Close
Stora Vika och Strandvägen: höstfavoriter i Nynäshamn

Stora Vika och Strandvägen: höstfavoriter i Nynäshamn

Snart har vi bott fem år här i Nynäshamn. Fem! Det är inte klokt egentligen. För varje dag känner jag mig lite mer hemma, men en tvättäkta Nynäshamnsbo blir jag nog aldrig. Eller?

Jag har bott på alla möjliga adresser i Stockholm. Under mina första år som juriststudent höll jag mig inne i city, men ju äldre jag blev, desto längre ut från stan flyttade jag. Först Nacka, sedan Vendelsö, därefter en sväng till Stuvsta innan vi slutligen landade i Nynäshamn. Och här är vi nu, snart fem år senare, på samma adress. Tankarna på att flytta härifrån dyker upp med jämna mellanrum, det är så jag fungerar. Ena dagen vill jag flytta ”hem” till Karlskrona, nästa vill jag tillbaka till Nacka. Men så kommer sådana här dagar. Dagar då Nynäshamn, och i synnerhet Stora Vika och Strandvägen, visar sig från sin allra bästa sida. Hur kan jag vilja flytta från det här? 

Stora Vika och Strandvägen: höstutflykter i Nynäshamn

Kalkbrottet Stora Vika Nynäshamn

Just exakt nu är den här årstiden som allra bäst. De intensiva färgerna, den höga luften och en behaglig temperatur. Inte för kallt, inte för varmt. Lagom. Precis som vi svenskar vill ha det.

strandvägen nynäshamn

Imorse ställde jag väckarklockan tidigt för att cykla ut till Strandvägen, där jag parkerade cykeln och fortsatte springa längs vattnet. Strandvägen, som anlades inför sommar-OS 1912, är och förblir Nynäsbornas stolthet.

strandvägen nynäshamn

För egen del skulle jag vilja påstå att Strandvägen är den främsta anledningen till att Nynäshamn överhuvudtaget dök upp som alternativ när jag och Tobias skulle flytta från Stuvsta. Resten är historia.

Kalkbrottet Stora Vika Nynäshamn

En annan favorit här i Nynäshamn (som i och för sig tog ett tag att upptäcka) är naturen i trakterna runt Stora Vika – det gamla brukssamhället som ligger en bit utanför centrum.

Kalkbrottet Stora Vika Nynäshamn

Idag gjorde vi en familjeutflykt till natur- och kulturstigen Fjärilsstigen som ligger strax söder om Stora Vika, i anslutning till Kalkbrottet Stora Vika. Kalkbrottet i sig är ett område som egentligen är förbjudet för allmänheten att besöka, men trots förbudet lär Kalkbrottet vara ett populärt tillhåll för (obehöriga) sommarbadare.

Kalkbrottet Stora Vika Nynäshamn

Den drygt tre kilometer långa Fjärilsstigen, som både börjar och slutar vid infarten till den gamla cementfabriken, leder runt Kalkbrottet. Följer man stigen finns här 16 informationstavlor där barn och vuxna kan lära sig mer om naturen och lämningar från forntiden, men också om den tidigare industriverksamheten i området.

Fjärilsstigen Stora Vika Nynäshamn

Kalkstenen i marken, i kombination med öppna ytor och bra solinsläpp, ger bra förutsättningar för ett ovanligt rikt växt- och fjärilsliv. Här har det noterats nästan 50 stycken olika fjärilsarter, vilket också är den enkla förklaringen till namnet Fjärilsstigen.

Stora Vika Nynäshamn

Vi tog med egen picknick och njöt av omgivningarna i fulla drag…

stora vika nynäshamn

… innan vi satte oss i bilen och körde till Sebbes klasskompis som bor på en gård utanför Stora Vika. Nelly var såklart eld och lågor över att få träffa kalvarna.

Kalkbrottet Stora Vika Nynäshamn

Och så fortsatte dagen, med strålande sol och ett Nynäshamn i full höstmundering. Kan det möjligtvis vara så att jag stannar här ute i minst fem år till? Ja, men jag tror faktiskt det.


Här hittar du fler tips på saker att göra i Nynäshamn

2 comments

    1. … fast så såg jag era bilder från Sturkö och bara ÅÅÅÅÅH!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close