Close
Om att resa till Ao Nang i Krabi

Om att resa till Ao Nang i Krabi

Det finns många fantastiska platser att besöka och uppleva i Thailand. Vår familj har fastnat för Krabiprovinsen och då framför allt Koh Lanta. Med jämna mellanrum behöver vi förnya våra visum inne i Krabi Town och brukar då passa på att se oss omkring i närheten. Ao Nang, som ligger drygt 20 minuters bilresa från Krabi Town, är en bra kandidat som utflyktsmål i den här regionen. Jag skulle personligen inte åka hit enbart för själva orten i sig, däremot för dess närliggande skärgård och tillhörande stränder. Här ligger bland annat strandkändisar som Railay Beach och Maya Bay, vars rykten har gett Krabi en plats på världskartan i resesammanhang. (På gott och ont ska tilläggas, då Maya Bay överexploaterades efter att filmen ”The Beach” spelades in här). För egen del tröttnar jag aldrig på de spektakulärt vackra kalkstensklipporna som kan beskådas och beundras från Ao Nangs strandpromenad. Det är såklart också en stor fördel att Ao Nang ligger på fastlandet nära Krabis flygplats, vilket gör orten lättillgänglig.

Läs mer: Att vara en vecka på Koh Lanta (och plocka guldkornen i sanden)

Min senaste resa till Ao Nang gjorde jag i höstas tillsammans med Lisa/Let’s go Explore. Ao Nang blir sista etappen i vår novemberresa vars rutt går Stockholm – Bangkok – Koh Lanta – Ao Nang och hem igen. Vi stannar inte särskilt länge, men hinner med en övernattning och framför allt en båtutflykt vilket är huvudsyftet med vårt stopp i den här delen av Thailand. Så här spenderar vi vår tid i Ao Nang.

Om att resa till Ao Nang i Krabi

Vi väljer att boka egen transfer från vårt boende på Koh Lanta (men det går också att boka plats i shuttlebus alternativt färja). Bilresan mellan Koh Lanta – Ao Nang tar ett par-tre timmar beroende på trafikläget, medan färjan tar 2 h 20 min.

tips krabi thailand
tips krabi thailand

När vi kommer fram till Ao Nang framåt eftermiddagen checkar vi in på hotellet och går sedan direkt ner mot stranden för en bit mat. Det finns ett flertal restauranger, barer och småkiosker längs vägen att välja på. Vill du gå till strandbaren som brukar räknas som den bästa är det Last Fisherman Bar du bör sikta in dig på. Vi väljer ett lugnare hak eftersom en rad jobbsamtal ska betas av.

Strandpromenaden längs Ao Nang Beach

Vi besöker Ao Nang i mitten av november och får höra att det har regnat nästan varje dag under några veckor. Regnmolnen dröjer sig kvar under vårt besök, men den tropiska värmen gör fortfarande gott för kropp och själ.

Efter maten tar vi en barfotapromenad längs hela Ao Nang Beach…

ao nang beach

… ända bort udden (ta sikte på skylten ”Hatnoppharatthara” som står i stranden med stora bokstäver).

tips krabi thailand

På vägen tillbaka sänker sig mörkret och solen skymtar fram för att måla himlen blå och rosa.

tips krabi thailand

Vi stannar till vid 7eleven för en daglig dos av nötter och iskall dricka innan vi ger oss tillbaka till hotellet.

Ao Nang Landmark Night Market

På kvällarna lever Ao Nang upp och börjar bubbla av liv. Vi har bara en kväll på plats och då är ett stopp vid Ao Nang Night Market självklart.

tips krabi thailand

Om vi inte hade rest med handbagage hade väskan fyllts av diverse fynd.

tips krabi thailand

Vi strosar omkring i myllret och bjuds på den ena matlagningsshowen efter den andra. Så mycket mat. Och så mycket människor!

tips krabi thailand

Nöjet att gå på nattmarknad är inte bara en turistgrej, tvärtom. Thailändarna själva älskar sina marknader! Karuseller, marknadsstånd i långa rader, snacks och socialt umgänge är ett givet recept för en lyckad kväll på stan.

tips krabi thailand

Efter att ha snurrat runt på marknaden ett tag letar vi upp en lämplig restaurang för att våndas över vilken av alla maträtter på menyn som ska få avsluta den här dagen.

tips krabi thailand

Festligheterna har knappt hunnit börja när vi beslutar oss för att gå hem för att sova. Vi ska ju upp tidigt för att ge oss ut i skärgården!

