Close
Torö stenstrand och Örens naturreservat: hav och horisont!

Torö stenstrand och Örens naturreservat: hav och horisont!

Det behövs inga långa resor för att semesterkänslan ska infinna sig. För vår del räcker det att ta bilen från Nynäshamn till Torö stenstrand och Örens naturreservat, där vi möts av havsvyer, öppen horisont och Torös karaktäristiska stenstrand. 

Torö stenstrand
Torö stenstrand

Torö stenstrand och Örens naturreservat: hav, horisont (och Sveriges bästa surfing?)

Torö ligger längst ut på Södertörnshalvön (typ i höjd med Trosa) drygt en timmes bilresa från Stockholm city. Örens naturreservat och Torös stenstrand ligger på öns södra spets.

Torö stenstrand

Stället är omåttligt populärt för både fågelskådare och surfare. Fågelfolket kommer hit för att otaliga flyttfåglar passerar Ören (extra uppseendeväckande under tidig vår när ejdrarna kommer, men också under hösten när rovfåglarna flyttar).

Tydligen lär den långgrunda sandstranden på Örens norra sida vara extra badvänlig, men det är inget vi själva har testat än.

Torö stenstrand

Torö stenstrand och Ören lär också vara ett av Sveriges bäst ansedda surfställen för alla typer av surfing, särskilt för vågsurfing (men också vindsurfing och kitesurfing).

Torö stenstrand

Alla surfare eftersträvar den ultimata kombinationen av vindar och vågor, vilken med jämna mellanrum infinner sig just här.

Torö stenstrand

Det är med andra ord ingen slump att svenska mästerskapet i vågsurfing har anordnats ett flertal gånger just på Torö.

Torö stenstrand

När det blåser som mest (under hösten) kan vågorna bli flera meter höga.

Torö stenstrand

Vår familj kommer varken hit för fåglar eller surfing, utan för de lugna omgivningarna, den vackra naturen…

Torö stenstrand

…och de oräkneliga stenarna.

Torö stenstrand nelly

Här kan barnen lätt sysselsätta sig under flera timmar.

Torö stenstrand

Vi har varit här under tidig vår (påskveckan är perfekt!), men också under hösten.

På Ören, som alltså är en halvö, finns alltså dels Örens naturreservat med allt vad ett sådant reservat innebär – men här finns också många privata fastigheter. Tydligen har flera av de mest attraktiva stränderna styckats av och sålts som tomträtter.

Torö stenstrand

Enligt Nynäshamns kommuns hemsida ”händer det att konflikter uppstår i gränszonerna mellan privat mark och reservatsområdet”, vilket bekräftas av de skyltar som finns upphängda i området.

Torö stenstrand

Utöver ordningsföreskrifterna som följer av ett naturreservat gäller allemansrätten inom och utanför naturreservatet, men det är också väldigt viktigt att besökare respekterar hemfridszonen i de naturområden som inte ligger inom reservatet.

Torö stenstrand

I naturreservatet finns drygt 60 parkeringsplatser, vilka i sin tur är uppdelade på 6 platser (se närmare information på denna karta över reservatet.) Tänk på att det endast är tillåtet att parkera vid de anvisade parkeringsplatserna och ingen annanstans.

Torö stenstrand

Fler ordningsföreskrifter finns på Nynäshamns kommuns hemsida, några av dessa innebär att du inte får elda, plocka stenar eller bryta kvistar.

Hitta hit:

Torö stenstrand
torö karta

Med bil: Räkna med ca 1 timmes körtid från Stockholm city. Kommer du från city tar du sikte på väg 73 mot Nynäshamn, och följ skyltarna mot Herrhamra/Torö. Fortsätt förbi butiken Torö Lanthandel, ut mot Ankarudden. Efter bokskogen (vid Herrhamra) finns skyltat ”Naturreservat” till höger och följ grusvägen drygt en kilometer. 

Naturreservatet börjar där vägen delar sig. Stenstranden ligger till vänster och badstranden till höger i korsningen.

Med buss: Ta buss 852, vilken går mellan Nynäshamn och Ankarudden. Kliv av vid hållplatsen Herrhamra. Därifrån är det cirka en kilometer till Ören naturreservat, och sedan ytterligare en dryg kilometer till stenstranden.

Missa inte resten av Torö!

Torö stenstrand

Torö har mer att erbjuda utöver Torö Stenstrand och Örens naturreservat! Missa inte att stanna till vid Torö Lanthandel & Bageri…

Torö stenstrand

… och Torös söta lilla kyrka (Torös första kyrkobyggnad lär för övrigt ha uppförts redan någon gång på 1100- eller 1200-talet!).


Fler tips på saker att göra i Nynäshamn med omnejd: Att göra i Nynäshamn – skärgårdspärlan utanför Stockholm

4 comments

  1. Torö är fint även om jag bara varit där en gång. Men hemfridsskyltarna gjorde mig lite olustig.

    1. Ja, där kanske du ska surfa loss framöver! Lite lustigt det där med boende vs naturreserverat, svår balansgång. Men så länge man håller sig till de allmänna ytorna så ska det ju inte vara några konstigheter!

    2. Per Quested Aronsson says:

      Ja, väldigt olustigt. Vad hände med strandskyddet? I Storbrittanien, som ju saknar allemansrätt, har man ändå alltid rätt att gå längs strandlinjen – ingen får lägga beslag på den, eller spärra av den, men det är tycks vara ok på Torö…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close