Nynäshamn ger mig en småstadskänsla långt bortom förortsbetongen. Detta i kombination med närheten till naturen och de oemotståndliga havsvidderna avgjorde saken – jag och min man ville flytta hit. När jag stiger av pendeltåget vid min station Nynäsgård efter ett besök inne i centrala Stockholm känner jag ett välkommet lugn sakta sprida sig genom kroppen. Jag är stolt över att idag kunna kalla den här kustnära pärlan i Stockholmsområdet för mitt hem. Här är mina tips till saker att göra i Nynäshamn.
Resfredags Svenska Pärlor: Tips på saker att göra i Nynäshamn
Men varför ska man åka hit – vad finns det egentligen att göra i Nynäshamn? Många känner till den lilla staden längst ut på pendeltågslinjen, om inte annat för att man här tar båten vidare mot Gotland. Under sommarhalvåret vallfärdar turisterna hit. Skärgården med dess alla öar och havsluften lockar liksom de röda hamnbodarna och Nynäs Havsbad. Nynäshamn förtjänar ännu mer uppmärksamhet och platsar därmed utmärkt i serien ”Resfredags Svenska Pärlor”.
Nynäshamn kännetecknas av sin vackra natur, skärgårdsmiljön och en sommaridyll som räcker året om.
#1. Tips på restauranger i Nynäshamn
- Nynäs Rökeri (Rökeri, Fiskaffär och Servering): Jag, som inte ens är speciellt förtjust i fisk, blir lika lycklig varje gång jag går hit för att beställa in en tallrik med det bästa havet har att erbjuda. Laxen, räkorna och miljön är värda ett besök. Adress: Fiskargränd 6.
- Restaurang Kroken: Ett stenkast från Rökeriet nere vid hamnen hittar ni Kroken som är en återkommande favorit hos min man. Gillar du traditionell husmanskost är det hit du ska gå! Adress: Fiskargränd 8.
- Restaurang Ärlan: Under sommartid rekommenderas lunch i den här härliga trädgårdsmiljön, där du också kan svalka dig med egentillverkad gelato. Läs mer på Ärlans hemsida. Adress: Viagatan 12.
- Golden Kitchen Rim Nam: Här hittar du Nynäshamns godaste thaimat! Min favorit? Golden Chicken, en specialare jag varmt kan rekommendera. Adress: Nynäsvägen 30.
- Nynäs Havsbad: Här serveras god mat ackompanjerad av världens vackraste havsutsikt. Adress: Oskarsgatan 9.
- Körunda: Vi brukar med jämna mellanrum åka ut till Körunda för att äta lunch. Maten håller hög kvalitet och lunchomgivningarna är riktigt härliga precis intill golfbanan. Adress: Körunda 31, Ösmo.
#2. Tips på fik och caféer i Nynäshamn
- Müllers Bageri och Konditori: Som nyinflyttad träffade jag till min förvåning på en arbetskollega från Stockholm i mina hemmakvarter vid Müllers. Kollegan och hans sambo berättade att de är stammisar och med glädje åker flera mil från bostaden i stan för att fika just här, vilket väl är bevis gott nog på att stället håller hög klass. Missa inte de rosa semlorna. De smälter i munnen och är de absolut godaste jag någonsin har ätit. Adress: Fredsgatan 13.
- Skärgårdscafét Nynäshamn: På Skärgårdscafét nere vid de omtalade röda hamnbodarna beställer jag gärna in något varmt att dricka under vinterhalvåret eller något svalkande under de varmare månaderna. Sommartid finns dessutom en mysig uteservering/gård mellan hamnbodarna där man kan sitta och fika. Adress: Fiskargränd 4.
- Hamnbageriet: Jag som älskar bröd går gärna till Hamnbageriet, som liksom Skärgårdscafét ligger nere vid hamnbodarna. Observera att de bara har öppet på sommaren! Adress: Fiskargränd 2.
Tips: Sedan 1996 har Louise Öbrink på Chokladhuset fått i uppdrag att leverera chokladpraliner till Nobelbankettens efterfest. Kommittén på Nobel NightCap kan inte ha fel. De omtalade pralinerna som alltså tillverkas och säljs i Nynäshamn lär hålla världsklass! Butiken och chokladcaféet hittar du i centrala Nynäshamn. Adress: Hamngatan 5.
#3. Tips i Nynäshamn för skärgårdsentusiaster
Som nyinflyttade i Nynäshamn tog de flesta för givet att vi valde att flytta hit eftersom vi var båtmänniskor. För de som gillar båtlivet finns nämligen oändliga möjligheter att roa sig i Nynäshamn, oavsett om man äger egen båt eller inte.
