Close
Mitt 2020 (och att lära mig ta dagen som den kommer).

Mitt 2020 (och att lära mig ta dagen som den kommer).

Det är årets sista dag, och efter några lata mellandagar med mycket vila (och mycket regn) har jag faktiskt längtat efter att sätta mig vid datorn en stund. Årets reselista har jag redan plitat ner…

Läs mer: Stora reselistan 2020 – bäst, sämst och allt däremellan

… nu är det dags för ett inlägg med lite mer personliga inslag. Jag plockade upp några rubriker från Underbara Claras årssammanfattning och fyllde på med några egna. Här kommer ett axplock av mitt 2020 och åter igen vill jag ge ett stort och innerligt tack för att ni fortsätter hänga med mig här på bloggen!

Mitt 2020 (och att lära mig ta dagen som den kommer).

Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas?

fyrtio år födelsedag annika14

Fredagen den 13 mars 2020 – dagen då jag fyllde 40 år. Det var startskottet för min födelsedagshelg där jag blev bombarderad av omtanke, kärlek och överraskningar. Den här fredagen blev också något slags startskott för pandemin. Fredagen den 13 mars deklarerade turistbranschen att ”Det är en akut, mycket svår situation vi är i”, och samma helg började det pratas om att stänga ner landsgränser. På måndagen fylldes min inkorg med inställda jobbuppdrag och jag fick snällt damma av mitt CV.

Läs mer: 40 år och födelsedagshelg av bästa sort!

Genomdrev du någon stor förändring? 

Ja, men för att knyta an till rubriken ovan fick jag sätta igång och söka juristjobb efter dryga tre år som egenföretagare. Det slutade med att jag fick äran att under en period vikariera på en organisation som besitter enorm kunskap och gör ett ovärderligt arbete.

Humlegården, glad och förväntansfull inför första dagen på min nya arbetsplats.

Året fortsatte med ännu en stor förändring när vår familj öppnade en padelhall, och vi började också planera för en husflytt nästa år (vi blir dock kvar i Nynäshamn, även om Karlskrona fortsätter locka och pocka på min uppmärksamhet!).

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut? 

Jag höll i ett padelrack för första gången i mitt liv, och några trevande månader senare anmälde jag mig till seriespelet. Det är alltså första gången i mitt liv jag tävlar i en bollsport.

Vilka länder besökte du?

vadstena restaurangtips
Familjemiddag i Vadstena.

Utöver Sverige? Inga. Under perioderna när vi faktiskt kunde resa upptäckte jag mer av vårt eget land, och fick många fina reseminnen på köpet.

Bästa köpet?

Jag har redan nämnt bekväma kläder och vandringsskor i Reselistan för 2020, men när allt kommer till kritan är det nog mina ulltofflor från Shepherd of Sweden. Vill typ sova med dem på!

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Att få spendera ett par veckor av sommaren med mina syskon. Eller ja, i alla fall de syskonen som bor i Sverige. Vi fick njuta av fina dagar på Sturkö, men också en utflykt till Borgholm.

Saknade du något under år 2020 som du vill ha år 2021?

Solljus. På riktigt alltså. Det här året känns som en enda lång grå sörja?

Vad önskar du att du gjort mer? 

Lyssnat på min kloka mammas råd om att inte oroa mig så mycket. (Rimligt med tanke på att hon oroade sig så att det räckte och räcker för oss alla ett bra tag framöver.)

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Slöscrollat på Instagram.

Favoritserier från året som gått? 

Jag tyckte verkligen om att se ”The Queen’s Gambit” med min man, inte minst för att jag fick veta mer om hans bakgrund som schackspelare. Det kan eventuellt vara så att jag tyckte schack var lite töntigt innan serien, men har fått en helt ny respekt för aktiviteten. Fick också fastslaget en gång för alla att schack inte är en idrott (tack Google!).

Bästa boken du läst i år? 

