Close
Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård

Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård

Det tog oss drygt 3,5 år som Nynäshamnsbor innan vi tog båten över till den lilla ön Landsort för första gången, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! I samma sekund vi stiger av båten ”Stångskär” känns det som att vi har hamnat i en idyll signerad Astrid Lindgren.

I min ivrighet att uppleva världen har jag en förmåga att missa en massa guldkorn som ligger i min absoluta närhet. Landsort är ett praktexempel på en plats dit flera av mina vänner från andra delar av Sverige (och Tyskland!) har åkt, men som jag av någon outgrundlig anledning inte har tagit mig tid att besöka förrän ganska nyligen. Men bättre sent än aldrig, eller hur!?

Landsort: båtutflykt till Stockholms skärgård

landsort

Landsort eller Öja?

Namnet ”Landsort” har en tendens att skapa viss förvirring – eftersom ön ifråga egentligen heter Öja. Ska man vara petig är det öns fyr och lotsstation som heter Landsort, de allra flesta känner dock ön under namnet Landsort.

landsort

Vi passar på att åka ut till Landsort en lördag i slutet av maj tillsammans med våra vänner…

landsort

…flera veckor innan sommarlovet har börjat och turisterna fyller ön.

landsort

Trots att vi åker hit med förmiddagsfärjan långt före högsäsongen har kickat igång på allvar är båten nästintill full på vägen ut.

landsort

Färjan avgår från hållplatsen Ankarudden på Torö och båtfärden ut till ön tar ungefär en halvtimme.

landsort

När vi går i land på Landsort kan jag inte låta bli att tänka på ”Vi på Saltkråkan”, trots att Saltkråkan är en fiktiv ö som till större delen spelades in på ön Norröra i Stockholms norra skärgård.

landsort

Landsort är, till skillnad från Norröra, känd som Stockholms skärgårds sydligaste utpost – men jag tror i och för sig att ingen hade blivit särskilt förvånad om Tjorven och Båtsman hade dykt upp på en av Landsorts bryggor.

landsort

För Nelly är de här omgivningarna rena rama paradiset, hon känns som en kalv på grönbete efter en alldeles för lång svensk vinter.

landsort

Finaste brunnslocket någonsin?

landsort

Det som gör allra mest intryck på mig är varken bryggor eller vidunderlig havsutsikt, som jag har hunnit bli ganska bortskämd med som Nynäshamnsbo. Det är istället öns fyr, Landsort, som fångar min uppmärksamhet.

landsort

Jag skulle kunna fota den här fyren (som faktiskt kan stoltsera med titeln Sveriges äldsta fyr!) från ungefär hur många vinklar som helst…

landsort

… men ändå aldrig kunna förmedla den rätta känslan för er som ser bilderna. Ni måste helt enkelt åka dit själva!

landsort

Det är också här, i närheten av fyren, som vi slår oss ner för att äta vår medhavda picknick.

landsort

Efter att ha ätit oss mätta på mackor, pannkakor och frukt går vi tillbaka till byn, som ironiskt nog går under namnet Storhamn.

landsort

Det här måste vara själva definitionen av svensk skärgårdsidyll!

landsort

Vi botaniserar i butiken vid Sjöprickens keramikverkstad som ligger uppe vid Kapellet…

landsort

… där jag för övrigt passar på att tända ett ljus för min pappa. Jag tror att han hade gillat ankardetaljerna i ljusstaken!

landsort

Det finns drygt tjugo bofasta här ute på ön…

landsort

… en av dem är lotsen vars yrke har gått i arv under flera generationer.

landsort

Sa jag idyll?

Efter att ha avslutat vårt besök med glassfest nere vid bryggan tillsammans med våra vänner…

landsort

…tar vi sikte på nästa färja hem, nöjda och belåtna över en fantastisk fin dag ute på Landsort. Hit åker vi gärna tillbaka snart!

Mer information om Landsort:

#1. Ta dig hit

Det går reguljärtrafik med skärgårdsbåt från Ankaruddens brygga på Torö. Enkel biljett för en vuxen person kostar ca 80 kr, barn under sju år åker gratis med annan betalande resenär. Mer information hittar du på Waxholmsbolaget. Om du inte har tillgång till bil avgår SL:s buss 852 från Nynäshamn till Ankarudden. Det går också bra att åka båttaxi, se mer information och kontaktuppgifter här.

#2. Boende

Det finns möjlighet, om dock något begränsad, att övernatta på Landsort. Här finns ett vandrarhem (öppet året runt) med 34 bäddar samt ett B&B med 6 dubbelrum i den gamla lotsutkiken. Det går bra att tälta, dock enbart på anvisad plats. Därutöver finns möjlighet att hyra stuga. Mer information om boende hittar du här och här.

Tips! Fler förslag på unika boenden i Sverige finns här: Unika boenden i Sverige: 23 tips på annorlunda boendeupplevelser

#3. Att se, göra och äta

Den som gillar att vandra bör absolut satsa på Öjaleden, som min resebloggskollega Cathinka skriver mer om här. Är du sugen på mat rekommenderas ett besök på Saltboden Kök och Proviant eller Svedtiljas Restaurang. Presenter köps med fördel på Sjöprickens keramikverkstad uppe vid Kapellet. Landsort har även en egen fågelstation där besökare kan lära sig mer om fåglar och ringmärkning (stationen har till och med övernattningsmöjligheter för ornitologer). Det finns också en underjordisk försvarsanläggning som numera är museum, guidade turer hit behövs dock förbokas. Mer information hittar du hos Visit Nynäshamn.

Kika också gärna in hos resebloggarna Helena/Oh Darling och Katarina/Äntligen vilse för otroligt vackra bilder från deras besök på Landsort förra året.


Fler tips om utflykter i vårt eget avlånga land hittar ni under kategorin Sverige

5 comments

  1. Visst är det ett härligt ställe! Drömmer om att åka ut dit en stormig hösthelg för att fota fyren omgiven av brusande hav och dramatisk himmel.
    Tack för länk.

    1. Verkligen härligt. Och ja, +1 att åka dit under hösten!

  2. Ja på ett höstbesök! 🙂 Tack för länken, Annika 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close