- För dig med tillgång till egen båt: Åk till södra Yttre Gården, eller östra sidan. Här finns fina sandstränder som du kan ha för dig själv. Här finns även större stränder där du får sällskap, vilket kan vara uppskattat av barnfamiljer. Söderut finns pärlor som Sandskär (“Pickla”) och södra Järflotta. Sist men inte minst, ankra på svaj i Rassa Vikar. Det här stället är det närmaste en lagun man kan komma i Södra skärgården, och här är vattnet alltid några grader varmare. Lite längre norrut finns Gravamaren, för den lite mer äventyrlige och med tillgång till grundgående båt. (Tack för tipsen Kalle Bröms!)
- För dig som vill upptäcka Nynäshamn med skärgårdsbåt:
- Vad sägs om att en dagstur genom Dragets kanal till Trosa med kulturmärkta M/S Flora? Det går också att åka ut på skärgårdssafari med en taxibåt, ribbåt eller segelbåt.
- Ta skärgårdsbåten till Nåttarö/Ålö. Nåttarö har flera fina sandstränder på östra sidan, eller varför inte ta med en cykel och cykla till Nåttarö Hals och hitta en egen vik att solbada i? Fortsätt med skärgårdsbåten till Ålö och ät middag på Båtshaket, enligt källor det charmigaste middagsstället i Stockholms södra skärgård. Allt ni behöver veta om Nåttarö finns här.
- Landsort: Färjan till den lilla ön Landsort (eller Öja som den egentligen heter) avgår från hållplatsen Ankarudden på Torö. Här väntar en idyll av sällan skådat slag och dessutom hittar ni Sveriges äldsta fyr på ön. Här kan ni läsa mer om ön: Landsort, båtutflykt till Stockholms skärgård.
- Surfa loss vid Torö Stenstrand: De som gillar att surfa, vare sig det gäller vågsurfing, kitesurfing eller vindsurfing, lär trivas bra vid Torö Stenstrand som är känt för att bra surfförhållanden. Det bekräftas av det faktum att SM i vågsurfing har gått av stapeln här flera gånger. Läs mer: Torö stenstrand och Örens naturreservat
- Paddla kajak: Med så mycket vatten överallt är kajakuthyrning en självklar business i Nynäshamn. Jag kan varmt rekommendera Nynäshamns Kajakuthyrning som håller till nere vid Lövhagen.
Tips: För den aktiva resenären som föredrar sjöar och golf istället för båtar och skärgård rekommenderas en tur till Nynäshamns golfklubb i Körunda. Här kan man bo på Körunda Golf och Konferenshotell. Det finns också en bastuflotte i sjön Muskan och en relaxlounge med jacuzzi, ångbastu, varmbastu och isdusch. Läs mer: Körunda Hotell – aktiva dagar, god mat och vacker miljö. Adress: Körunda 40, 148 91 Ösmo.
#4. Tips på saker göra i Nynäshamn för barnfamiljen
En av de stora anledningarna till att vi flyttade till Nynäshamn var att vi ville ge barnen en bra plats att växa upp på. Vi och barnen uppskattar lugnet, tryggheten och den direkta närhet till naturen och skärgården. Här är några av våra favoriter:
- Idrottsanläggningar: Är barnen idrottsintresserade är Nynäshamn rätt plats! Uppe vid Kvarnängens Idrottsplats finns både fotbollsplan, idrottshall, ishall och tennishall. Jag och min man driver också Nynäshamn Padelcenter med sex banor fördelade på två hallar. En fräsch simhall finns i Ösmo, en ort där det också finns ett stort fotbollsengagemang. Under vintertid finns det även många möjligheter att åka skridskor på naturisbanor som kommunen plogar och spolar, bland annat vid Estö IP och Sunnerbyskolan i Sorunda. Ett annat tips är den stora skateparken på Änggatan med kvällsbelysning som invigdes 2014.
- Nickstabadets camping: Nickstabadet och dess camping ligger alldeles i närheten av vårt hem och är därmed ett stående utflyktsmål för oss året om. Under sommartid lockar beachvolleybollplaner, minigolf, vattenrutschkana och sandstrand. Här finns även ett nyrenoverat hopptorn och sprillans ny badbrygga.
