Close
Körunda hotell: aktiva dagar, god mat och vacker miljö

Körunda hotell: aktiva dagar, god mat och vacker miljö

Inlägget om Körunda hotell är ett reklamsamarbete med Countryside Hotels/innehåller adlinks.

Körunda hotell är medlem i Countryside Hotels, en sammanslutning av 40 personliga och naturnära svenska hotell med fokus på mat, miljö och upplevelser. Countryside Hotels ägs gemensamt av de anslutna hotellen – från Skåne upp till Dalarna – och verkar för en levande landsbygd.

”Välkommen hem till oss på Körunda”. Budskapet i foajén sammanfattar den känslan jag genomgående möts av under min vistelse på Körunda hotell. Det privatägda hotellet ligger granne med Nynäshamns golfklubb och under mitt besök i mitten av maj ligger Körunda inbäddat i spirande vårgrönska intill sjön Muskan. Med utsikt över samma sjö finns en yogaplatta (där det också har arrangerats bröllop!), en bastuflotte och ett gäng olika träningsmöjligheter.

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell

Efter en hotellvistelse på Körunda är det lätt att associera den här platsen med aktiva dagar och ett utmärkt kök, men det är lika mycket en plats att komma till för avslappning, avkoppling och att bara vara i den vackra miljön. Ett av orden som ofta används på Körunda är ”Kindfulness” = att vara snäll mot sig själv och andra. Tanken är att gästerna på Körunda ska kunna komma hit och fokusera på sig själva.

Körunda hotell: naturnära hotell i Stockholmstrakten

#1. Körunda hotell – ett hotell nära Stockholm

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell

Körunda är ett hotell nära Stockholm, men ändå avskilt från omvärlden genom dess läge utanför Ösmo i Nynäshamns kommun.

Hotellets ägare Lotta Wahlstedt, som idag äger hotellet tillsammans med Paolo Roberto, berättar att Körunda från början byggdes som ett hotell, men efterhand användes främst som en konferensanläggning med golffokus. Sedan Lotta tog över verksamheten 2007 har Körunda utvecklats till ett uppskattat hotell dit även privata gäster kommer för en härlig hotellvistelse, för maten och för den goda stämningen. I dagsläget är beläggningen konferensgäster och privatgäster ungefär 50/50.

En fördel med hotellet är att allt finns samlat i en och samma samma byggnad. Här finns hotellrum på ena långsidan och på den andra ligger restaurangen där också hotellfrukosten serveras. Däremellan finns en stor öppen och gemensam yta med hotellreception/entré och bar samt sköna soffor – vilka blir den naturliga mötespunkten. På övervåningen finns ytterligare gemensamma ytor samt konferensmöjligheter, och en trappa ner väntar relaxavdelningen och ett litet gym.

#2. Hotellrummen på Körunda hotell

körunda hotell
körunda hotell hotellrum
körunda hotell
körunda hotell

Hotellrummen (det finns totalt 51 dubbelrum på hotellet) ligger alla samlade i en och samma del av hotellkomplexet. Jag och Lisa checkar i rum nummer 18. Det är inget överdådigt hotellrum, men enkelt och fräscht. Standarden är högre än vad man kan förvänta sig av ett vanligt konferenshotell, men samtidigt inget som direkt sticker ut.

#3. Gemensamma ytor och konferens på Körunda hotell

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell hotelltips i stockholm
körunda bar

Körunda är ett hotell där de gemensamma ytorna är lika självklara inomhus som utomhus. Här kan du mingla vid bubbelbaren på solsidan av terassen, eller också gå in och hänga vid hotellbaren. Soffgrupper, fåtöljer och longemöbler gör det lätt att umgås, vilket känns inbjudande för både vanliga gäster och konferensgäster.

I konferensdelen finns fem olika lokaler med kapacitet från 20-110 personer beroende på möblering, samt ett grupprum med plats för upp till 10 personer. Med tanke på att ytorna inomhus och utomhus smälter ihop ska konferensgästerna ha möjlighet att sitta i en av anläggningens lokaler, men också kunna köra en ”walk-and-talk” i spåret längs sjön.

