Close
En jorden runt-resa i Stockholmsformat: ett smakprov på världen

En jorden runt-resa i Stockholmsformat: ett smakprov på världen

”När vi inte kan vänta på världen, får världen komma till oss…” Så stod det på födelsedagskortet från Lisa/Let’s go Explore på min fyrtioårsdag förra året, med ett löfte om en överraskningsdag tillsammans någon gång när pandemin lättade. Dagarna gick, månaderna likaså – och under långa perioder kändes Stockholm ungefär lika långt bort som resten av världen. Jag hann fylla 41 och mer därtill innan det blev läge att ta itu med den där födelsedagspresenten. Det gjordes med besked genom en jorden runt-resa i Stockholmsformat dirigerad av min fina vän Lisa.

gata Stockholm

Att resa jorden runt i Stockholm – ett smakprov på världen

I början av maj, lagom till körsbärsträden står i full blom, messar Lisa packningsinstruktioner – och jag får därmed en föraning om vad som väntar. Jag anar att hon scrollat i den här bloggen efter en ”hundralista” med resefokus och min bucketlist för resor i Sverige:

Vårt fira 40-årsdygn, där världen får komma till oss, innefattar att beröra några av dina drömmar, en förnimmelse. Ett steg mot att springa ett upplevelselopp på Gotland eller Höga Kusten, en försmak till att se körsbärsträden blomma i Japan och något i enlighet med ditt mål att bo på fler lyxhotell i huvudstaden. Vi adderar en fysisk känsla från Filippinerna, hetta från Thailand, Vietnamn, Malaysia och Indonesien, parisisk sötma och vibe.

– Lisa om planerna inför ett födelsedagsdygn

Det blir hellyckat, såklart, trots spöregn och planer som därmed får justeras något efterhand. Jag får ett efterlängtat smakprov på allt det där jag älskar att se, göra, äta, uppleva och känna – vilket i sin tur alstrar energi på ett sätt jag nästan hade… förträngt?

”Parisisk sötma och vibe” – Hotellvistelse på The Sparrow Hotel

sparrow hotel stockholm
sparrow hotel stockholm

På Birger Jarlsgatan, ett stenkast från Stureplan, fladdrar en fransk flagga vid porten in till gatunummer 24. Lisa har utlovat ”parisisk sötma och vibe”, och visst finns den att vältra sig i här på The Sparrow Hotel. I vår juniorsvit med extra allt finns en fransk balkong och en kristallkrona som glittrar i kapp med mitt humör – och till frukosten serveras bland annat franska toner ur högtalarna i sällskap av croissanter och macarons.

Adress: Birger Jarlsgatan 24, Stockholm

Läs min hotellrecension: The Sparrow Hotel – boutiquehotell i Stockholm

Hemsida: The Sparrow Hotel

”Hetta från Thailand, Vietnamn, Malaysia och Indonesien” – middag på Farang

Sydostasiatiska smaker är något av det bästa jag vet, och restaurangen Farang är välkänd för att servera högklassiga sådana. Jag och Lisa går på avsmakningsmenyn med nio rätter som avlöser varandra, och smaklökarna kastar oss tillbaka till varmare breddgrader. Min favorit bland maträtterna blir shisoblad med räkor, toppade med rostade jordnötter, vermicellinudlar och regnbågsrom. Efterrätten ”Phanangan Bounty” med ungkokosklass och vispad kokos avrundar en perfekt smakresa genom Sydostasien.

Adress: Tulegatan 7, Stockholm

Hemsida: Restaurang Farang

”En försmak till att se körsbärsträden blomma i Japan” – Kungsträdgården

körsbärsträd Kungsträdgården

Förmodligen behöver de prunkande körsbärsträden i Kungsträdgården i centrala Stockholm ingen närmare presentation, under den här tiden av året brukar vanligtvis mina flöden explodera av rosa-vit-lila uppdateringar. Eftersom regnet öser ner i Stockholm under mitt besök får jag i princip träden för mig själv – vilket känns som en extra lyx. Drömmen att få se körsbärsblomningen i Japan kvarstår dock, jag skulle ljuga om jag sa något annat.

