Close
Thailand vs Filippinerna, vilket är bäst?

Thailand vs Filippinerna, vilket är bäst?

Thailand vs Filippinerna, vilket land vinner i längden? Under och efter min resa till Filippinerna kom nyfikna frågor från flera olika håll: ”Är Filippinerna bättre än Thailand!?”

Svaret är inte helt oväntat ”det beror på”. Här sammanfattar jag mina tankar om Thailand vs Filippinerna och ländernas förträfflighet i relation till varandra i en högst personlig analys.

thailand vs filippinerna

Stränder på Filippinerna…

thailand vs filippinerna

…jämfört med Thailand. Strand som strand tänker jag – just stränderna är det ingen större skillnad på.

Jag och min familj trivs väldigt bra i Thailand, så bra att vi nu i våras valde att återupprepa vår longstaysuccé från 2011. Men är det egentligen landet i sig eller det livet vi har möjlighet att leva där borta som lockar? Jag tror faktiskt att vår familj hade kunnat trivas lika bra under en långvistelse i ett annat land – det är känslan och äventyret i sig vi vill åt. Att få komma bort från vardagskarusellen hemma i Sverige, bryta invanda mönster, lära känna nya människor, byta vinter mot sommar, tjocka vinterkängor mot flip-flops, få nya perspektiv på allt från mat till åsikter, och framförallt, att ha mer tid för familjen.

Men om jag stod inför ett aktivt val att boka Thailand eller Filippinerna skulle jag, som alltid, först och främst fundera på vad jag vill ha ut av resan. Här är mina högst personliga jämförelse av länderna. Märk väl att jag bara spenderade en knapp vecka på Filippinerna, analysen hade säkert kunnat bli en annan om jag fick stanna längre.

thailand vs filippinerna

Coron, Filippinerna. (Foto: Sara Amos)

Thailand vs Filippinerna:

Naturupplevelser: Thailand är stort och har både djungel, stad och natur – så visst finns det variation vad gäller både natur och djurliv. Jag upplever dock att kontrasterna inom landet är större på Filippinerna – alltså att det finns chans till fler olika typer av upplevelser. Både djurliv (spökdjur och eldflugor!), storslagna naturupplevelser och snorkling är snäppet bättre på Filippinerna om jag jämför med det jag har upplevt i Thailand.

Hållbar turism/Ekotänk: Min uppfattning är att Filippinerna har kommit betydligt längre än Thailand i de här delarna. Det baserar jag på allt från småsaker som att det erbjuds lokala varor i hotellens minibar, att duschprodukterna finns i stora pumpglasflaskor istället för små plastförpackningar – men också i ett betydligt större perspektiv som maxantal över hur många turister som tillåts komma in i Palawan. En liknande begränsning finns också på Coron Island där det finns tretton sjöar, men bara två av dem som är öppna för allmänheten. På Filippinerna får jag även uppleva djuren i sin naturliga miljö, det gäller både delfiner, spökdjur och eldflugor. (Jag är fortfarande illa berörd av de filmer jag har sett från hur elefanter i Thailand ”uppfostras” för att turisterna ska få rida på dem. Fruktansvärt!) Jag upplever också att det är betydligt skräpigare i Thailand, thailändarna har en tendens att kasta skräpet på stående fot även om det finns en papperskorg i närheten.

Språket: Mot bakgrund av att engelska är ett av de officiella språken på Filippinerna är det lättare att ta sig runt där jämfört med Thailand. Å andra sidan klarar man sig väldigt bra i Thailand också, på kroppsspråk klarar man sig långt – och på turistorterna finns det alltid någon som kan prata engelska.

Bemötande: Här märker jag ingen större skillnad på Thailand vs Filippinerna, i båda länderna är den varma gästvänligheten en av de anledningarna till att jag gärna återvänder.

Maten: Jag älskar verkligen thaimat och hade maten varit den avgörande faktorn hade jag absolut valt Thailand framför Filippinerna! Jag har inga problem att äta ungefär samma sak och från samma smakpalett varje dag – men efter ett halvår i Thailand längtade till och med jag efter ett bredare utbud på menyerna. Eftersom Filippinerna har legat under både amerikanskt, japanskt och spanskt styre är maten här influerad från alla möjliga håll av världen – de pratar stolt om sin ”fusion” i det filippinska köket. (Här kan du läsa mer om maten i Thailand respektive Filippinerna.)

