Close
Att vara en vecka på Koh Lanta (och plocka guldkornen i sanden)

Att vara en vecka på Koh Lanta (och plocka guldkornen i sanden)

När jag och Lisa/Let’s Go Explore började prata om en höstresa fanns alla möjliga tankar på häftiga och unika resmål med i våra initiala diskussioner. Några av förslagen som nämndes i förbifarten var Réunion, Namibia, Azorerna och Färöarna, men också resmål i Sverige och Norge. Eftersom jag och resten av familjen spenderade januari-mars i Thailand vore det väl roligt med något annat, tänkte jag. Eller? Ju längre tiden gick, desto mer lockade det välbekanta och trygga. När sedan Lisa erbjöd mig att hänga med på kampanjen 2-1 på sina surt förvärvade Eurobonus-poäng kändes valet självklart. Klart att vi skulle till Thailand! Sagt och gjort. En vecka in i mörkaste november landade vi för en dos Bangkok innan vi fortsatte mot Koh Lanta och slutligen Ao Nang.

Läs mer: One night in Bangkok (och en halvdag): om vår resa till Thailands huvudstad

oasis yoga koh lanta thailand
koh lanta thailand

Koh Lanta är knappast någon ny bekantskap i mitt liv. Det var just här hela bloggresan började. Jag registrerade en domän för att kunna föra någon form av reseskildring under vårt halvår på Lanta 20211/2012. Barnen var tre respektive ett år gamla och livet var härligt. Från början var bloggen tänkt som en dagbok för oss själva och familjen där hemma, men allt eftersom tiden gick växte intresset och därmed läsarantalet.

Läs mer om vår familjs Thaimout 2023.

Sedan dess har vi återvänt gång på gång och nu var det alltså dags igen – den här gången en knapp vecka utan man och barn. Jag och Lisa jobbade på plats och hade inte oändligt med tid att åka runt på äventyr, men guldkornen hann vi plocka. Ungefär så här spenderar jag allra helst en vecka på Koh Lanta:

Att spendera en vecka på Koh Lanta (och plocka guldkornen i sanden)

#1. Yoga på Oasis – som balsam för kropp och själ

oasis yoga koh lanta thailand

Man kan lugnt säga att mitt sug efter yoga går lite upp och ner, även om behovet alltid finns där. På Koh Lanta väcks yogalusten på allvar igen – inte minst eftersom ett av de bästa yogaställena jag hittills har besökt ligger på ön. Lägg med andra ord ljuvliga Oasis Yoga på minnet om du ska till Lanta någon gång (det finns även möjlighet att boka boende). Den här gången bokar vi in oss på Yin-yoga vilket känns som balsam för både kropp och själ.

#2. Heldag i en sala på Thai Cat, Long Beach

Vi har spenderat många timmar på Thai Cat under årens lopp. Eftersom novembervädret i Thailand är lite ostadigt är en sala på Thai Cat (Long Beach) ett givet alternativ för en heldag vid stranden.

koh lanta thailand

Om det regnar är det bara att dra ner skyddsplasten på sidorna, om det är stekande sol skänker salan skugga, om du blir hungrig är det bara att beställa in något från den omfattande (och väldigt prisvärda) menyn och om det blir för varmt…

koh lanta thailand

… är det bara att ta några steg ner på stranden för ett dopp. Jag och Lisa tar med varsin dator och sätter oss i en sala med första parkett mot stranden. Det bör tilläggas att det här stället är väldigt barnvänligt, vilket såklart är på både gott och ont beroende på i vilket sällskap du reser. Under vårt besök i mitten av november är det fortfarande lågsäsong och väldigt lite folk på plats.

#3. Kompishäng på ljuvliga Lazy Lodge, Klong Khong

För ett tag sedan hörde Wilda/Outdoor Wilda av sig och frågade om tips på boende för sin bröllopsresa som bland annat skulle innebära ett stopp på Lanta. Jag tipsade om The Lazy Lodge Koh Lanta utan en minsta tanke på att jag själv skulle befinna mig på Lanta under samma period.

koh lanta thailand

Men så blev det och vi möttes upp för en lunch. Lazy Lodge passar lika bra som boende för ett nybakat bröllopspar som för semestrande barnfamiljer och lokalt utflyktsmål för kompishäng och familjemiddagar. Det här är verkligen ett ställe jag kan rekommendera, vilket också bekräftas av riktigt fina recensioner på Tripadvisor. Vissa tycker att avsaknad av pool drar ner helhetsbetyget, så en liten brasklapp för den detaljen!

#4. Massage vid stranden

koh lanta thailand

Jag förstår att många äldre människor trivs i varmare klimat. Lederna mjukas upp, kropp och själ värms inifrån och ut. I Thailand finns dessutom möjlighet att smörja kroppen bokstavligt talat. Det går inte att jämföra professionaliteten i den massage jag har fått i Thailand jämfört med spa-varianterna hemma i Sverige. Jag brukar satsa på Body Scrub och signaturmassage på Dreamy Spa som ligger på andra sidan vägen längs Long Beach, men varvar gärna med massageställena längs stranden. Att ligga på en sarong och få kroppens knutar lösta med ljudet av vågbrus och vindsus i bakgrunden. Jag tänker att det är ungefär så det kommer att kännas uppe i himlen sedan?