”Fysisk känsla från Filippinerna” – Massage på Boracay Massage

Lisa har också gjort sin research för att hitta ett ställe som förhoppningsvis kan återskapa minnen från svunna dagar från avkopplande massage vid stranden, med hud insmord av kokosolja. Vi knatar ut från hotellet och promenerar bort mot Sveavägen, där Lisa har bokat in varsin behandling med namnet ”Filippinsk touch massage” (60 min). Den här helkroppsmassagen är snällare än thaimassage, men skönare än klassisk Swedish massage – med upphettade handdukar, svepande armbågar över ryggen och en avslutande hårmassage. Så oerhört skönt, jag kan varmt rekommendera det här stället!

Adress: Sveavägen 124, Stockholm

Hemsida via Boka Direkt

”Ett steg mot att springa ett upplevelselopp på Gotland eller Höga Kusten” – nya skor på Löplabbet

hoka skor

Jag kan inte släppa tanken på att springa fler upplevelselopp framöver, och har spanat in lopp på både Höga Kusten och på Gotland. Efter en tråkig och oinspirerad springhöst är längtan stor efter att springa ”riktiga” lopp – men också efter personlig service i butiker. Jag är trött på nätshopping och att gissa mig fram, och behöver personal som vet vad de snackar om för att hitta det bästa till mina krånglande fötter. Efter en sväng inne på Löplabbet investerar jag i ett par Hokaskor, med budskapet ”Time to fly” på skokartongen. Mer symboliskt än så blir det inte, denna jorden runt-resa i miniformat.

Adress: Kungsgatan 35, Stockholm

Hemsida: Löplabbet

Italiensk cafékänsla – Café Ragazzi

italienskt cafe Stockholm
italienskt cafe Stockholm

Lisa hade spanat in det pittoreska lilla cafét Petit Marché och dess blomstershop för att addera ytterligare lite Frankrike till vår Stockholmsvistelse, men dess uteservering i regn kändes inte klockrent. Vi landar istället på Café Ragazzi på Drottninggatan, där det bland annat serveras cannoli och cappuccino. Med tanke på att samtliga gäster utöver oss själva verkar ha italienskt påbrå vågar jag gissa att Lisa hade gjort sin research för bästa italienska cafékänslan med den äran.

Adress: Drottninggatan 71A, Stockholm

Hemsida: Café Ragazzi

sparrow hotel stockholm

”När vi inte kan vänta på världen, får världen komma till oss…” Och det gjorde den sannerligen, allt tack vare Lisa. Det här är en av de absolut mest omtänksamma, kreativa och genomarbetade presenterna jag har fått. Det verkar jag inte vara ensam om att tycka, med tanke på att folk verkar vilja göra en ”copy paste” på Lisas upplägg, eller för all del plocka utvalda delar. Nu vet ni alltså hur och var en jorden runt-resa i Stockholmsformat kan gå till – hoppas att er variant blir lika minnesvärd som min. Trevlig resa!


Här hittar ni fler blogginlägg med Stockholmstips! (Omslagsbild på min weekendväska från Sandlund/Hossain som äntligen fick lufta sig igen.)

8 comments

 1. wow vilken fin present!!!!

  1. Så oerhört fin, på alla sätt och vis. Har inte varit inne i Stockholm city sedan i september, så kände mig VERKLIGEN som kusinen från landet… men det gick ju bra, det också.

 2. Vilken helt fantastisk, personlig, kärleksfull och genomtänkt present 🌸🌸🌸

  1. Ja, eller hur Rosita. Alla rätt! Borde fylla 40 lite oftare…? 🙂

 3. Å vilket härligt inlägg på flera vis. Fin vän, Stockholm och så många tips inför kommande turer till Stockholm !

  1. Tack Marianne! Ja, det var en riktigt bra kombination av fina saker på en och samma gång – fick sån energiboost av att komma ut ett tag!

 4. Helt fantastiskt! Så mysigt och omtänksamt!

  1. Ja Helena, det känns som en grej jag kommer att leva på länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close