Close
Påsklov i Sverige: 5 tips på platser och aktiviteter

Påsklov i Sverige: 5 tips på platser och aktiviteter

Planerar du för ett påsklov i Sverige? Här kommer fem tips på specifika platser, aktiviteter och besöksmål att kika vidare på. Påsklovet är kanske det skollov (och den högtid) jag själv har minst förväntningar på. Vi brukar oftast vara hemma, antingen i Nynäshamn eller hos släkten i Karlskrona. I bästa fall bemödar sig vårsolen att titta fram, vilket skapar möjligheter för diverse utflykter i ett Sverige som sakta vaknar till liv efter vintermörkret. I veckans fredagsfemma har jag plitat ner några punkter på min personliga önskelista för ett påsklov i Sverige. Jag gissar att vi i slutändan kommer att landa någonstans i en blandning av punkt 4 och 5.

5 platser och aktiviteter att sikta på i Sverige under påsklovet

#1. Fika hos My Feldt & co i Halmstad

För alla som vill fylla påskäggen med godsaker på ekologiska ingredienser och dessutom vill kombinera det med miljö som gör en glad inifrån och ut rekommenderas en tur till Halmstad. Här huserar My Feldt & co på Feldts Bröd & Konfekt. My håller just nu på att bygga en ny turistmagnet på Skolberget utanför Halmstad och är dessutom en glädjespridare på Instagram.

halmstad haverdal

Godsakerna äts med fördel på en tur längs Prins Bertils stig i sällskap av friska havsvindar. Den här vandringen sträcker sig nästan två mil längs havet, från centrala Halmstad bort mot Tylösand och vidare till Möllegård.

Läs mer: Halland med barn – 9 tips för hela familjen

#2. Påsklov i skidbacken

skidkläder Montec

Det här är inte vår familjs starka gren, vi har själva inte fått till ett enda påsklov i skidbacken. Någon gång kanske det bli av? Fördelarna består av fler soltimmar och därmed chans till en värmande vårsol och längre dagar i backen. Jag gillar uttrycket vårvinter, den femte årstiden, och har alltid varit avundsjuk på folk som susar nerför backarna i bara t-shirt. Vill du ha bra förutsättningar för snö bör du dock boka en vistelse relativt högt upp i Sverige, jag har själv fått tips om Vemdalen och Björnrike i Härjedalen. Samma tipsare förklarar att snön förvisso inte är ”top notch”, men att upplevelsen känns mer avslappnad under påskveckan jämfört med tidigare på året.

#3. Svenska Turistföreningens anläggningar

Letar du efter påsklovsinspiration kan det vara en god idé att scrolla igenom årets påsklovstips från Svenska Turistföreningen (”STF”): Påsklovstips 2024 – Svenska Turistföreningen.

svenska turistföreningen

Jag förnyade nyss mitt medlemskap hos STF, som har drygt 250 personliga boenden utspridda över hela Sverige. (Medlemskapet kostar 345 SEK/år). Som medlem får jag rabatt på både STF:s boenden och på tågresor och även en riktigt fin tidning som utkommer med några nummer per år.

#4. Gå på museum och påskpyssla

etnografiska museet med barn

Inför påsklovet brukar jag passa på att lusläsa programmen för Stockholms museum. Jag har under åren blivit både imponerad och inspirerad av det breda utbudet med roliga påskaktiviteter. Äggjakt, pyssel, lekar, föreställningar, quiz – många av dem kostnadsfria eller till en överkomlig peng. Perfekt sätt att klämma in kultur på ett lekfullt sätt och samtidigt underhålla barnen under ledigheten.

#5. Påsklovshemester

påsk ägg

Känner du inte för att ge dig ut på några längre strapatser – samtidigt som barnen klagar på att ”de inte har något att göra”? För några år sedan skrev jag ner en lång lista med 50 billiga eller gratis aktiviteter lämpliga för att underhålla hemmavarande barn under sommarlovet. Många av dem går såklart utmärkt att göra även under påsklovet.

Läs mer: Hemester och 50 tips för ett långt sommarlov

Jag önskar er därmed en riktigt fin påskledighet framöver!


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Inlägget publicerades ursprungligen i mars 2023, men uppdaterades våren 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close