Close
One night in Bangkok (och en halvdag): om vår resa till Thailands huvudstad

One night in Bangkok (och en halvdag): om vår resa till Thailands huvudstad

Bangkok är stort, riktigt stort, om det finns ingen tvekan. Uppgifterna över hur många som bor i Thailands huvudstad varierar, jag har läst allt mellan tio-femton miljoner beroende på hur man räknar. Staden har inte minst gjort sig känd som ett mecka i backpacker-kretsar. Här landar nybakade studenter från hela världen för att sedan fortsätta vidare ut till Asiens öar och vita stränder. Tanken är väl att hitta både sig själva och meningen med livet. Jo tack, en gång var jag en av dem. Det var tjugo år sedan jag var där första gången, ensam i en myllrande stad som aldrig tycktes sova. Jag bodde på ett skabbigt hostel och botaniserade runt på Khaosan Road, för så skulle man göra som backpacker sades det. Tiden gick och senare kom jag tillbaka i sällskap av man och barn.

Nu var det hög tid att åka dit igen, den här gången tillsammans med Lisa för en lagom dos Bangkok innan vi flyger vidare mot Krabi. Vi är fast beslutna att få ut så mycket Bangkok det bara går, trots att vi inte ens stannar ett dygn. Men går det verkligen att känna in en så här så stor stad på så pass begränsad tid? Absolut. Så här spenderar vi våra timmar i Thailands huvudstad.

One night in Bangkok (och en halvdag) – så spenderar vi våra timmar i Thailands huvudstad

Efter en lång flight från Stockholm via London landar vi i Bangkok framåt kvällningen, drygt kl 18 lokal tid. Värmen slår emot oss som en varm och välkomnande kram. Det går smidigt att ta BTS Skytrain in mot centrum…

tips om Bangkok Thailand

… men vi hoppar istället in i en publik taxi utanför flygplatsen. Trafiken tjocknar på rejält ju närmare innestaden vi kommer och taxametern hinner ticka upp i 2000 baht innan vi är framme vid hotellet (dela på tre så får du det svenska priset).

att göra i Bangkok

Snart kryssar vi fram bland myllrande gator där gammalt möter nytt i en salig blandning av skyskrapor, trassliga elledningar och små gatustånd – det känns stundtals som att gatorna utanför kokar av liv.

The Salil Hotel – ett boutiquehotell med takpool

tips om Bangkok Thailand

Det tar en dryg timme från flygplatsen fram till vårt hotel The Salil Bangkok, som ligger vid en tvärgata till Sukhumvit Road i den livliga stadsdelen Sukhumvit (närmaste BTS-stationen heter Thonglor).

hotell salil Bangkok thailand

Här kliver vi in i en skön hotelloas som jag spontant förknippar med de besök jag har gjort på europeiska boutiquehotell i Filippinerna. Inredningen är genomtänkt och stämningen överlag känns trygg och välkomnande. En full recension kommer framöver (fram till dess kan ni läsa Lisas recension här: The Salil hotel Bangkok – ett boutiquehotell med pool bland skyskrapor).

hotell salil Bangkok thailand

Efter incheckning tar vi hissen upp till vårt rum på fjärde våningen för ett snabbt ombyte till badkläder. Den här simturen har vi haft som målbild!

hotell salil Bangkok thailand

Takpoolen på åttonde våningen är en snygg historia – omgivna av lysande höghus känns det onekligen som att simma runt i metropo(o)l. Jag hade egentligen kunnat stanna längre, mycket längre, men staden utanför väntar otåligt på att upptäckas!

Middag och massage i Thonglor

I våra direkta kvarter finns cirka otaliga matalternativ att välja på. Vi är för hungriga för att vara alltför petiga, men hinner ta ett par rundor upp och ner längs gränderna för att hitta något vi båda fastnar för. Valet faller till slut på Urban Rustic Thai, som utöver restaurangen i Thonglor även har en systerrestaurang vid Sathorn. Maten är inte särskilt billig (motsvarande en hundralapp för min måltid) och Lisas portion är ganska liten, men stället är mysigt och i slutändan känner jag mig både mätt, nöjd och belåten med min Chicken Satay.

att göra i Bangkok

Vi tar en kvällsrunda för att känna in stadens puls och gör sedan en hel massa affärsmän sällskap för en fotmassage. Jag dåsar snabbt bort till ångorna av tigerbalsam och ljudet av thailändsk radio. När vi kommer tillbaka till hotellet tipsar personalen om Tichuca Rooftop Bar i den närliggande byggnaden T-one Building…

… och vi lyder såklart order.

