Close
Käringboda naturreservat (och Sveriges nationaldag!)

Käringboda naturreservat (och Sveriges nationaldag!)

Hela vårterminen duggar det tätt med helgdagar av olika slag och med maj månads väder i bagaget känns det som att sommarlovet började för länge sedan.

Idag tog vi sovmorgon (välbehövligt, jag och Tobias har kört igång med andra säsongen av Handmaid’s Tale = sena kvällar blir snarare regel än undantag) och packade så småningom ihop oss för en utflykt i närområdet. Tobias föreslog en sväng till Käringboda naturreservat som ligger drygt åtta kilometer hemifrån oss. Vi har nu bott i Nynäshamn 4+ år och har åkt förbi skylten till reservatet oräkneliga gånger utan att tänka så mycket mer på det. Det borde vi ha gjort – det här friluftsområdet visade sig vara ett riktigt smultronställe!

Käringboda naturreservat (och att fira, eller inte fira, Sveriges nationaldag)

käringboda naturreservat
Julia har varit hela familjens skogsmulle så länge jag kan minnas. Hon älskar att pyssla med blommor och samla ihop alla insekter och småkryp hon kan hitta.

Vi parkerade vid Sågen där det även finns en badplats som vi, dagen till ära, hade helt för oss själva. Vid Sågen finns också en friluftsanläggning med sovsal som hyrs ut av Nynäshamns kommun till skolklasser och mindre privata sällskap. Vi var dock inte här för att varken bada eller sova, utan för att…

käringboda naturreservat nynäshamn
Uppskattade födelsedagspresenter till våra barn brukar vara allt som har med naturtema att göra, typ håvar, förstoringsglas eller specialburkar till insekter.

… hänga i skogen. Idag var barnens utmaning att samla ihop minst fem olika sorters djur under vårt besök i Käringboda naturreservat. Med gemensamma ansträngningar lyckades de samla ihop en myra, två olika sorters spindlar, en trollslända, någon typ av bromsfluga och en skalbagge. Lagom till fikastunden släpptes alla kryp ut i friheten igen.

Käringboda naturreservat nynäshamn

Det finns ett helt gäng markerade stigar och vandringsleder i området och jag planerar redan att ta cykeln hit för nya omgivningar att springa i. Jag gissar att vi också kommer att åka hit och bada, och förhoppningsvis tälta, framöver.

Nu har vi landat hemma igen, och planen är att jag och Julia kommer slå på stort genom att baka paj av rabarber vi fick av vår kompis förra sommaren. Jag håller på att tömma frysen inför kommande semesterveckor och tog Sveriges nationaldag som ursäkt att fira lite extra. För nej, för mig känns det inte alls självklart att fira den här dagen. För vad är det egentligen vi firar? Kan du svaret? Tydligen firar vi dagen sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung 1523 och 1809 års regeringsform. (Det dröjde ända till 1983 innan dagen officiellt blev Sveriges nationaldag, innan dess kallades dagen för svenska flaggans dag. 23 år senare, 1983, fick nationaldagen bli helgdag.) För mig känns midsommarafton roligare att fira än nationaldagen, men å andra sidan tar jag hemskt gärna chansen att fira när tillfälle ges. Dumt vore det väl annars. Hoppas att du också har njutit av en ledig (national)dag, var du än befinner dig!


Ta dig till Käringboda naturreservat: Ta väg 73 mot Nynäshamn och fortsätt bort mot Kvarnängens idrottsplats, där är det skyltat från avfarten till Stora Vika. Det går också att ta pendeltåget från Stockholm till Nynäshamn och därifrån vidare med SL-buss 848 eller 852 till hållplats Järflottavägen (ca 1 km norr om reservatsgränsen).

Här hittar du mer information om naturreservatet. Mer inspiration om vad som finns att se och göra Nynäshamn med omnejd hittar du i det här inlägget från Resfredags Svenska Pärlor med fokus på Nynäshamn.

3 comments

  1. Ser ut som en mysig nationaldagsaktivitet! Jag har istället ägna mig åt att hela dagens slita med en blogg som stängdes ner på grund av ”skadlig programvara” … Inte sååå kul. Tror att allt ska vara ok nu igen.

    1. ÅH NEJ, mardröm med nedstängd blogg (hände mig i Kroatien förra sommaren, usch vilken ångest). Skönt att det verkar ha ordnat sig. Och ja, vi fick en supermysig dag på alla sätt och vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close