Close
Toppar och dalar från året som gick. Hej då 2021!

Toppar och dalar från året som gick. Hej då 2021!

Det är den andra januari, tomteblossen har gjort sitt och ingen verkar vidare sugen på resterna från nyårstårtan som står i kylskåpet. Vi är helt enkelt väldigt redo för ett nytt år här hemma!

nyårsafton

Jag ser verkligen fram emot 2022, och ska (innan jullovet är slut) sätta mig ner och plita ner både målsättningar, drömmar och planer. Men först och främst vill jag stänga 2021, och det görs ju som bekant smidigt i bloggformat. Frågorna är en mix från Underbara Claras tidigare listor, egna reflektioner och rubriker jag hittade på min vän Paulinas insta-konto.

Läs om förra året här: Mitt 2020 (och att lära mig ta dagen som den kommer).

Hej då 2021! (Jag kommer eventuellt ej att sakna dej.)

Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas?

Mitt svar ”inget särskilt” talar väl för sig själv? 2021 blev i det stora hela ett mellanår, ett år jag tog mig igenom men kanske inte mycket mer än så. Det låter kanske lite väl negativt eftersom året absolut innehållit flera fina ljusglimtar, men den generella känslan är ganska medioker – i alla fall de senaste månaderna som ligger närmast till hands att tänka på.

kallbad i Helsingborg
Helsingborg med lillasyster.

Men vissa grejer stack som sagt ut, en av dem var oktoberhelgen i Skåne med min lillasyster. Jag fick se hennes nya, fina lägenhet i Malmö, och därifrån åkte vi vidare mot en svensk pärla-resa till Helsingborg. Vi kallbadade, promenerade, skrattade massor och kände oss allmänt glada och spralliga. Det var en fantastisk, välbehövlig och efterlängtad resa på alla sätt och vis!

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

En annan grej som gjorde mig väldigt glad var att få inkassera min 40-årspresent av Lisa/Let’s go Exlore, vilket innebar ett hemligt överraskningsdygn i Stockholm ”med ett smakprov av världen”.

Lisa hade verkligen tänkt till. Vi ”reste” genom olika världsdelar via olika aktiviteter och maträtter, och det var så himla fint allting.

Läs mer: En jorden runt-resa i Stockholmsformat: ett smakprov på världen

Vilket var ditt allmänna sinnestillstånd under året, på tre ord?

Trött, oinspirerad och håglös.

Genomdrev du någon stor förändring? 

jul nynäshamn

Ja, en flytt från radhus till hus! Det blev en stor förändring på många sätt, till det bättre i vårt fall. Vi trivs väldigt bra här och det känns faktiskt som att jag har hittat hem på riktigt – även om det är en del kvar att fixa både invändigt och utvändigt. Här kan jag tänka mig att bo under många år (jag har till och med tagit en tillfällig paus i tjatet om att flytta ner mot Karlskrona!).

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut? 

Japp! Jag fick tack vare Lisa chansen att uppleva svenska fjällen på hösten – vilket jag aldrig har gjort förut. Vi tog alltså nattåget mot Åre…

Åre på hösten

… och njöt i fulla drag av lugnet, färgerna, maten och stämningen i byn. Att resa till svenska fjällen i höstskrud gör jag gärna igen.

Läs mer: Att resa till svenska fjällen på hösten

Vilka länder besökte du?

Well. Sverige! Vilket inte alls var särskilt dumt faktiskt. Jag har absolut inte tröttnat, och listan över platser jag vill besöka växer sig längre och längre (även om jag hoppas vi kommer iväg på longstay till Thailand nästa år!).

tips om Norrköping

Några höjdpunkter från mina Sverigeresor under året:

ett hem stockholm

Bästa köpet?

En knallig regnjacka (märket L.I.M) från Haglöfs med en separat lättviktsdunjacka från samma märke att bära undertill.

vandra kullaleden

Det tog mig alltså ungefär ett helt liv att ta itu med inköp av bra regnjacka, fattar verkligen inte varför jag väntade så länge!? (Ett annat bra köp var givetvis vårt hus).

Har du skapat eller stärkt någon ny vana?

annika

Padel, padel och padel. Har jag blivit bra? Nej, inte särskilt. Har liksom inte så mycket ”boll i mig”. Men jag tycker det är väldigt roligt, och har ännu inte kommit till stadiet där jag hittar på ursäkter för att slippa. Det kändes mer naturligt än onaturligt att boka in spel både juldagen och nyårsafton – vilket väl säger en del.

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Jodå, utöver sådant jag har skrivit om ovan var vår årliga syskonresa en höjdare…

stärnö-bodö

… en tripp som det här året gick mot västra Blekinge. Inget spektakulärt, men underbart i alla fall. Enda smolket i bägaren var att vi ”bara” fick ihop fem av oss syskon på resan, nästa år hoppas jag att vi blir fulltaliga!

Läs mer: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips

Vad önskar du att du gjort mer?

vandra biosfärleden

Träffat vänner och familj oftare.

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Scrollat kanske? (Som vanligt.) Men också irriterat mig mindre på händelser och personer. Jag har gått runt med ganska dåligt humör hela året, den känslan vill lämna bakom mig och känna mindre av 2022.

Favoritserier från året som gått? 

Det får nog bli Squid Game! Det är en så sjukt märklig och obehaglig serie, men samtidigt så fascinerande att jag och Tobias liksom inte kunde sluta titta.

