns nästan överallt och ingenstans i både Krabi Town och Ao Nang. Senast jag var i Thailand tog vi en longtailbåt från Ao Nang till ön Koh Poda, men tog även en sväng förbi Chicken Island för att få se en skymt av den berömda klippan formad som ett kycklinghuvud.

#4. Nattmarknaden i Krabi Town

tips krabi thailand

Nattmarknader är alltid värda att besöka, så även den i Krabi Town. Otaliga matstånd, krimskrams varvat med fina fynd och så en allmänt härlig feststämning. Klart att nattmarknaden ska upp på tipslistan om Krabi Town!

Adress: Soi 10, Maharat Road Opposite City Hotel, Krabi Town 81000 Thailand

#5. Big C Krabi

När vi reser till Krabi Town stannar vi alltid till på Big C Krabi, ett köpcentrum i utkanten av staden. Visst, det kommer inte ens i närheten av Bangkoks enorma varianter, men ändå. För oss och barnen blir det ett välkommet avbrott till det stillsamma ö-livet på Koh Lanta. Här finns en hel del av det du kan tänkas behöva i shoppingväg, men också en mindre foodcourt med diverse restauranger och fik (där KFC och Dunkin’ Donuts är mest populära hos våra barn).

Lotus Krabi

Besöket på Big C Krabi avslutas alltid med ett depåstopp på Lotus, där vi storhandlar mat och andra basvaror.

Läs mer: Födelsedagsfirande & Khao Lak

#6. Besök grottor

krabi grotta

Grottor finns det flera av i Krabi med omnejd, en av dem som är värda att tipsa lite extra om är Tham Klang. Observera dock att besök hit kräver en längre utflykt från Krabi Town (det tar ca 40 min med bil att nå grottan).


Här finns en hel massa andra Thailandstips samlade från tidigare resor. Omslagsbild från Tiger Cave Temple.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close