Jag har läst ett gäng, men eftersom mitt minne sviker mig minns jag bara de som jag har läst alldeles, alldeles nyligen. Därmed är ”Jag kan ha fel” av Björn Natthiko Lindeblad den bästa boken jag har läst i år, jag känner mig sådär lagom upplyst just nu! Jag sträckläste dock inte Lindeblads bok, till skillnad från min födelsedagspresent ”1793” av Niklas Natt och Dag som jag läste från pärm till pärm. Sjukt läskig bok!

Största musikaliska upptäckten?

Kanske att vi i somras upptäckte att vår yngsta dotter har känsla för att spela trummor! (Därav trumset till barnen i julklapp.)

Vad var din största framgång på jobbet 2020? 

Faktum är att jag helt håller på att omdefiniera själva innebörden av begreppet ”framgång på jobbet”. Vad är det ens? Lön? Siffror och statistik? Förmågan att slutföra? Jag vet inte jag. Största framgången är nog att jag fick ett jobb 2020 – där jag fick ta mig an meningsfulla arbetsuppgifter och lära känna kollegor mitt i en rådande pandemi.

svenska pärlor resa i Sverige

Bloggmässigt får jag väl fira att jag nådde över 300.000 unika besökare under 2020 – under ett år då jag i perioder knappt har bloggat alls. Folk har uppenbarligen och av förklarliga anledningar velat läsa om svenska resmål under det här året – vilket har gjort att mina svenska pärlor här på bloggen har peakat både en och två gånger.

Största framgång på det privata planet?  

Att jag nu, i slutet av 2020, känner mig ganska lugn trots att det har stormat rejält.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Som sagt, jag har stundtals varit oerhört ledsen under det här året. Det var många år sedan allt kändes så hopplöst och nattsvart som vissa perioder av mitt 2020. Inte bara på grund av pandemin ska tilläggas.

Något du önskade dig och fick? 

En tjänst som jag verkligen ville ha. Att padelhallen fick fortsätta hålla öppet trots magont inför varje ”blixtinkallad presskonferens”.

Något du önskade dig och inte fick? 

Matlagningslust. En större längtan efter att plocka fram kameran.

Vad spenderade du mest pengar på? 

Som en naturlig fortsättning på frågan ovan har jag lagt ovanligt mycket pengar på att köpa hem restaurangmat, både till lunch och middag. Vi har förmodligen aldrig lagt så mycket pengar på mat som under det här året. Det är blandade känslor – visst känns det på något sätt bra för samvetet att kunna stötta våra lokala restauranger i Nynäshamn. Parallellt gnager dock ett dåligt samvete över noll lust eller energi att själv sätta igång och greja i köket.

Jag försökte intala mig själv att jag skulle börja baka bröd och grejer om jag bara köpte en hushållsassistent under Black Friday. Well. Tur att jag aldrig tryckte på köpknappen, för den hade förmodligen stått oanvänd.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Mindre sötsaker och mer träning. It’s a fact.

Vad fick dig att må bra? 

Alla chattar på Messenger som verkligen har lyft mig under året.

Vem saknade du? 

Mina familjemedlemmar/släkten. Och att podda med Lisa!

Mest stolt över? 

Att vi faktiskt rodde padelhallen i hamn (ja, jag är gift med en göteborgare – dessutom har fler än en trott att vi de facto skulle öppna en paddelhall, typ en bassäng där du kan öva på att paddla…).

De bästa nya människorna du träffade? 

Med risk för att låta tjatig – padelhallen har öppnat upp för många fina bekantskaper här i krokarna, det är jag väldigt glad över! Jag fick också lära känna ett gäng nya arbetskollegor, som alla bidrog för att jag skulle känna mig välkommen.

Högsta önskan just nu? 

Att vi får vara friska och må bra, så länge det bara går. Jag har sett så mycket sjukdom och tråkigheter i min och vår närhet under det här året, det får vara nog nu.

Bästa lärdomen från 2020?