- Lekparker: Vi hänger ofta i Stadsparken som är helt okej och har ett klätternät som lockar våra barn. Parken har mer potential vilket vi hoppas att kommunen tar fasta på snart. Andra bra tillhåll för leksugna barn är Svandammsparken och lekparken nere vid hamnen med båten “Hoppetossa” som det stora dragplåstret för våra barn.
- Herrhamra Gård: För hästintresserade barn lär vackra Herrhamra Gård i Torö socken vara som att komma till paradiset. Gården, som omtalas redan första gången på 1200-talet, har en uppsjö av aktiviter för barn, alltifrån vanliga ridlektioner till barnkalas.
Tips: Nynäshamn är en guldgruva med möjligheter till svalkande dopp för både stora och små! Några av ställena vår familj brukar hålla till vid är (förutom Nickstabadet) Drottningviken vid Strandvägen och Knappelskär. För er som har tillgång till egen båt finns fina stränder vid södra Yttre Gården, vilket redan har nämnts ovan.
#5. Nynäshamn med guldkant
För dig som vill ha lite extra guldkant utöver att strosa runt bland hamnbodarna och äta glass eller åka ut i skärgården finns en uppsjö av härliga alternativ både i anslutning till centrala Nynäshamn och lite längre ut.
- Nynäs Havsbad: Hit åkte jag för första gången med mina systrar för flera år sedan, föga anande om att jag skulle ta dagliga promenader hit under min föräldraldighet några år senare. Jag älskar allt med Nynäs Havsbad: den gula träbyggnaden med grönt plåttak, de vackra omgivningarna, de välgörande spabehandlingarna och den goda maten. Har ni inte tid att stanna en hel spaweekend? Boka istället in en Afternoon Tea. Läs mer här: Spaweekend på Nynäs Havsbad Adress: Oskarsgatan 9.
- Torö och Örens naturreservat: Den vackra vägen ut till Torö, som går över Svärdsö och Oxnö, är en av mina absoluta favoritsträckor. På Torö finns, förutom den berömda surfingstranden, också en charmig handelsbod. Torö lämpar sig utmärkt för en dagsutflykt. Läs mer: Torö stenstrand och Örens naturreservat
- Häringe Slott: För er som vill kombinera ett besök i Nynäshamn med ett lyxigt slottsboende i närheten rekommenderas en övernattning på Häringe Slott i Västerhaninge. Därifrån kan ni sedan susa raka vägen ut på motorvägen mot Nynäshamn. Läs mer här: Häringe Slott: Slottsweekend med extra allt. Adress: Häringe Slott, 137 91 Västerhaninge
Tips och kuriosa: Nynäshamn förkortas ofta och gärna till “Nynäs”. Det skulle därför vara naturligt att tro att “Nynäs Slott och Naturreservat” ligger i Nynäshamn, men faktum är att det här slottet ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping. Å andra sidan går det faktiskt att ta sig ner till Trosa via Dragets kanal från Nynäshamn, så en viss koppling finns det allt.
#6. Vackra naturområden i Nynäshamn
Milsvid havsutsikt, otaliga öar, segelbåtar, stränder, men också fina skogsområden. I Nynäshamn finns naturen alltid runt knuten.
- Strandvägen: Den här vägen, som i folkmun kallas för “Ringvägen”, är anledningen till att vi bestämde oss för att börja leta efter boende i Nynäshamn. Vägen, som byggdes i anslutning till OS-seglingarna år 1912, är inbäddad av skog, klippor och en oslagbar vy över Östersjön.
- Friluftsområden och vandringsstråk: Mina löprundor gör jag numera nästan alltid ute vid Lövhagen, ett uppskattat friluftsområde med flera fina vägar som passar för vandring eller löpning.
- Naturreservat:Nynäshamns kommun stoltserar med tio vackra naturreservat, bland annat Käringboda, Rosenlundsskogen och Öja-Landsort.
Tips: Vår familjs personliga utflyktsfavorit är Knappelskär, en ljuvligt vacker liten udde vid Lövhagens friluftsområde. Oavsett årstid är det här ett ställe dit vi gärna packar med oss picknickkorgen för att få vår beskärda del av skärgårdsluft. På sensommaren finns här dessutom fina blåbärsskogar.
#7. Konst, kultur och historia i Nynäshamn
- Nynäshamns konsthall (biblioteket): I konsthallen, som alltså ligger vid Nynäshamns bibliotek, visas alla möjliga konstutställningar. Det ordnas även författaraftnar och föreläsningar, liksom barnteater.
