Close
Nynäs Havsbad: en favorit bland Stockholms spahotell

Nynäs Havsbad: en favorit bland Stockholms spahotell

Innehåller köplänkar/adlinks.

Nynäs Havsbad utanför Stockholm är spahotellet jag ständigt återkommer till. I egenskap av Nynäshamnsbo är jag omåttligt stolt över stadens vackra kronjuvel – en plats som gör sig lika vacker varma högsommardagar som under midvinterkyla och tindrande stjärnhimmel. Här har jag firat många högtider under årens lopp, allt från babyshower till 40-årsdag. Den här gången checkar jag och min man in för bröllopsdagsfirande i hällande regn med tillhörande stormvarning en ruggig fredagkväll i oktober. Dagen efter vaknar vi istället upp till strålande sol och höstkrispiga färger. Är du nyfiken på att själv boka en vistelse på Nynäs Havsbad? Här kommer ett inlägg med tips och inspiration. Välkommen till min stad och en personlig favorit bland Stockholms spahotell!

Läs mer: Nynäs Havsbad – spaweekend utanför Stockholm

Nynäs Havsbad: en återkommande favorit bland Stockholms spahotell

#1. Läge, känsla och allmänt om Nynäs Havsbad

Nynäs Havsbads läge precis invid havet gör det till ett nöje att följa årstidernas växlingar i de fantastiskt fina omgivningarna. Själva spahotellet ligger på Trehörningen, en ö känd för sina vackra sekelskiftesvillor strax utanför Nynäshamns stadskärna. Det tar drygt 20-25 minuter att gå från pendeltågsstationen om du väljer att åka kommunalt hit (pendeltåget tar 50 min från Stockholm C). Att åka till Nynäshamn för att gå på spa är inte direkt någon nymodighet, bygget av en kuranläggning påbörjades redan i början av 1900-talet då både kungligheter och andra kändisar kom hit för att roa sig. Den ursprungliga huvudbyggnaden revs dessvärre på trettiotalet…

nynäs havsbad nynäshamn

… men annexet (byggår 1907) finns kvar och går numera under namnet Strandhotellet. Här ryms idag både reception, restaurang och hotellrum. Hela anläggningen ägs och drivs sedan 2017 av det franska företaget Sodexo som har ett femtontal konferensanläggningar i Sverige.

#2. Hotellrummen på Nynäs Havsbad

Nynäs Havsbad har i skrivande stund 120 bäddar fördelade på 73 rum i två olika byggnader…

nynäs havsbad nynäshamn

… varav en är Strandhotellet som nämns ovan.

nynäs havsbad nynäshamn

Badhotellet är en nyare byggnad som väl i ärlighetens namn har svårt att hävda sig mot sin sekelskiftsgranne. Jag har bott här flera gånger, men rekommenderar och föredrar rummen på Strandhotellet. Byggnaderna ligger bara en kort promenad ifrån varandra.

nynäs havsbad nynäshamn

Den här gången checkar vi in i Strandhotellet med dess beundransvärda vyer ner över Havspaviljongen (det vill säga själva spabyggnaden).

nynäs havsbad nynäshamn

Här väntar ett ombonat och mysigt standardrum med ett fönster som vetter mot hav och småbåtshamn. Detaljerna håller vad namnet Strandhotellet lovar…

nynäs havsbad nynäshamn

…det vill säga ett hotell som för tankarna till sommar och strandliv. Stråhatt, varma färger, en rottingfåtölj, garderober med tygklädda glasdörrar och krispiga sängkläder. Enkelt, avskalat och smakfullt!

nynäs havsbad nynäshamn

Jag gillar alla vinklar och vrår vilka även följer med in det helkaklade badrummet med dusch. På rummet väntar givetvis badtofflor och badrock som gör att vi smälter in bland resten av gästerna på väg ner mot havet.

#3. Restaurangen på Nynäs Havsbad

Det finns ett flertal boendepaket att välja på som innehåller boende, spaentré, middag och frukost på Nynäs Havsbads restaurang.

nynäs havsbad nynäshamn

Vi har ett boendepaket med tvårättersmiddag, där min man väljer förrätt och huvudrätt medan jag istället går på huvudrätt och efterrätt. Den här gången tycker jag för ovanlighetens skull jag att förrätten är godare än efterrätten. Godast av allt är dock min huvudrätt – en fantastisk pasta med svamp som jag aldrig vill ska ta slut!

nynäs havsbad nynäshamn

Morgonen därpå är det dags för frukostbuffé…

nynäs havsbad nynäshamn

…där det hembakade brödet och Havsbadets Müsli sticker ut lite extra. Framöver hoppas jag få se ännu mer lokalproducerade alternativ på frukostbuffén, även om jag förstår att det är en kostnadsfråga.

Tips! Vill du besöka restaurangen som utomstående rekommenderas Nynäs Havsbad Afternoon Tea som serveras på lördagar mellan kl 13-15 (kostnad 295 kr/per person.) Det går också att boka frukost som utomstående gäst (kostnad 225 kr/vuxen och 125 kr/barn upp till 12 år).

#4. Spaupplevelsen på Nynäs Havsbad

Det är ingen tillfällighet att jag väljer den gula paviljongen med sitt karaktäristika gröna plåttak som omslagsbild till mitt blogginlägg. Den här byggnaden är ett av ansiktena utåt inte bara för Nynäs Havsbad, utan snarare för hela Nynäshamns kommun.

nynäs havsbad nynäshamn

Paviljongen ligger på en egen liten ö omringad av hav. Jag älskar att promenera här nere och har tappat räkningen över hur många gånger jag har förevigat den här byggnaden på bild och film från olika håll och kanter. Inne i byggnaden ryms behandlingsrum, konferenslokaler, relaxavdelning och en liten servering.

nynäs havsbad nynäshamn

När du kliver ut på baksidan väntar ännu mera hav, men också ett trädäck/brygga med stolar, bastubyggnad och pool.

Bastuavdelningen rymmer ångbastu, vedeldad bastu och min personliga favorit – en lågtempererad bastu där jag kan sitta ungefär hur länge som helst utan att hitta en enda anledning att gå därifrån.

nynäs havsbad nynäshamn

Om du mot förmodan tröttnar på bastulivet finns alla möjligheter att gå ut på bryggan och vidare ner på en badstege för ett dopp i havet. Ljuvligt! Jag kan också rekommendera en spabehandling, jag har provat ett par olika och har varit nöjd varje gång.

nynäs havsbad nynäshamn

Föredrar du inomhusbad finns en varm pool under tak…

nynäs havsbad nynäshamn

… och på bryggan väntar en stor sittpool formad som en fyrklöver.

Vi checkar som sagt in på Nynäs Havsbad i full höststorm en mörk och ruggig oktoberkväll – jag har sällan njutit av bastulivet lika mycket som där och då!

#5. Bra att veta om Nynäs Havsbad och fler tips om Nynäshamn

nynäs havsbad nynäshamn

Läs mer och boka här: Nynäs Havsbad (adlink)


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close