Close
Julen 2021.

Julen 2021.

Det är annandag jul och jag sitter framför vår kamin i sällskap av dansande eldslågor. Fåtöljerna framför brasan har varit populära under den här julen, men i skrivande stund är jag ensam hemma för första gången på flera dagar. Gillar förvisso att hänga med familjen, men det är även väldigt skönt att höra sina egna tankar. Så. Hur var den då, julen 2021?

jul

Vi har i sann corona-anda tagit dagarna lite som de kommer, utan längre resor och storslagna planer. Jag och en av mina bästa vänner spontanbokade en hotellnatt i city natten mot lucia. Som bonus fick vi njuta av julstämningen i Gamla Stan, men också av sista kvällen som Nobel Week Lights och dess mäktiga ljusinstallationer gick av stapeln runt om i Stockholm.

jul nynäshamn

Dagarna innan jul har det också bakats pepparkakor på löpande band (dock betydligt mer intressant att baka och dekorera dem än att äta).

En vacker kungsgran blev också klädd (och avklädd när det visade sig att den inte var kompatibel med en styck allergisk familjemedlem). Eftersom det är första julen i vårt nya hus har det varit extra roligt att julpynta. Prydnadsföremål, tomtar och arvegods ska hitta nya platser, och nostalgin flödar i vanlig ordning.

jul nynäshamn

Dagarna gick och vips vaknade vi upp till julafton och välfyllda julstrumpor (och tro det eller ej också ett nypudrat snötäcke utanför våra fönster!).

Jag fick äran att inviga en fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik som jag köpte till mig och Tobias i julklapp – SÅ nöjd med den!

Barnen var alldeles fnittriga och förväntansfulla över både julstrumpor, julafton och julbestyr. Vi tog en lugn morgon och förmiddag hemma…

… sedan åkte vi till våra vänner i Haninge för grötlunch. Jag kokade en hel gryta risgrynsgröt på julaftonsmorgon efter mammas recept, och lyckades fullt ut den här gången. Hurra!

Jag gissar att det här kan ha varit Nellys bästa jul hittills, av den enkla anledningen att hon fick hänga med sin favorithund.

Vi högg in på julskinka, glögg, julmust och lussekatter…

… sedan blev det både julklappslek och sångframträdanden.

Utanför gnistrade isen på sjön och det var ungefär lika idylliskt som det såg ut – fram tills pälsdjursallergikern kände sig ganska klar med just pälsdjur.

Men innan dess hann vi knäppa en och annan familjebild…

jul julafton

… och leka några vändor till med Nellys stora kärlek. Efter att ha sagt hej då och på återseende åkte vi till Ica Maxi i Haninge för att traditionsenligt låta alla familjemedlemmar välja allt respektive person är sugen på.

Det resulterade i vår variant av julbord, med en salig blandning av godsaker (det här året blev det allt från skagenröra till oliver, blåbär och revbensspjäll.)

jul nynäshamn

Och snipp, snapp, snut – så var julen 2021 slut. En lugn och stillsam sådan, det här året också.


Hur var din jul i år?

8 comments

 1. God fortsättning! Låter som en toppenjul. Perfekt att alla väljer vad man vill till julbordet.

  1. Tack detsamma Pernilla, hoppas du njöt och njuter av lediga juldagar. Kram!

 2. Låter som en riktigt härlig jul och man hade ju gärna suttit med både framför brasa och musik. Det blev lugnt och stilla här också, bara jag och Maria (och mitt två A4-sidor långa rim på julklappen till henne som jag fick feeling och skrev ihop).

  Ser för övrigt ut som att granen står perfekt där mellan soffan och tegelväggen. Idylliskt (så länge man inte är allergiker alltså).

  1. Skulle GÄRNA vilja läsa det där två A4-sidor långa rimmet… haha!

 3. äääälskaar er variant på julbord!!!!!

  1. Hehe, det gjorde inte jag i början… men som familj får man kompromissa – och nu vill jag inte ha det på något annat sätt!!

 4. Att äta kalkonmiddag istället för julbord kändes som en hädelse, men eftersom Daniel och Klaus hade fixat sill så blev det ändå bra. Alla ”barn” var helnöjda med den här versionen på julmat och er version låter till och med snäppet bättre!

  1. Sill och kalkon, otippad kombo faktiskt! 🙂 Längtar efter storjul med släkten. Tids nog!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close