Close
Att göra i västra Blekinge: 6 utflyktstips

Att göra i västra Blekinge: 6 utflyktstips

Blekinge är ett landskap som oftast förknippas med residensstaden Karlskrona, som ligger i den östra delen av länet. Jag är själv född och uppvuxen där – och när det vankades semester åkte vi oftast ut till sommarstället i Karlskrona skärgård, till kusinerna i grannstaden Ronneby eller till farmor uppe i Eringsboda. Skulle vi slå på stort blev det en tur till Skåne, Småland eller Öland. Den här sommaren bestämde vi oss för att sommarens årliga syskonresa istället skulle gå till västra Blekinge, med en kort avstickare över gränsen till Skåne. Det blev en väldigt lyckad dag med naturupplevelser, god mat och sightseeing. I det här inlägget finns tips för en liknande utflykt för dig som är nyfiken på saker som finns att se och att göra i västra Blekinge med omnejd – med fokus på Sölvesborg och Karlshamn.

Läs mer: Semester i Blekinge – guide med tips för en lyckad resa

Att göra i västra Blekinge: 6 utflyktstips

#1. Chokladfrukost på Minas Chokladstudio (Trollebygden, Skåne)

minas chokladstudion Kristianstad

Minas Chokladstudio ligger förvisso i Skåne istället för Blekinge, men eftersom vi vill börja utflyktsdagen med en rejäl frukost åker vi med glädje över länsgränsen till Fjälkinge (ca två mil öster om Kristianstad) för att avnjuta Minas berömda chokladfrukost som serveras varje lördag. Jag har velat ta hit syskonen under ett par års tid, och nu är det alltså äntligen dags!

Vi hugger in på allt från chokladvåfflor med vit chokladkräm och kolasås till chokladscones och päron- och chokladkräm signerade konditorn/ägaren Mina. 1,5 timme senare typ rullar vi ut från denna chokladhimmel redo för fortsatta äventyr i västra Blekinge. Priset? Ynka 175 kronor per person (förbokning krävs).

Läs mer: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

#2. Stadsvandring i Sölvesborg

sölvesborg
sölvesborg

Sölvesborg är något av en doldis när det kommer till städer i Blekinge, i alla fall för oss som är uppvuxna i östra Blekinge. Efter att ha strosat runt på gator och torg känner jag mig dock snabbt hemma, Blekingekänslan är ungefär densamma oavsett om du promenerar i Karlskrona, Ronneby eller Karlshamn.

Sölvesborgs stadsplan är ett av landets bäst bevarade exempel på senmedeltidens regelbundna torgstäder. Staden växte upp i skydd av Sölvesborgs slott, ett av medeltidens viktigaste danska riksfästen. Efter en stadsbrand 1801 återuppbyggdes handelsstaden med en ännu delvis väl bevarad småskalig bebyggelse.

– Länsstyrelsen Blekinge

Sölvesborg kan, utöver själva stadsplanen, stoltsera med flera unika byggnader högintressanta för både kultur- arkitektur- och historieintresserade turister. Vi tar sikte på tre av dessa under vår egenplanerade stadsvandring:

  • Tingshuset: Den här byggnaden har av förklarliga skäl utsetts till Sölvesborgs vackraste byggnad. Arkitekten är självaste Erik Gunnar Asplund, mest känd för att ha ritat Stockholms Stadsbibliotek vid Odelplan. Tingshuset i Sölvesborg stod klar 1921 och är ett perfekt exempel på det som kallas för 1920-talsklassicismen. Byggnaden användes som domstol fram till 2001, och är idag öppet för allmänheten. (Missa inte tingssalen – en av de vackraste och pampigaste i sitt slag!)
  • Sankt Nikolai kyrka: Mitt i Sölvesborgs centrum ligger Sankt Nikolai kyrka, ett av stadens landmärken. Kyrkan byggdes under tolvhundratalet, och i kyrktaket finns fortfarande flera målningar från 1400-talet utförda av ”Sölvesborgsmästaren”. Missa heller inte den anmärkningsvärda fattigbössan av ek som står inne i kyrkan. Det är en svindlande tanke att stoppa ett mynt i samma bössa som människor före dig har gjort i hundratals år!
  • Gamla Fattighuset: Det Gamla Fattighuset på Västra Storgatan 33 är ännu en historiskt betydelsefull byggnad i Sölvesborg. Här kunde bland annat ”fattighjon” och föräldralösa barn få tak över huvudet under en kortare eller längre perioder.

