Close
Vardagsfunderingar hos Resfredag

Vardagsfunderingar hos Resfredag

samarbete resfredag
Veckans spaningar från veckan som gick rör sig huvudsakligen om vardagsfunderingar. Män vs kvinnor, hushållsnära tjänster, zombietåg och sagoläsning – så som en helt vanlig vecka kan se ut.

Hösten rullar på och med den diverse vardagsfunderingar över stort och smått – här kommer några av dem:

RESFREDAG: 10 november 2017 och vardagsfunderingar

#1. Katrin Zytomierska om män vs kvinnor

I veckan skrattade jag gott åt ett inlägg på Katrin Zytomierskas blogg, ett inlägg jag också skickade vidare till flera av mina vänner. Jag älskar min man, men alltså ibland undrar jag om vi kommer från olika planeter. Har ni också en partner som ”hjälper till” där hemma?

Ett annat blogginlägg jag läste hos Isabella Löwengrip för ett tag sedan handlade om att hon och hennes ex-man fungerade som bäst på resor (och bland vänner). Jag kan absolut relatera till tankegångarna. Alltså, under mina resor med Tobias är allt så enkelt. Ingen tvätt att bråka om, mat som lagar sig själv (läs: köpemat), inga barnaktiviteter att skjutsa till, inga däckbyten, ingen städning – inget någonting förutom kravlöshet. Jag inser ju själv att en vardag utan några krav inte är hållbart i längden – mitt liv behöver sina kontraster i lagom dos!

vardagsfunderingar
Bekymmerslösa dagar i Montenegro.

#2. Hushållsnära tjänster

Jag lagar den mesta maten här hemma, trots att jag själv ogillar att laga mat. Min man ogillar det tydligen ännu mer och det här blir vår kompromiss (han sköter all tvätt). Det finns några knep och vardagshack att ta hjälp av för att göra mitt liv i köket mer uthärdligt. Ett av dem är att ta hjälp av färdiga matkassar, vilket är extra mycket värt när man kommer hem till en tom kyl och frys efter en resa. Vi beställer oftast maten från MatHem.se, som även sponsrar vårt senaste avsnitt av Att resa-podden. Blir jag rik någon dag kommer jag definitivt att köpa städtjänster också, det hymlar jag inte med.

mathem
Vardagshack!

#3. Zombietåget

I onsdags morse släppte Tobias mig i Haninge på väg till jobbet – jag skulle (äntligen!) hämta ut mitt nya pass. Halvvägs till polisstationen insåg jag att mobiltelefonen låg kvar hemma. Alltså, jag fick ett bryt – ”hur ska jag klara mig utan telefonen!??”  Skulle jag verkligen spendera 30 min på pendeltåget tillbaka till Nynäshamn utan telefon? Katastrof! När jag stod och väntade på perrongen hade jag helt plötsligt tid att betrakta folk och därmed ett äkta zombietåg i ordets rätta bemärkelse. Från tågen som stannade strömmade det ut en hel radda människor som stirrade ner i sina mobiltelefoner, SAMTLIGA ställde sig i rulltrappan och fortsatte glo på sina telefoner. Jag såg knappt någon lyfta blicken och såg definitivt ingen ta sikte på de vanliga trapporna. Jag är ofta en mobilzombie, det förnekar jag inte, men tar faktiskt nästan alltid trapporna. Det är en av mina vardagsansträngningar mot vagabondform. (Och på tal om vagabondform, ni måste läsa Helena Olmås racerapport från New York Marathon, vilken inspirationsboost!)

#4. TV-vecka

När jag var hemma hos mamma förra veckan tittade vi ganska mycket på TV om kvällarna. Mamma introducerade mig till serien ”Vår tid är nu” och jag älskar den! Det är roligt att få uppleva Sverige i en annan tidsepok och filmatiseringen är superproffsig gjord med rekvisita, kläder och kulisser. Vi kikade också på finalen av Mästerkocken, extra kul att Tareq Taylor vann eftersom jag skrev om honom i Resfredags Svenska Pärlor-inlägget om Nynäshamn.

#5. Sagor för barnen

läsa böcker för barn
Ett annat liv, en annan tid! Sagostund med 2 barn under 2,5 år i Vendelsö-huset.

I veckan har jag och de stora barnen börjat läsa ”Bröderna Lejonhjärta”. Även om jag själv inte läser så mycket just nu är vi noga med att läsa för barnen varje kväll. Jag storgrät mig igenom de tre första kapitlen, undrar om barnen ens hörde vad jag läste!? Astrids böcker är sannerligen en svensk guldgruva att ösa ur. När jag träffade mammas kinesiska vänner i somras blev jag förvånad över att de hade spenderat flera månader i Sverige utan att känna till Astrid Lindgren. Alla nyinflyttade utlänningar (och för all del utländska turister) borde få ett ”Välkommen till Sverige-kit” där (minst) en Astrid-bok ingår i paketet. Hör ni det, Visit Sweden?


Inlägget om vardagsfunderingar är sponsrat av MatHem.se, men tankar, åsikter och bilder är mina egna. För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

9 comments

 1. Tack snälla, vad gullig du är!

  1. Älskar det inlägget.

 2. Vår tid är nu är huvudsakligen inspelad i mina gamla hemkvarter i Göteborg så det är jättekul. Restaurangen är i det underbara huset i grannkvarteret tvärs över gatan och när de ibland går längs en gata med bilar så är det mitt gymnasium man ser kortsidan av till vänster. Jättebra serie där jag bara retar mig på språket ibland. Inte svor de på det där viset förr. ..

  1. Oj, det visste jag inte! Jag har bara hunnit se 2 avsnitt, men ska kolla igen på de första. Har inte tänkt på svordomarna, ska lyssna extra noga nu… 🙂

 3. I vår familj är det nog jag som ”hjälper till hemma”. Peter lagar all mat, handlar all mat, städar, tvättar för det mesta, reparerar saker som går sönder och sköter all planering i hemmet. Jag fixar frukost på vardagarna och ibland kör jag en tvättmaskin. Men jag är ju den som jobbar heltid hemifrån så det beror förstås på det också.

  1. Det är alltid intressant att höra hur andra delar upp sysslorna hemma! Jag är inte hemmafrumaterial, älskar att vara hemma med barnen, men älskar INTE tvätt, matlagning och städning.

 4. Hva, alle som bor i Sverige må da ha hørt om Astrid Lindgren 😀 Til og med norske barn vokser jo opp med hennes vidunderlige fantasiverden. Min pappa så på ”Vi på Saltkråkan”, jeg ble kjent med veldig mange av figurene hennes gjennom bøker og TV, og fremdeles vokser barn opp med Lindgrens mangfoldige historier. Ikke legger vi fra oss Lindgren-universet når vi blir voksne heller – for ikke så lenge siden sang vi en av låtene fra Ronja Røverdatter i koret mitt 😀

  1. Det gör mig glad att höra Marianne!

 5. Det där med kravlösa kontraster – så viktigt! Just nu har jag ju ett mycket mer kravlöst liv på ett sätt (inte den där hetsiga vardagen) men samtidigt är det nya grejer jag ska klara själv. Som att bära in ved, hålla koll på avloppstanken, fixa strömavbrott och se till att snön skottas. Än så länge älskar jag mina nya vardagssysslor och att ”klara mig själv” men det blir säkert vardag det oxå. Och tvätt och disk kommer en ju aldrig undan tyvärr, men jag behöver iaf bara tjafsa med mig själv om dessa delar, haha 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close