Säkerhetsläget: Utrikesdepartementet avråder från att åka till ett par områden på Filippinerna: Mindanao och Suluarkipelagen – men avråder även från icke nödvändiga resor till de fyra södra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla i Thailand. Vart man än reser gäller det att resa med sunt förnuft – plugga på innan du ger dig av, och väl på plats får du inte vara naiv!

Väder/klimat: Thailand vs Filippinerna? Ländernas klimat liknar varandra, med ett tropiskt och fuktigt klimat som delas upp i en torr och en regnig säsong. Bäst att åka till Filippinerna rent vädermässigt sägs vara i mars, medan Thailand är mest behagligt mellan november till februari. Mellan juli till oktober har Filippinerna dock problem med tyfoner som kommer från Stilla havet, jag hade själv inte känt mig bekväm att vara där då, särskilt inte med barn.

Prisläge: Enligt Forex semesterindex 2016 ligger Filippinerna på 56 och Thailand på 64 (jämfört med Sverige som ligger på 100). Du kommer alltså billigare undan på Filippinerna, men det är ganska marginellt.

Barnfamiljen: Är barnen små hade jag förmodligen kört på Thailand som förstahandsval. För den som vill uppleva Filippinerna till max krävs en hel del transport. Efter en lång resa till Manila från Köpenhamn via mellanlandning i Istanbul väntade först inrikesflyg från Manila till Busuanga, tillbaka till Manila och därefter vidare mot Bohol, för att sedan återvända med flyg till Manila. Så ja, mycket flygplatshäng och transfertid med andra ord. Dessutom var maxvikt på planet 10 kg med inrikesflyget Philippine Airlines från Manila till Busuanga, vilket eventuellt kan vara lite tufft för en barnfamilj. Med tanke på att Filippinerna utgörs av över 7000 öar spenderade jag en stor del av min resa på olika båtar. Hur härligt som helst, jag njöt varje sekund, men jag hade nog inte varit lika bekväm med min sjövilda 1,5-åring ombord.

Ensamresenärer och parresor: Thailand vs Filippinerna, vilket funkar bäst? Har du redan varit i Thailand? Våga prova något nytt och res till Filippinerna! Har du inte besökt något av länderna skulle jag nog ändå ha börjat med Thailand, om inte annat för att äta riktigt god mat. Naturupplevelser och öliv kan ni dock få ut mer av på Filippinerna. Pröva era vingar och upptäck i så fall något annat än Boracay, som sägs vara Filippinernas motsvarighet till Thailands Phuket.

Sammanfattning:

Så, vilket land vinner egentligen. Hur är Thailand vs Filippinerna? Det finns ett uttryck som går varmt i Thailand: ”Same, same but different”. Det sammanfattar på ett ungefär min upplevelse av Thailand. Jag vet vad jag får när jag åker dit: det serveras ungefär samma mat på restaurangerna, stränderna ser ungefär likadana ut, min vattenmelonshake smakar ungefär likadant var jag än beställer den och leendena är alltid genuina. Jag upplever dock att variationen i landskap och upplevelser i allmänhet är större på Filippinerna, vilket gör mig sugen på att åka dit igen. Men å andra sidan är Thailand är alltid Thailand – ett fantastiskt land som jag aldrig tröttnar på. Om jag får välja så bor jag i Thailand, men åker därifrån på semester till Filippinerna. Japp, så får det bli!


Vilket land föredrar ni – Thailand eller Filippinerna?

23 comments

 1. Intressant jämförelse! Som sagt finns det nog många ”beror på” i såna här resonemang, men man måste ju ändå försöka ge sig på att jämföra. Vi gillade Filippinerna mycket bättre än Thailand, men det har säkert också att göra med VAR man befinner sig. Vi var på Koh Samui och det kändes väldigt svenskt och sånt gillar vi inte riktigt, haha. Den bästa maten tycker jag egentligen att man hittar i Kina och Vietnam… (men det är ju en smaksak ;))

  1. Ja, visst är det svårt att jämföra. Thailand kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta – en känsla jag delar med ungefär hundratusentals svenskar, haha! Jag gillade verkligen känslan av orördhet på Filippinerna, som svensk gillar man att känna sig speciell och hitta platser där man känner sig unik…

 2. Det finns en viktig sak värd att påpeka angående Thailand. En stor anledning till att jag älskar det och vill tillbaka igen är faktiskt svenskarna som håller till på Koh Lanta. (Long stay) Det är en speciell typ av människor som sökt sig dit och dessa trivs jag oerhört bra med.

