Close
Tacksamhetsdagbok: 5 saker att vara tacksam över

Tacksamhetsdagbok: 5 saker att vara tacksam över

Jag jobbar mycket med min förmåga att känna tacksamhet här och nu. Ofta kan jag drömma mig bort till kommande upplevelser och resor – utan att riktigt vara i nuet. Jag har blivit bättre på den fronten, mycket bättre, men jag har fortfarande en bit kvar innan jag känner mig nöjd. Att börja skriva tacksamhetsdagbok kan vara en hjälp på vägen.

Många vänner och bekanta befinner sig i sluttampen av semestern. En del är fulladdade med energi inför hösten, andra känner sig inte alls ”klara” med ledigheten och grämer sig för att börja jobba igen. Själv jobbar jag med att inte tänka för mycket på det som har varit och inte heller på det som väntar framöver. Mitt mål är istället att lära mig bli bättre på att leva här och nu. Min syster brukar uppmana till att föra en tacksamhetsdagbok som en hjälp i processen att uppskatta allt det fina som omger oss. En sådan typ av dagbok känns säkert mer behövlig att skriva under perioder då livet känns jobbigt av någon anledning, men jag hoppas kunna göra det även under dagar då allt känns bra och rullar på. Här är några av de saker jag är tacksam över just nu.

Min tacksamhetsdagbok

#1. Vårt boende i Nynäshamn

nynäshamn
Världens (?) godaste räksallad på Nynäs Rökeri.

Jag upplever mig själv som en rastlös själ och har under mitt vuxna liv sällan bott på ett och samma ställe i mer än två år. När vi flyttade ut till Nynäshamn började tvivlen komma krypande igen, skulle vi verkligen bo här för evigt? Nu har vi bott här i drygt 3,5 år (med undantag från våra månader i Thailand) och jag tror minsann att jag har landat. Lugnet, småstadskänslan och havet gör mig gott. Tidigare i veckan fick jag besök av min syssling och hade nöjet att visa henne hamnen där vi beställde in varsin oemotståndlig räksallad på Rökeriet. Tänk att vi faktiskt bor här, mitt i semesteridyllen! Har ni vägarna förbi någon gång? Missa inte min guide Resfredags Svenska Pärlor: Att göra i Nynäshamn 

#2. Vagabondform(en)

vagabondform
Nytt PB med Timbuktu i lurarna.

Jag må inte vara i mitt livs form, men jag tränar regelbundet och är ytterst tacksam över att lusten till löpningen är tillbaka! Den här sommaren har jag sprungit 2-3 gånger i veckan med sikte på Tjejmilen i september och Varbergs Halvmarathon i oktober. Dessutom är jag tillräckligt stark för att orka bära runt Nelly i bärselen under våra hajker både i Sverige och utomlands. Mycket av peppen kommer från Facebook-gruppen ”Vagabondform” som jag och två resebloggkollegor körde igång för ett tag sedan. Gå gärna med du också!

#3. Vänner och familj

resebloggare
I veckan mötte jag upp Sofia, Katarina och Towe på söder för en avstämning inför hösten.

Relationer är A och O för att jag ska må bra och jag känner en enorm tacksamhet över att jag har förmånen att ha sådana fantastiska människor i mitt liv! Familjemedlemmar, barndomsvänner, före detta kollegor, nyfunna tjejkompisar och flyktigt bekanta. Tack för att ni finns och gör livet roligare att leva!

#4. Frihetskänslan och att kunna styra min tid själv

tacksamhet

En iskall vinterdag i januari tidigare i år sa jag upp mig från tjänsten som förbundsjurist för att bli min egen. Frihetskänslan är obetalbar, så är det bara. Det här året har jag i princip pendlat mellan Karlskrona och Nynäshamn för att vara nära mina sjuka föräldrar och för att så småningom ordna med alla praktiska bestyr efter min Far dog. Jag har även kunnat tacka ja till spännande reseuppdrag mellan varven och har haft förmånen att ha en evighetslångt sommarlov med jobb på tider som passar mig och min familj. Jag är min egen chef och sätter min egen agenda. Den friheten är värd all tacksamhet i hela världen.