Bästa boken du läst i år? 

semester sturkö

”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Rekommenderar dock att läsa den på engelska, språket på svenska blev stundtals lite platt. Boken kniper alltså titeln som bästa boken jag har läst i år, men jag gissar att det också har att göra med själva inramningen för läsningen. Att ligga i en hängmatta på Sturkö och slöläsa är en tradition jag vill behålla för tid och all evighet.

Största musikaliska upptäckten?

Att jag inte är helt kass på att spela bas, och att vår familj numera faktiskt kan få ihop ett eget band nere i källaren!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Ledsnare. Helt klart. Och lite argare också, tyvärr.

Något du önskade dig och fick? 

En resa till Väderöarna i Bohuslän!

väderöarna bohuslän

Läs mer: Väderöarna i Bohuslän: en resa värd att drömma om!

Vad spenderade du mest pengar på? 

flytta förråd
Kul att flytta, men saknar förrådet i vårt gamla radhus.

Renovering av nytt hus, framför allt badrum och sovrum. Pengarna vi hade sparat till en thaimout det här året gick bland annat till en jacuzzi och nya sängar. Så kan det gå (när en pandemi smyger sig på).

Något du önskade dig och inte fick?  

Att Corona skulle vara över 2021. Följdfrågorna ”Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?” och ”Högsta önskan just nu?” blir därför, föga förvånande, en värld utan pandemi och sjukdomar och annan skit.

Vad fick dig att må bra? 

Myhre Marmorbruket

Sånt här! Tid med mina barn och min man.

Vem/vilka saknade du? 

Alla mina syskon.

Mest stolt över/ Största framgång på det privata planet/ Vad var din största framgång på jobbet 2021?/ De bästa nya människorna du träffade? 

Alla dessa frågorna fick egna rubriker och svar förra året, men det här året blir de en enda klump där den gemensamma nämnaren är vår padelhall. Jag och Tobias har stundtals jobbat dag och natt för att få ihop karusellen med egenföretagande och familjeliv…

padel

… och det gör mig stolt över att vi har fått ihop det. Vi har skapat det här tillsammans – vilket i sin tur fortsätter skapa nya bekantskaper, erfarenheter och minnen.

Bästa lärdomen från 2021?

Gräv där du står (ett uttryck jag hört från min äldsta syster under många år men inte riktigt fattat förrän nu.).

Hur gick det med årsordet för 2021?

Alltså, vad ska jag säga? För första gången på många år hade jag varken nyårslöfte eller årsord….

Viktig insikt jag fått om mig själv under året?

… men det misstaget kommer jag inte att göra igen. 2021 kändes för det mesta som ett år utan någon som helst riktning. Det i sin tur innebar förvisso att jag verkligen tog mig an dagarna som de kom – och därmed försökte ta tillvara på det lilla och vardagliga. Det har varit nyttigt för mig, men nu skriker hela kroppen efter något nytt. Efter förändring och framåtanda.

koh lanta

Det här året blir mitt ord RECLAIM! Jag vill återta och hitta tillbaka till en version av mig själv som jag saknar.


Hur blev ditt 2021? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! Här hittar du mina tidigare årskrönikor.(Omslagsbild tagen i Åre av Lisa Fahlåker.)

9 comments

 1. RECLAIM. Vilket bra ord. Har också lite känt som man tappat kontrollen över både tid och rum. Är dock så tacksam över luckan i höst där jag fick in tre utlandsresor. Gjorde att håglösheten försvann. Önskar dig ett riktigt fint 2022 med massor av nya äventyr å energikickar. ♡

  1. Tack snälla Daniela. Önskar dig detsamma.

 2. Jag har faktiskt kräkts lite över ledord och annat trams som översvämmat ”det kloka Instagram” senaste veckan, när alla ska driva sina personliga varumärken hela vägen in i kaklet. Vansinnigt trött. Men reclaim är fan bra så du får bli undantaget som bekräftar kräkset. Och ja, det är menat som en komplimang även om det inte låter så.

  Bra lista också och skulle nog plankat den rakt av men känns ändå lite som att jag vill lämna 2021 till arkivet. Det hände mycket bra så klart och jag är väldigt nöjd med mina insatser här och där men nej, nu kör vi 2022. Let’s reclaima alltihop nu!

  PS. Får jag åka med på er Thaimout? Jag kan sova utomhus.

  1. Nu kör vi 2022, word på den. (Vi har en balkong, så visst är du välkommen på ett hörn!! 🙂 )

 3. Heja 2022! Vi är många som vill framåt. Må den gemensamma kraften få oss ditåt. Kram!

  Ps: Yoga och lymfmassage. Så tar jag tillbaka mig själv medan jag rör på gumpen. Kan bara njuuuuta av duvan, fast den är så ondskön och längtar till nästa dejt med min duktiga lymfmassör. Året har börjat bra och jag drömmer om vandring och frid och fler klienter och godare mat i en salig blandning.

  1. Låter som en väldigt fin blandning. Ser fram emot att vara med på ett hörn.

 4. Igenkänningen alltså. Mitt årsinlägg började ungefär som ditt, att året kändes mediokert och ovärt. men sen kollade jag på fina stunder och så romantiserade jag det som varit lite och väljer en något ljusare bild än den jag först kände att jag trodde att jag hade. Hursom kul att läsa om ditt år även när de är så här och egentligen är det väl kontrasterna jag gillar så kanske inte ska klaga.

  1. Nej, alltså insåg ju längre jag skrev inlägget att det hade varit ett bra år ändå på många sätt. Men ändå – känslan som vilade över hela året vill jag INTE ha tillbaka. Inte alls faktiskt. Så redo för bubblande glädje igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close