Övriga tips i Sölvesborg: Spana också in Sölvesborgs elskåpskonst för Sölvesborgs bidrag till streetart. Vill du handla från lokala hantverkare rekommenderas ett stopp på Annas Växthus (Västra Storgatan 15), som är en konsthantverksbutik som också har försäljning av plantor och pelargonior.

#3. Sandstrand vid Sandviken

Sandviken bada Blekinge
sandviken
Sandviken bada Blekinge

Vår dagsutflykt genomförs en stekande varm julidag, och vi ser därför till att planera in ett svalkande badstopp på Sandviken (utanför Sölvesborg) som sägs vara en av Blekinges bästa sandstränder. Sanden är vit och len mellan tårna, det är långgrunt med härligt badvatten samt generösa parkeringsmöjligheter. Gillar du strandhäng med mycket folk i omlopp är detta med andra ord ett bra stopp – föredrar du mindre folk rekommenderar jag dock en mindre publik badklippa någonstans längs Blekinges långa och inbjudande kustremsa.

#4. Restaurang Fiskstugan / Wägga Fisk & Delikatessrökeri (Karlshamn)

Karlshamn Vägga
Karlshamn Vägga

Är du ute efter en bra fiskrestaurang i västra Blekinge? I så fall ska du absolut gå till Fiskstugan vid Wägga Fisk & Delikatessrökeri! Här sitter vi nöjda och belåtna nere vid hamnen och avnjuter den ena havsdelikatessen efter den andra. Personalen är trevlig, maten fantastisk och stämningen skön – det här är en uppskattad Blekingeklassiker värd att återkomma till.

Läs mer på hemsidan för Wägga Fisk & Delikatessrökeri.

#5. Vandring vid Stärnö-Boön naturreservat (Karlshamn)

stärnö-bodö
stärnö-bodö
stärnö-bodö

Stärnö-Boön är en utflykt med naturtema jag definitivt kan rekommendera både turister och lokalbor att göra i västra Blekinge. Stärnöhalvön ligger strax utanför Karlshamns stadskärna, och angränsar i sin tur till Boön dit du tar dig via ett par gångbroar.

Boön har allt det vilda och vackra jag förknippar med Blekinges skärgård – både ädellövträd, tallskog, klippor och Östersjöns oberäkneliga vågor. Från Boön kan du också få en skymt av Hanös karaktäristiska silhuett (enligt skyltningen är det bara 14 km till Hanö härifrån). Området är också en del av de länkade kustlederna ARK56, runt Boön går en tre kilometer lång vandringsslinga som passar bra innan eller efter ett bad från klipporna.

Läs mer om Stärnö-Boön hos Länsstyrelsen Blekinge.

#6. Trerättersmiddag på Eriksberg

Eriksberg Blekinge
Eriksberg Blekinge
Eriksberg Blekinge
Eriksberg Blekinge

Eriksberg , som ligger mellan Karlshamn och Ronneby, är en av Blekingebornas absoluta stoltheter när det kommer till saker att göra i västra Blekinge. Eriksberg beskriver sig själva som en helhetsupplevelse med djur, natur, logi och gastronomi – och bär därutöver titeln som Nordens största Safaripark.

Mina matintresserade syskon har alla haft några av sina bästa restaurangupplevelser i södra Sverige på Eriksbergs båda restauranger Visenten och Havsörnen. Det känns därför som en självklarhet att avsluta vår heldag i västra Blekinge på Eriksberg, där vi bokar in oss på en riktigt bra trerättersmiddag på restaurang Visenten.


Här hittar du fler tips om Blekinge. Omslagsbild: Tingshuset i Sölvesborg.

7 comments

  1. Kul, har bara varit på Eriksberg och vid kusten tidigare, detta måste kollas in nästa gång jag åker till Blekinge!

    1. Ja, det finns mycket fint att se och göra i Blekinge! Själv har jag en förmåga att fastna på östra sidan… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close