#5. Att organiseringslusten är tillbaka

tacksamhetsdagbok
Fototavla i hallen, med många minnen att vara tacksam över.

Ja, alltså vårt hem har haft potential till att bli något riktigt bra – men varken jag eller min man Tobias har prioriterat att få allt i ordning. De senaste månaderna har Tobias gjort ett ryck och jag smittas av hans entusiasm. Innan sommaren byggde vi (eller snarare snickaren) ut verandan, vi har köpt en hammock och nya utemöbler, de stora barnen har fått varsitt eget rum istället för att dela – och jag har till och med börjat organisera bland våra foton. Att känna mig peppad till att ta itu med hemmet är en känsla jag är ovan vid, men när den väl kommer så omfamnar jag den med tacksamhet. Plötsligt händer det!


Har du fört tacksamhetsdagbok någon gång? Vilka saker är du tacksam över just nu?

 

12 comments

 1. Lider lite av samma ”syndrom” – att ständigt vilja vidare när platsen jag faktiskt är på just nu är helt okej, bra eller till och med fantastisk. Tacksamhetsbok har jag testat tidigare och gillade verkligen den korta skrivformen som avrundade mina kvällar. Utan att fundera längre tid är jag tacksam för det här just nu:
  1. Att min kropp är hel, fin och stark – som gjord för resor runt hela världen
  2. Att jag fortfarande har en lite galen och väldigt spontan trädgård där jag kan pilla lite här och greja lite där
  3. Att jag är pepp på en jobbhöst trots att jag aldrig tidigare i mitt arbetsliv varit så ”bunden” till platser och personer som nu – har börjat digga tryggheten, tror jag!

  1. Så fina punkter att vara tacksam för, Sanna. Heja här och nu!

 2. Håller med dig! Min man påminner mig alltid om att njuta! Är vi på en resa planerar jag gärna nästa resa medan han aldrig vill göra det förrän vi kommer hem! NU börjar jag inse att han har ju rätt!

  Därför har jag börjar njuta mer å leva i nuet…

  Tar en dag i taget liksom
  En resa i taget!

  Jag är tacksam för min familj, min hälsa kämpar oxå m 2-5 / träningspass / v!

  Tacksam för livet!

  Stor kram

  1. Och jag är tacksam över att du delar med dig av kloka tankar. Hoppas att du får en fin vecka!

 3. Himla fint inlägg!

  Är just nu kanske mest tacksam för perspektivet som jag fick häromdagen, när vi anlände till ett boende som spontant kändes ganska dåligt. Min mor var dock inte sen med att påpeka hur vi levde under våra campingsemestrar i Europa i början av 90-talet. Hål i golvet som toa, tältdukar som tappert försökte stå emot regn och rusk och att vi alla åkte runt flera hundra mil på autobahn i en Saab 900. Fem pers.

  Jag borde med andra ord vara härdad och med den insikten så förstod jag ju att allt inte behöver vara så jädra perfekt hela tiden. Vi har fina dagar i Split ändå.

  1. Tack Daniel! Och du har såklart rätt, tänk vad trist om allt var perfekt. (Då hade du dessutom inte haft ngt att skriva något syrligt om, till våra allas stora sorg. Keep them coming, dina sågningar. Love them!)

   1. Haha, ja så kan man ju också se det. 🙂

    1. Eller hur! Njut på sista dagarna i Kroatien!

 4. Vilken fin, härlig och peppig lista Annika <3 Din glädje och tacksamhet smittar liksom av sig!

  Det skulle vara kul att läsa lite om hur du känner inför hösten nu som egenföretagare och hur dina planer/mål ser ut, om det är något du vill dela med dig av förstås!! 🙂

  1. Tack snälla Jennifer!

   Jag ska se till att skriva ett inlägg med mina tankar inför hösten framöver, har filat på en affärsplan den här veckan – så det passar bra.

   1. Vad kul!! Och oh, en affärsplan – snyggt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close