#4. Aktiviteter på Körunda hotell

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell cykla

Aktiviteterna på Körunda utmärker hotellet från andra alternativ i Stockholmstrakten. Hur många hotell inne i city kan stoltsera med en egen yogaplatta, utegym, bastuflotte, terrängspår, mindfulnessslinga och mountainbikespår? Läget och miljön bland skog och sjö är en enorm styrka, och det är ingen tillfällighet att det regelbundet anordnas aktiva events på Körunda: allt från träningshelg med Topphäsa, yogaweekend med Go Active och bootcamp med Paolo Roberto. Även den kringliggande golfbanan bör givetvis nämnas i sammanhanget! Nynäshamns GK är en ovanligt naturskön golfbana med tre niohålsslingor som har tydligt olika karaktärer. Det finns också fina övningsområden och en Pay and Play-bana.

Aktivieterna behöver dock inte vara varken uppstyrda eller extrema, här finns också möjlighet att köra ett parti boule, spela pingis, låna roddbåten och ta ett dopp i sjön med efterföljande bastu – eller för all del bara ta det lugnt.

#5. Bastuflotte och relax

körunda hotell

Bastuflotten med den vedeldade bastun är uppskattad historia, det känns som ett litet flytande hotell i sig. Inne i bastubyggnaden finns, utöver själva bastun, även ett rum med fåtöljer där gästerna kan sitta och gotta sig mellan varven i bastun och i badet.

körunda hotell

För dig som föredrar jacuzzi istället för ett dopp i sjön Muskan finns också en sådan möjlighet. På nedervåningen i hotellkomplexet finns en relaxavdelning med bubbelpool, två bastur, en ångbastu…

körunda hotell

…och en manuell kalldusch!

#6. Maten på Körunda hotell

Maten på Körunda hotell är vida omtalad, vilket jag gissar har att göra med en viss Paolo Robert som även är en av hotellets delägare. En av studie- och inspirationsresorna för personalen gick nyligen till Toscana, där de bland annat fick mat tillagad av Paolos fastrar. Gänget fick också vara med och tillverka egen olivolja, vilken senare serverades i restaurangen hemma i Sverige. Körunda är uppenbarligen inte en hotellfabrik på löpande band – vilket också blir märkbart i köket och på den mat som serveras.

Middag

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell

Efter en runda ner till sjön serveras vi laxchevice och hjortsadel med potatisfondant. Den rejäla måltiden toppas av kvällens höjdpunkt i form av en dessert bestående av karamelliserad ananas med rostad kokosglass, yuzuskum samt mango- och passionspannacotta. Redan efter första tuggan blir det uppenbart varför Körunda hotells egen konditor Andrea Olsson blev en av fem finalister i Årets konditor 2018 (ni kan följa Andrea och hennes kreationer på Instagram under @konditorandrea).

Hotellfrukost

körunda hotell
körunda hotell
körunda hotell

För mig är hotellfrukosten nästan viktigare än själva middagen, och frukosten på Körunda hotell lämnar mig verkligen inte besviken. Här kan jag bland annat gå loss på hembakat bröd, egengjord müsli, våffelmaskin och färsk frukt. Ett extra plus i kanten för de enorma tekopparna!

#7. Övrig information om Körunda hotell och bra att tänka på:

  • Boka hotellrum? Här hittar du tillgängliga rum och kan jämföra priser.
  • För vem passar Körunda? Körunda passar hotellgäster som vill bort från stadspulsen till förmån för lugna och vackra naturmiljöer, som vill äta god mat och som vill ha möjlighet till en aktiv vistelse. Jag hade absolut kunnat åka hit med mina barn, men åker ännu hellre hit med min partner eller en kompis. Körunda har ingen utmärkande barnfamiljsprofil.
  • Ta dig hit: Med bil från Stockholms city tar det drygt en halvtimme att köra till Körunda. Följ väg 73 mot Nynäshamn och sväng av mot Ösmo, därifrån är skyltat till Körunda. (Parkering är gratis.) Pendeltåget till Ösmo station tar 45 minuter, därifrån är det ca 3 km till Körunda.

Blogginlägget om Körunda hotell är del av en kampanj mellan Att resa-podden och Countryside Hotels. Åsikterna, orden och bilderna är mina egna. Läs mer om vår vistelse på Körunda: Körunda hotell: för den aktiva livsnjutaren, Vardagslyx på Körunda: hotelltips i Stockholm och En vardagsescape till mysiga Körunda hotell.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close