Tichuca Rooftop Bar – en av Bangkoks hetaste takbarer

Enligt hotellpersonalen är detta en av Bangkoks just nu hetaste takbarer, vilket bekräftas av att kön redan har börjat ringla sig lång när vi kommer vid 21:30-snåret. Vi hade förmodligen gjort bäst i att ta en sväng upp på takbaren innan vi gick loss på middag och efterföljande massage som gör oss alldeles mosiga. Jag känner mig också rejält underklädd i min svarta t-shirt i funktionsmaterial och Birkenstock, en look jag tappert försöker hotta upp med svarta sidenshorts och stora örhängen. Vi ser dock på hemsidan att klädkoden är ”casual” och in kommer vi! Vi behöver inte betala något inträde – däremot finns krav på att köpa drinkbiljett i entrén på gatuplan. Det finns en hel massa alkoholalternativ att välja på, men när jag försöker beställa en Cola Light ler personalen lite överseende och tar istället fram en liten (med betoning på liten) lista med alkoholfria drinkar. Vi betalar våra drinkbiljetter, får varsitt litet klistermärke på tröjan (thailändarna älskar sina klistermärken!) och ställer oss sedan i kön som leder upp mot skyn. Vi får byta hiss en gång innan vi är framme på våning 46…

tips om takbar Bangkok Thailand

… och kliver ut i någon form av Avatarvärld med blinkande LED-slingor och full fräs från DJ-båset. Utsikten? Åh, den är galen. Panoramavyn över Bangkoks skyline känns svindlande med sina blinkande lampor och byggnader som sträcker sig hela vägen upp mot stjärnorna.

tips om takbar Bangkok Thailand

Jag går runt och beundrar, begrundar och tar in stämningen. Det är så… tja, annorlunda allting.

tips om takbar Bangkok Thailand

Vi byter våra förbeställda drinkbiljetter mot varsin drink (alkoholfri Mojito för min del) och sippar på innehållet i sällskap av tidernas mäktigaste utsikt.

att göra i Bangkok

Glada? Jovars, det här blir ett fint Thailandsminne att lägga till samlingen. Vi hör exakt noll svenskar på plats, däremot andra internationella turister (bland annat Spanien, Nederländerna, USA) – men framför allt asiatiska gäster.

tips om takbar Bangkok Thailand

Vi inser snart att Tichuca Rooftop Bar är fördelad på tre olika våningsplan. Vi kliver av hissen på fyrtiosjätte våningen där själva ”huvudbaren” samsas med bord/soffor och dansgolv. Det går sedan att ta trapporna ytterligare två plan upp (där ena våningen också huserar en liten bar). Missa inte att ta trapporna upp för ännu bättre utsikt över Bangkoks skyline! Efter vår beskärda del av filmer, foton och allmän inkänning av stämningen säger vi tack och hej till trendiga takbarer…

att göra i Bangkok annika

…och går tillbaka till hotellet efter en kort sväng på 7eleven.

hotell salil Bangkok thailand

Sällan har en hotellsäng lockat så mycket som den här kvällen, även om sömnen i princip uteblir på grund av tidsomställningen och maxade intryck.

att göra i Bangkok

Det blir fredag och vi gör oss redo för en morgontur ute längs Bangkoks gator. Vi följer först och främst huvudgatan Sukhumvit Road som ramas in av skyskrapor och gatustånd, kommers och kokande grytor.

Morgonpromenad längs Sukhumvit Road

saker att göra i Bangkok

Bangkoks gatuliv måste helt enkelt upplevas.

saker att göra i Bangkok
saker att göra i Bangkok

Det är ett sant nöje att gå förbi rad efter rad med solgula mangos, thailändska örter och en hel massa kål. Mot mig slår en kompakt värme och en hel uppsjö av dofter – varav vissa helt klart är mer behagliga än andra.

saker att göra i Bangkok
saker att göra i Bangkok

Ska du över gatan rekommenderas refugerna som finns i anslutning till BTS Skytrain-stationerna. Bilarna kör snabbt och mopparna likaså.

Häng och morgonträning i Benjasri park

saker att göra i Bangkok

Vårt huvudmål för den här morgonpromenaden är parken Benjasri park som ligger precis intill köpcentrumet Emporium – ett stort och lyxbetonat köpcentrum vid Khlong Toei District. Ser ni IKEA-varuhuset förresten?

saker att göra i Bangkok

I den här parken finns ett till synes uppskattat utegym. Parken är inte särskilt stor och heller inte särskilt imponerande i jämförelse med Bangkoks parkkändis Lumpini Park, men den duger gott som delmål för vår morgonpromenad och är liksom Lumpini en skön, och grön, lunga i storstadsdjungeln.

Efter lite uppvärmning i parken fortsätter vi hemåt för att istället riva av ett pass i hotellgymmet följt av…

hotell salil Bangkok thailand

… en schyst hotellfrukost där kockarna står redo att steka upp rätterna åt dig.

hotell salil Bangkok thailand

Vi tar en sista sväng för att ta in hotellmiljön – och för all del julstämningen – innan vi packar ihop och checkar ut. Taxin tillbaka till New Bangkok International Airport / Suvarnabhumi förbeställs via hotellets frontdesk med ett fast pris på 500 baht.

Så går det alltså till när vi spenderar ett antal intensiva och maximerade timmar i Bangkok innan det är dags att byta stadspuls mot Lanta-lugn. Några timmar senare…

easy bar koh lanta Klong Dao

…landar vi här, men det är en helt annan historia.

Fler tips om Bangkok


Läs mer: Här finns en hel massa inlägg om Thailand (med fokus på Lanta!) samlade.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close