Det må låta klyschigt, men jag har en gång för alla fått lära mig att ta dagen som den kommer – och emellanåt känt mig förvånad över hur bra det har gått. Jag är oerhört rastlös av min natur och behöver ha saker att längta efter, drömma om och planera. Det här året har vi alla fått stanna upp och tja, bara vara. Vi har ju för sjutton knappt kunnat planera hur nästa dag kommer att se ut!

… och till sist, hur gick det med årsordet för 2020?

November nynäshamn
Nynäshamn november 2020, kanske dags för ljusare tider?

Ja, hur gick det egentligen? Måste ändå säga att det verkligen blev en märklig historia – som rubriken antydde där i början av 2020.

Läs mer: Årets ord 2020 – en märklig historia

Ordet jag valde – Awakening

De senaste åren har det känts som att jag stundtals har gått runt som i en dimma. Det har skett många stora förändringar på kort tid i både privatlivet och yrkeslivet för mig och min man, men också personer i vår närhet. Spännande, roliga och riktigt tunga grejer. Även om livet har rullat på har jag inte riktigt känt någon vidare drivkraft till någonting. Och alltså, jag är trött på att vara trött! Inför 2020 är jag så redo för att känna mig pigg igen, och när jag läste dikten kändes det som att ordet awakening var mitt. /…/

– Resfredag om årets ord 2020

Ordet som valde mig – Stamina

Ett ord jag själv aldrig någonsin använder, och som jag inte ens visste innebörden av. Innebörden av Stamina är alltså endurance eller staying power, som i sin tur kan översättas till uthållighet på svenska. Det finns säkert någon logisk förklaring till det hela, att jag läste ordet i förbifarten någonstans under gårdagen – och att hjärnan processade hela grejen i en märklig dröm. Men ändå. En sån sjuk grej. När universum talar är det bäst att lyssna, som min syster sa när jag berättade det för henne. Kanske har jag redan lagt för mycket förhoppningar och förväntningar på mitt ord awakening, och kanske är det så att jag istället ska vara tacksam över min uthållighet genom de här åren – och faktiskt fortsätta bygga på den? Vem vet? Märklig är den i alla fall, hela den här ordgrejen. Oavsett vilket årsord som faktiskt blir min ledstjärna under 2020 ser jag fram emot vad som komma skall. Ett nytt år, ett nytt decennium och en ny epok. Gott nytt år!

– Resfredag om årets ord 2020

Som min syster konstaterade – ”När universum talar är det bäst att lyssna”. Jag trodde alltså att ordet awakening var rätt årsord, men istället kom ordet stamina (betyder typ uthållighet) till mig. Och låt oss konstatera att det sannerligen har behövts en rejäl dos uthållighet det här året. ”Håll i och håll ut” – kanske har även Löfven & co haft ”stamina” som sitt årsord för 2020!??


Hur blev ditt 2020? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! Här hittar du mina tidigare årskrönikor. (Omslagsbild från en av få soliga novemberdagar i Nynäshamn tillsammans med min Tobias. Nu blickar vi framåt!)

12 comments

 1. Men hallå, spelar din man schack!! Cool man! Och ja, den serien har verkligen påverkat!!
  Är väldigt nyfiken på att läsa mer om din syn på framgång!

  Gott nytt år till dig, önskar dig allt det du vill ha mer av under 2021!

  1. Jodå, han tävlade mycket i schack när han var yngre. Har inte helt landat i mina tankar om framgång, men är på god väg…

   Önskar dig ett fint och spännande 2021 – du verkar ha mycket roligt på gång. Kram!