#5. Kvällshäng i Saladan för mat bland matstånden

koh lanta saladan thailand

Saladan är Lantas (inte alls särskilt stora) huvudort där butiker och marknadsstånd avlöser varandra. Härifrån utgår också många av båtturerna vidare ut till grannöarna. En av kvällarna vigs såklart för en sväng hit för att avnjuta snurrade potatis på spett, följt av kycklingkebab och thai-pannkaka med choklad och banan. Perfekt kvällsaktivitet!

#6. Finmiddag på Yang Garden

yang koh lanta thailand

Utbudet av restauranger på Koh Lanta är stort och bredden på prisnivå och kvalitet likaså. När det finns anledning att fira något, typ födelsedag eller något annat kul, brukar vi se till att boka bord på Yang Garden. Det här stället rekommenderar jag för både miljö och meny. Stället är svenskägt med stort engagemang för den thailändska personalen som väljer att återkomma år efter år. Bra betyg!

Tips: Vill du åt thailändsk fine dining med modern twist ska du absolut besöka Kindee, fantastiskt ställe det också!

#7. Dagens måltider ute på språng

koh lanta thailand

Yang Garden och Kindee är ställen att äta på för lite lyxigare tillfällen, i övrigt håller vi oss mest till thai-mat nere vid stranden. Några ställen och måltider värda att nämna från den här resan är Backyard Lanta för frukost (så mycket goda bowls, smoothies, mackor och pannkakor!), Easy Bar för hot pan, Nang Sabai för räkrätter, Koala Bar för vårrullar och Lazy Lodge för thai larb (tänk hackad köttfärs med fräscha smaker).

#9. Kvällsdrink nere vid stranden

Ljudet av vågor som rullar in mot stranden i sällskap av norrskensgrönt ljus från fiskebåtarna som lyser upp horisonten. Här sitter jag gärna i timtals för att titta ut över havet och sippa på någon fruktdrink eller smoothie.

koh lanta thailand

Blir det långtråkigt är det bara att ta sig till en av alla barer som har livemusik, det går att hitta en och annan trots lågsäsong.

#8. Träning

koh lanta thailand
Long Beach koh lanta thailand

”Blir det verkligen inte långtråkigt i längden!?” är en fråga jag får mellan varven. Att bo på en ganska liten ö i Andamanhavet. Är du van vid livet i Bangkok är det… helt klart annorlunda. Lugnet och lunken passar inte alla. Jag kan däremot garantera att det finns ungefär hur mycket som helst att fylla dagarna med för den som vill. Lanta är en perfekt plats för träning, rekreation och välbefinnande. Den här veckan satsar jag själv på löpning och promenader längs Klong Dao, men också simning och styrketräning på Slow Downs fina gym.

#9. Solnedgångsspaning

Long Beach koh lanta thailand
koh lanta thailand

En av de första grejerna jag läste om Koh Lanta innan vi skulle dit var att det här stället brukar kallas för ”solnedgångarnas ö”. De flesta öarna brukar väl i och för sig bjuda på härliga skådespel när solen sänker sig i havet, men det är något särskilt med Lantas solnedgångar. Allra vackrast blir de efter rejäla skyfall – vilket det brukar vara gott om under november.

#10. Promenader i all oändlighet

koh lanta thailand
koh lanta saladan thailand

Vårt genomsnittliga stegantal ökade markant under vistelsen i Thailand. Lisas rekord slutade någonstans vid 30.000 steg under en av dagarna (med många timmars telefonmöten ska tilläggas). Dessvärre är sträckorna längs bilvägarna inte direkt promenadvänliga, men det går absolut att hitta lämpliga sträckor för löpning och promenader även där. Annars är stränderna perfekta för promenader, särskilt Klong Dao där stranden är hårt packad och ”snäll” mot både fötter, barnvagnar och i viss mån även rullstolar.

#11. Boende på Slow Down för häng och härlighet

koh lanta thailand

Resorten Slow Down, som ligger vid stranden Klong Dao, är vår fasta bas i Thailand. Här trivs hela familjen så pass bra att vi har en liten lägenhet att husera i under våra längre perioder på Koh Lanta. Det var också här jag ville landa den här gången. I november är det lågsäsong och inte särskilt mycket folk, vilket passar mig alldeles utmärkt.

Tips! Är du i valet och kvalet att välja mellan Koh Lanta eller Khao Lak? Lyssna på ett av våra senaste avsnitt av Att resa-podden här:

Avsnitt 109: Att resa till Khao Lak eller Koh Lanta


Här finns en hel massa inlägg och tips om Thailand samlade. Omslagsbild från Long Beach tagen av Lisa (som också har tagit flera av bilderna på mig ovan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close