Close
Att bo i Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)

Att bo i Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)

Vi är bortskämda med en osedvanligt vacker skärgård i Nynäshamn, där jag och min familj har förmånen att bo sedan tio år tillbaka. Några pärlor sticker ut lite extra och ön Landsort, Stockholms skärgårds sydligaste utpost, är definitivt en av dem. Att vistas i den här miljön är så nära Bohuslän vi kommer i Stockholmstrakten. Vi besökare möts av klippor, hav så långt ögat kan nå och gulliga små trähus som ligger tätt intill varandra. ”Vissa av dem så nära att du kan bjuda grannen på en kaffekopp från köksfönstret lagom till frukosten”, som vår värd Åke säger. Landsort är en fantastisk sommardestination, men faktum är att den är minst lika vacker under vintertid när stormen ryter och vågorna slår.

Ett förtydligande om öns namn kan vara på sin plats, eftersom just den delen brukar leda till viss förvirring. Ön heter egentligen Öja, som lär ha sitt ursprung av att folk kallade platsen för ”öarna”. I folkmun används dock alltid namnet Landsort, vilket också är också är namnet på öns fyr. Inte vilken fyr som helst ska tilläggas, utan Sveriges äldsta! ”Landzoort” kan för övrigt översättas till landets ände på holländska. Åk hit så förstår du varför!

Att bo i Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja) – en recension

När jag får frågan om att följa med till en workation förlagd på ön, närmare bestämt i den gamla lotsutkiken, tvekar jag inte en sekund. Klart att jag vill! Mitt sällskap består av ett gäng inspirerande tjejer…

Svedtiljas landsort Öja fyr

…med vilka jag får förmånen att uppleva ön under lågsäsong. Resan för mig som nynäshamnsbo är nästan oförskämt enkel. Jag hoppar på lokalbussen 852 ett kvarter bort, kliver av vid Ankarudden på Torö och tar sedan båten över till ön. Det är flera år sedan jag var här senast. Då var det försommar, nu biter sig vinterkylan fast i märg och ben. Isen ligger som ett täcke över havet och vågorna slår rejält mot skrovet när båten susar fram.

I det här inlägget fokuserar jag främst på hur jag upplevde vår vistelse på Lotstornet Svedtiljas på Landsort.

#1. Läge, känsla och allmänt om Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)

För några år sedan skrev jag ”övernatta i en fyr” på min bucketlist. Idag lägger jag mina övernattningar på Väderöarna i Bohuslän respektive Närsholmen Fyr & Logi på Gotland som ett par av de bästa jag har gjort i Sverige. På Landsort ska jag för första gången övernatta i en gammal lotsutkik…

Svedtiljas landsort Öja fyr

…nämligen det som numera går under namnet Lotstornet Svedtiljas på Landsort. Vacker är inte ordet jag skulle använda för att beskriva den fyrkantiga byggnaden som sträcker sig mot skyn, men i det rosa morgonljuset är det i alla fall inte fult. Fyren ligger en kort promenad bort längre bort på ön.

Svedtiljas landsort Öja fyr

Lotstornet bär numera namnet Lotstornet Svedtiljas efter Åke och Lotta Svedtilja, som har drivit verksamhet i Lotstornet sedan 2013. Efter en pratstund med Åke, som ursprungligen kommer från Jämtland, får vi höra att han har jobbat över hela världen. När han kom till Landsort för ett jobbuppdrag förälskade han sig i miljön och blev kvar. Inte undra på, tänker jag…

…efter att ha tillbringat ett oförglömligt dygn på den här sagoön.

#2. Mitt rum på Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)

Den byggnad som tidigare fungerade som lotsutkik har stått på plats sedan 1965 – härifrån skötte SMHI sina väderrapporter. Byggnaden har därefter totalrenoverats och rymmer nu sex dubbelrum (två per våning) för uthyrning. Jag tar hissen upp till sjätte våningen…

Svedtiljas landsort Öja fyr

… och checkar in i rum 6:1. Här väntar två enkelsängar med en av de mäktigaste utsikterna jag har skådat på länge. Sänglinnen och handduk finns på plats, här är bara att krypa ner i sängen efter en dag fylld av workshops toppade med vind och vågor.