 2. 2020 blev inte alls som planerat, men det blev bra ändå. Alla utomlandsresorna vi bokat/planerat ställdes in, likaså storstadsutflykterna och konserterna.
  Istället fick vi se många härliga platser i Sverige, hade vi kommit iväg utomlands hade vi antagligen inte upptäckt de pärlor vi nu hittat i tex Skåne!
  Efter 15 år som kock i äldreomsorgen fick jag nytt jobb inom skolmåltiderna istället. Först konstigt men nu så skönt att jobba måndag-fredag och ledig röda dagar!
  Covid 19 hann jag under hösten få en släng av. Tacksam att klara av det hemma och slippa sjukhusvård. Lika tacksam över att familjen och klarade sig bra.
  Idag firar vi nyår bara familjen här hemma. Traditionellt brukar vi vara fem familjer som träffas och har fest, men i år är det naturligtvis inte läge. Istället lagar vi en extra fin trerätters, och softar med filmer.
  Ska skåla via Skype med min vän, som bor utomlands och egentligen skulle kommit till Sverige.
  Inför 2021 hoppas jag att allt blir normalt, åtminstone framåt sommaren!

  1. Tack för att du delar med dig av dina tankar och erfarenheter Maria. Önskar dig ett gott nytt 2021 – hoppas att du snart får gå på konserter igen! <3

 3. Det blir inte alltid som en tänk men kan bli bra ändå & good enough är mantran jag upprepat igen och igen. Och lyckats landa i. Det finns en slags lugn i det jag är väldigt tacksam över.
  Gott Nytt År!

  1. Mycket bra tankar och mantran. Hoppas ni får en fin start nere vid de fantastiska stränderna, tänk vilket paradis du fick flytta till! Kram och gott nytt!

 4. Intressant lista, och tack för att vi fått hänga med här på bloggen under året! Ja, visst har det varit ett annorlunda år, på många sätt. När vi blickar tillbaka så kan vi ju bland annat konstatera att webbshopen hade vi till exempel aldrig haft tid att starta, om inte för detta icke-resande år. Intressant hur det blir! Önskar dig ett riktigt gott nytt 2021!

  1. Tack snälla Helena. Önskar er detsamma!

 5. Hej och hå, sträva på. Klaus håller på att sammanfatta alla sina släktpapper från Manfreds sida. Bl a har han sin farfars livshistoria som han har haft i många år, men inte läst! Där står det att farfars fars livsfilosofi var ”man lever för att arbeta” och farfars ”man arbetar för att leva”. En bra påminnelse för att tänka på var man står själv. För någon som har en inre klocka som slår ”man lever för att arbeta” är framgång ofta befordringar på jobbet, titlar, ”lyckade” barn, publik uppmärksamhet, ”likes” osv. ”Man arbetar för att leva” slår mer åt tillfredsställelse, drivas mer av känslor än av plikt osv. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Själv vet jag inte längre mer än att jag finns här och att jag drivs framåt inifrån, inte längre beroende av andras medgivande till vilka val jag gör. Det där är spännande!

  1. Verkligen spännande – känner att det är dags att fundera lite mer över min egen livsfilosofi under det här året… Gott nytt 2021 på dig!!

 6. Året blev ungefär som jag trodde det skulle bli, jag höll i och höll ut ända till mamma gick bort…. Jag kunde finnas där hela vägen och jag är glad att jag verkligen prioriterade att vara med henne varje stund jag kunde. Pandemin blev en liten sidorubrik i mitt liv, men jag förstår ju att den påverkat hela världen – det är bara det att min värld varit så inskränkt under så lång tid så för mig blev det inte någon större märkbar skillnad… Årets ord blev väldigt fint för mig och jag har kunnat luta mig mot det mer än en gång. Jag valde INTEGRITET efter att ha läst följande text: ”integritet kommer från ett latinskt ord som betyder orörd, hel. Begreppet är knutet till värde och värdighet och avser varje människas oförytterliga egenvärde som person. Integritet är en egenskap som innebär att någonting är väl sammanhängande och motsägelsefritt inom ramen för vissa principer.” Faktum är att jag trots allt som varit under detta år känner mig orörd och hel, fylld av värde och värdighet samt stärkt i känslan av mitt egenvärde… Detta året har jag valt SPARKLE/GNISTA för att försöka hitta min inre glöd igen! Hey ho – let’s go!

  1. Beklagar verkligen sorgen Ella… Och vad fint med sparkle/gnista för detta året, hoppas innerligt att du kan få känna så. Kram och god fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close