  1. Jo, jag vet att du tycker det! Fast många åker utomlands just för att slippa andra svenskar… 🙂

 3. Jag är från Thailand och jag älskar det för att det är mitt hemland! Maten och språket. Men som turist åker jag helst till filippinerna! Det finns så många ställe där som är untouched av tourister och så många många öar att upptäcka som inte är invaderad av tourister. Bäst är ändå Indonesien!;) Men som sagt beror ju på vad man söker…

  1. Men vad intressant att höra dina tankar Dawan, tack! Ja, visst känns det som att man skulle kunna tillbringa evigheter med att utforska alla ”orörda” pärlor på Filippinerna! Blir jätteintresserad av Indonesien, så du tycker det är ännu bättre ändå? Det måste jag såklart spana in någon gång!

 4. Så nyfiken nu att att besöka Filippinerna efter ha lyssnat på podden och läst dina blogginlägg nu 🙂

  Jaa du borde verkligen åka till Orangeriet, sån vacker och lugn plats att strosa runt på i Uppsala!

  1. Ja, varför åka till Filippinerna när man kan åka till Uppsala, eller hur – haha! Kul att du redan har hunnit lyssna på podden, jag är så glad att Lisa och jag körde igång det där projektet.

 5. Vi varit i Vietnam, Kambodja, Malaysia osv, men alltid längtat efter Thailand. Nu hade jag dilemma igen.
  Filippinerna eller Thailand tredje gånger i januari.
  Tack och har bestämt…köpa en multi-city flygbiljett och kommer att vara tre veckor i Filippinerna och två i Thailand 🙂 🙂
  Tusen tack for bra, klockrent inlägg.

  1. Vad kul att du gillade inlägget Gregor, och vilken höjdare att köra multi-city flygbiljett. Det låter som att du kommer att få det bästa av alla världar!

  2. Sevgili Aslı; sen kararını coktan vermişin. Sanırım bu durumun farkında degilsin. Yada varmak istemiyorsun. Sevmediğine garanti verebilirimki. İki taraflıda bitmiş bu ilişki. En dogru karar zorlamamak. Yollarınızı ayırma vaktiniz coktan gelmiş.

 6. Intressant jämförelse. Något att tänka på inför första besöket åt Asien-hållet. Hela världsdelen står okryssad hos mig.

  1. Inte så länge till, okryssad alltså? Ska bli kul att se vilket resmål du bockar av först där borta. Jag är ju helt klart förtjust i Filippinerna…

   1. Christer Bäckvall says:

    Lång resa men värt det. Om du landar i Manila (Aquino Airport) så försöker dom lura dig så fort du ska ha en taxi. Sedan fortsätter det på samma väg hela resan.

 7. Christer Bäckvall says:

  Hej. Har varit i Philly 4 ggr med min fru. Som är fillipin. Möjligt att jag haft fördel av det. Kan citera min fru när vi vi landade i Thailand. Ser ut som hemma men mer smutsigt och mycket dyrare.
  Kan bara hålla med. Visst finns det smuts och skit i fillipinerna. Framförallt städerna såsom Manila som är en riktig skitstad enligt mig. Fattigt och mycket kriminalitet. Cebu är renare men jisses vad stressigt. Jag håller fullständigt med att de värnar om sina öar. Besöker alltid palawan när jag är i Philly. Helt underbart. Bor man i Puerto princess så har man nära till både dos Palmas och pandan beach som jag fullkomligt älskar.
  Avslutar med att tillägga. Enligt min uppfattning så är quezon i norr den oärliga delen av Philly och visats som ligger i mitten är den bästa delen. Har dock aldrig varit i södra Philly (Mindanao)

  1. Christer Bäckvall says:

   Blev lite stavfel pga mobil.
   Fillipin är fillipinska
   Puerto princess är Puerto princesa

   1. Christer Bäckvall says:

    Visats är visayas

  2. Hej Christer. STORT tack för att du tar dig tid och kommenterar. Jättefint att få insikter från någon som är väl insatt – det uppskattas! Vänliga hälsningar, Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close