- Godsmagasinet: I Godsmagasinet finns konstverk att titta på och även köpa av konstnärer och hantverkare från hela kommunen. Utställningen, som drivs av Föreningen Konst och Hantverk i Nynäshamn, är öppen hela sommaren. Adress: Godsmagasinet, Nynäshamn.
- Skulpturutställning på Landsort: I början av nittiotalet började föreningen Kulturbryggan att ordna skulpturutställning på Landsort varje sommar. Många av skulpturerna finns kvar runt ön, bland annat den fina skeppsgossen ovan.
#8. Praktiska tips och bra att veta
Ta dig hit:
Pendeltåg: Från Stockholms Central kan du ta pendeltåget ut till ändstationen Nynäshamn utan byte. Resan tar drygt 1 timme. Bil: Följ motorväg 73 raka vägen mot Nynäshamn. Bilresan tar ungefär 30 min från Globen. Färja: Nynäshamn trafikeras av flera färjelinjer, varav turerna till Gotland är de mest kända. Det avgår också färjor till Riga och Polen.
Boende:
Boendet med vackrast omgivningar hittar ni på Nynäs Havsbad eller Lotstornet Svedtiljas. Andra alternativ är Skärgårdshotellet (med gångavstånd till färjeterminalen), Nynäsgården Hotell och Konferens samt Körunda Hotell och Konferens, som också har väldigt fina omgivningar.
Läs mer: Att bo i Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)
Evenemang under året:
Evenemang värda att besöka är Skärgårdsdagen som går av stapeln sista lördagen i augusti, Nynäshamns Höstmarknad i oktober och Julmarknaden i Fiskehamnen under andra adventshelgen. Tidigare år har Nynäs Skördefest varit ett stående inslag i stan, låt oss hoppas att den kommer tillbaka snart.
Mer information för saker att se och göra i Nynäshamn:
Fler tips om saker att se och att göra i Nynäshamn hittar du här.
Har du några bra tips på saker att göra i Nynäshamn som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet! Här hittar du övriga städer i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. Omslagsfoto från Ringvägen, Katarina Wohlfart. Inlägget publicerades ursprungligen 2017, men är uppdaterat i september 2023.
19 comments
Jag blev just sugen på en tur till Knappelskär igen!
Du är välkommen när som helst!
Vilket superfint inlägg – blir verkligen sugen på att se mer av Nynäshamn. Är en av de som enbart passerat pga Gotlandsfärjorna… och några besök hos dig. Varför har vi inte hunnit göra mer då? Jag kommer tillbaka snart och då kräver jag att du visar mer!
Tack Lisa! Haha, japp, jag lovar att visa mer. Nästa gång blir det jobbmöte på Rökeriet, då bjuder jag på lunch!
Nynäshamn blev just så mycket mer! Imponerande innehåll!
Möjligheterna i Nynäs är oändliga! 🙂 Tack!
Alltså inte undra på att skolan skickade iväg oss på klassresa till Nynäshamn när jag var 12 år, synd att jag inte visste allt det här då. Någonstans där i byn fanns det då även (vad det sades) Sveriges längsta vattenrutschkana, högst oklart om 1. Den finns kvar. 2. Fortfarande är det. 3. Om det faktiskt var sant.
Hur som haver, intressant.
Haha, du skulle bara veta! Vattenrutschkanan finns kvar, men jag betvivlar att den ännu håller rekordet som Sveriges längsta. (Tror dock säkert att det stämde där och då.)
Ååå, jag och familjen måste ju bara besöka Nynäshamn – det ser ju jag det 😉
Vet du, jag – och maken – har börjar längta lite bort, längre utanför Stockholm. Till mer lugn. Och då har vi båda två ändå hänvisat till i alla år (17 år sedan flytt hit) att förorten är lugnet framför citydelarna. Men att överväga flytt med två tonåringar, näää ha ha. Vi kom på detta allt för sent.
Fantastisk presentation i af!
Kram
Ja, klart ni måste komma hit ut! Lugnet här är bäst, trivs så bra. Stämmer nog som du säger dock, att det blir svårt att flytta på tonåringarna… Kram!
Ja Nynäshamn är underskattat. Har själv också mest hängt på Rökeriet i samband med färjeresor men hela Södertörn är ju så vackert.
Tareq har varit på samma Londonflyg som vi från Kastrup, förmodligen just på väg till BBC och jag är bra sugen att testa Kockeriet men nu är det nog långa köer. Hans bror har en äkta gondol i kanalen här i Malmö vilket ser så kul ut.
Så roligt med dina “bakom kulisserna”-kunskaper, tack!