Varje våning som tillhör Lotstornet Svedtiljas har ett nyrenoverat badrum med dusch, vilket innebär att jag delar toalett med min nyfunna vän som bor i dubbelrummet intill mitt.

#3. Konferens på Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja)

Vår konferens hålls på våning sju, som är tornets översta våning. Här känns det ungefär som att sitta i förarhytten på en av Finlandsfärjorna.

Svedtiljas landsort Öja fyr

I samband med att solen höjer och sänker tidig morgon och sen eftermiddag färgas himlen utanför som en ständigt föränderlig målarduk, det är oerhört vackert och vi njuter i fulla drag av vyerna.

Svedtiljas landsort Öja

Här spenderar vi alltså våra arbetstimmar med bästa möjliga utsikt och inspirationen flödar åt alla håll och kanter.

Svedtiljas landsort Öja

Våra arbetspass bryts av flera gånger av den enkla anledningen att utsikten kräver förevigande av mig och mitt resesällskap. Min systemkamera slår glädjevolter av motiven!

#4. Lotstornet Logi & Restaurang Svedtiljas

Eftersom vi är här under ett par dagar får vi anledning att äta ett flertal måltider i restaurangen. I vårt paket ingår två luncher, en middag samt frukost, därtill fikabröd till våra pauser.

Restaurangen, som ligger i en byggnad en kort promenad från själva lotstornet, är känd i hela Nynäshamn. Uppenbarligen har ryktet spridit sig ända till Kungahuset, med tanke på att även vår svenska kungafamilj har stannat till med båten vid Svedtiljas för att stilla hungern efter en dag till havs. Jag hade gjort detsamma om jag vore dem.

Svedtiljas landsort Öja fyr

Vistelsens utan tvekan godaste maträtt blir denna ”Okonomiyaki”, vilken närmast kan beskrivas som en japansk raggmunk toppad med spetskål, avrugakaviar, gari (inlagd ingefära) och hiosin. Det är otroligt gott!

Svedtiljas landsort Öja fyr

Familjen Svedtilja med personal vet uppenbarligen vad som går hem både hos kungligheter och nynäshamnbor.

#5. Frågor om Lotstornet Svedtiljas på Landsort (Öja) och bra att tänka på

Hitta hit och bra att veta om båtfärden: Båttrafiken till och från Landsort trafikeras av Waxholmsbolaget, tidtabell finns här. För att ta dig hit kommunalt gäller pendeltåg 43 mot Nynäshamn och hoppa av vid Nynäsgård. Därifrån får du promenera till busshållplatsen Sandtorp (ca fem-tio minuters promenad) för att sedan ta lokalbuss 852 mot Ankarudden. Tar du bilen till båten finns en parkering ca 300 meter från färjelägret Ankarudden.

Obs! När en av tjejerna i vårt sällskap fastnar i pendeltågstrafiken och riskerar att missa båten försöker vi hitta en lösning genom att be ett par olika personer på Landsort att hämta upp henne med egen båt. Det visar sig lättare sagt än gjort, med tanke på att deras båtar ligger fastfrusna i isen. Var med andra ord beredd på strulande pendeltåg och se till att vara vid båten i tid, särskilt under vintertid med snö och is.

Öppettider och bokning: Från och med valborg fram till början av juli håller Lotstornet Svedtiljas öppet varje helg. Från juli till mitten av augusti är det öppet sju dagar i veckan (mellan kl 12-22), därefter håller Svedtiljas helgöppet fram till jul. Under januari – mitten av mars hålls stängt, med undantag för beställningar om minst sex personer. Läs närmare om vad som gäller på hemsidan, där du också hittar kontaktuppgifter för bokning.

Vill du besöka fyren? Från mitten av juli – mitten av augusti hålls visningar av fyren tre gånger per dag (kl 11, 13 och 15) för en kostnad om 110 kr/vuxen och 60 kr/barn. Det går också att boka en privat visning av fyren på grupper om max 10 personer. Mer information finns under den här fliken.

Mer läsning om själva ön finns på Landsorts hemsida. Jag har även skrivit ett tidigare blogginlägg om en vårutflykt till Landsort.

Fler Nynäshamntips finns här: Att göra i Nynäshamn – tips om skärgårdsstaden utanför Stockholm


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close