Longtailbåt – utflykt till skärgården i Krabi (Koh Poda och Chicken Island)

På morgonen känns det som ungefär halva vårt hotell ställer sig utanför entrén för att vänta på sin respektive ”tour operator” som ska ta dem ut på diverse utflykter. Skärgården lockar som bekant – ska du besöka Ao Nang är en båtutflykt mer eller mindre ett måste.

Tips! Det finns otaliga arrangörer att välja på för att ta dig ut i skärgården. Ett tips är exempelvis att boka utflykt via sajten Socialgiver, då en del av bokningssumman går till välgörenhet.

Den här gången bokar jag och Lisa vår longtailbåt i första bästa lilla turistbås på gatan. Drygt tjugo minuter senare blir vi upphämtade av en pickup som tar oss till en skeppare som ligger för ankar en kort bilresa från Ao Nang.

tips krabi thailand

Vi ber vår arrangör att ta oss till ”de platser de tycker att vi borde besöka” givet ett tight tidsschema då vi ska hinna med ett flyg till Bangkok.

tips krabi thailand

Och jodå, de tar sin uppgift på allvar! Vi stannar till vid Koh Poda/Poda Island, som ligger drygt sex kilometer från stranden i Ao Nang. (Båtturen ut tar drygt en halvtimme.)

tips krabi thailand

Vi är inte ensamma på ön, men det är heller inte särskilt mycket turister på plats.

Observera att vi får betala 200 baht i turistavgift för att besöka ön, denna avgift ingår inte i själva bokningsavgiften. Jag har själv varit med om att skepparen missat att betala denna avgift och att det kommit poliser för att kontrollera att avgifterna verkligen betalas.

tips krabi thailand

Det vi har saknat i Ao Nang hittar vi här på Koh Poda. Avskildhet, grönska, lugn och ett hav som skiftar i turkost.

tips krabi thailand
tips krabi thailand
tips krabi thailand

Vi stannar en dryg timme, vilket räcker fint för en promenad tvärsöver ön.

tips krabi thailand

När vi har fått dagens dos av thailändskt ö-liv…

tips krabi thailand

… vill vår skeppare visa oss Chicken Island. Jag har bara sett den här ön avbildad i diverse turistbroschyrer – och visst är det häftigt att se klippformationen i verkligheten. Det ser verkligen ut som huvudet på en kyckling/höna/tupp i profil!

Efter några timmar till havs puttrar vi hem igen…

… lagom till en lunch innan avfärd mot flygplatsen. Och visst är det märkligt att de mest minnesvärda och godaste måltiderna tycks intas på de minst anmärkningsvärda restaurangerna? En av de bästa måltiderna på den här resan intas på Aonang Teracce som ligger på en tvärgata till vårt hotell. Rekommenderas!

Vårt hotell i Ao Nang

Jag och Lisa bor i varsitt dubbelrum på GLOW Ao Nang Krabi (adress  199/46 Soi 8, Moo 3. Ao Nang, Krabi) via ett samarbete med Amazing Thainess och Socialgiver.

tips krabi thailand

Hotellets stora styrka…

tips krabi thailand

… är den här utsikten från balkongen i mitt sovrum. Fantastiskt att få vakna till den här vyn!

Hotellet har pool och ligger bara fem minuter från stranden. Om jag återvänder till Ao Nang kommer jag att kika på Hotell Blue Star BlueSotel SMART som har en häftig infinitypool på taket. Det kräver dock att jag reser utan barn, eftersom hotellet är ”adults only”. Ett annat hotell jag är nyfiken på är lyxhotellet Banyan Tree Krabi, ett femstjärnigt hotell som ser fantastiskt ut. (Tipstack till Anders Pihl!)

Mot flygplatsen i Krabi

tips krabi thailand

Låt mig också nämna ett par ord om flygplatsen i Krabi. Nu har äntligen den nya terminalen öppnat, vilket gör det så mycket enklare och smidigare att flyga till och från Krabi. Det är fräscht och snyggt på alla sätt och vis – bra där alla inblandade!

Den här gången flyger vi med SAS fram och tillbaka till Bangkok. Inrikes väljer vi Vietjet Air, ett lågprisflyg som förvisso erbjuder billiga biljetter – men som lyckas med inte obetydliga förseningar både till och från Bangkok/Krabi. Boka inte dem om du har en tight tid för anslutningsflyg att passa!

Har du tid i Bangkok innan du ska flyga hem till Sverige? Här kommer några tips:

Läs mer: One night in Bangkok (och en halvdag): om vår resa till Thailands huvudstad


Här finns en hel massa inlägg och tips om Thailand samlade. Omslagsbild från Koh Poda, en ö i Krabi skärgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close