Close
Att resa till svenska fjällen på hösten

Att resa till svenska fjällen på hösten

Så här års brukar mina flöden på Facebook och Instagram explodera av bilder på saliga vandrare omgivna av sprakande höstfärger från diverse fjällandskap i Sveriges norra delar. Jag har avundsjukt scrollat mig genom otaliga bilder och rapporter från den ena vykortsvackra fjälltoppen till den andra, och innerligt önskat att någon gång i livet också få chans att resa till svenska fjällen på hösten. När så min vän Lisa/Let’s go Explore för ett tag sedan frågade om jag ville hänga med på en septemberresa till Åre tvekade jag inte en sekund. Klart jag ville!

Att resa till svenska fjällen på hösten

Åre på hösten

Vilket specifikt resmål det blev i slutändan var egentligen mindre viktigt, så länge det erbjöd något som i alla fall påminner om höstfjäll. Jag har genom åren sett fantastiska bilder från Hemavan, Funäsfjällen, Abisko och en hel massa andra platser inramade av glödande höstlöv och fjälltoppar.

Enligt researrangörerna tycks vi resenärer dessutom gärna boka semestrar med avsikt att uppleva en känsla snarare än en specifik plats.

– Resfredag om ”Fjälluffa, fjällifrån, fjällcation – och konsten att paketera sin verksamhet.

Det var vyerna och landskapen och känslan jag ville åt, och helst skulle det vara enkelt att resa dit. För att uppleva hösten i Åre räcker det med att jag kliver på nattåget i Stockholm…

Åre på hösten

… för att en natts sömn senare mötas av höstlöv som laddar för en sista suck innan de faller, men också krispig luft och en stillsam och rogivande miljö där trycket från turisterna inte är lika högt som under varken sommar eller vinter.

Åre på hösten

Så ja, jag får mina höstfjäll till slut, och det med besked! Lisa, som hittar i Åre som i sin egen ficka, tar med mig en bit på Stendalsrundan…

åre på hösten

… där vi i stort sett är ensamma på leden. Landskapet är målat i höstfärger och de röda ledkryssen gör sällskap i matchande outfit.

Mina vattentåliga goretexkängor med högt skaft från Haglöfs kommer väl till pass, det är rejält blött på sina håll.

Åre på hösten

Hela Stendalsrundan (210) mäter 10,3 kilometer och startar vid Fjällgården eller Åre Torg. Vi går inte hela leden (som för övrigt benämns som ”enkel”), men får ändå vår beskärda del av fjällens storhet.

Jag stannar i Åre under tre heldagar och får ta del av Åres guldkorn tack vare Lisa – som kombinerar vandringsupplevelser med viktiga jobbmöten högst upp på en fjälltopp. Jodå, det här är workation i sin finaste form.

Åre på hösten

Stendalsrundan är helt klart en höjdpunkt, en annan är turen hela vägen upp till Totthummeln.

Åre på hösten

Här uppe är vi inte ensamma, men näst intill. Jag kan nästan räkna sällskapen vi möter på handens fingrar, det känns som den finaste sortens lyx att ha det här nästan för oss själva.

Uppe på toppen fortsätter Lisa med sina telefonmöten, samtidigt som vi häller upp varsin varm skål med soppa från en mattermos.

Färgerna! Utsikten! Åh, det är omöjligt att inte trivas här.

Åre på hösten

Fjällmagin utspelar sig inte bara på de höga höjderna, utan också nere i Åre by.

Åre torg känns välkomnade med sitt höstpiff…

Åre på hösten

… och rönnbären verkar vara fler än någonsin det här året.

Vädermässigt är det omväxlande som det så fint heter. Regn varvas med…

Åre på hösten

…dimma, för att senare spricka upp till strålande sol. Funktionskläderna kommer väl till pass.

Åre på hösten

Maten då?

Åre på hösten

Åre är känt för ett bra utbud av restauranger, det finns ett helt gäng att välja på. Vi landar på Werséns ett par gånger, och gör också ett obligatoriskt stopp på Crêperie & logi Åre.

Läs mer hos Lisa/Let’s go Explore: Åres bästa restauranger

Detta varvas med soppa på burk, men även ett besök på kvarterskrogen ”Liten Krog”.

Åre på hösten

En av dagarna när Lisa sitter i jobbmöten slår jag till på stort och går ner till Åre Bageri för en frukostbuffé. Jag har varit där ett par gånger under vintertid, men då kom jag knappt in eftersom det var så mycket folk! Nu var det betydligt lugnare.

Åre på hösten

Efter tre heldagar fyllda med träningsvärk efter rejält branta stigningar, fjälluft, goda middagar och fina samtal börjar det bli dags att åka hem.

Lagom till skymningen lägger sig över Åre torg rullar jag ner resväskan mot tågstationen…

nattåg till åre

… för att kliva på nattåget mot Stockholm. Här bäddar jag ner mig i en tågkupé i första klass (det lönar sig att samla SJ priopoäng!), med en egen liten WC och allt. Tåget avgår 19:32, och är planerat att komma in på Stockholm Centralstation klockan 05:15. (Den här gången blir det dock ett par timmars förseningar, men tanken att hinna hem lagom till barnen vaknade för att få iväg dem till skolan var god!)

Jag har nu äntligen fått min resa till svenska fjällen på hösten, och jag vågar gissar att det är den första av många efterföljande. Se till att prioritera en liknande resa någon gång under livet om du får chansen! Om det är Åre eller andra fjäll spelar mindre roll, så länge du siktar på september plus/minus ett par veckor – och är beredd på omväxlande väder.

Mer Åreinspiration hittar du förutom hos Let’s go Explore även hos Sara Rönne och Lifsresor.

Fler förslag på resor i Sverige under hösten:

höstlov i sverige med barn

Gilla du att resa till svenska fjällen på hösten? Vart i så fall? Här kan du läsa mer inspiration om att resa i Sverige.

8 comments

  1. Älskar dina fina reportage! Vill åka överallt, men tackar för att jag får följa med på det här sättet.

    1. SÅ glad för att du tycker om dem! Tack, det gör mig glad.

  2. Supervackra färger och vad fint du har fångat naturen

    1. Ja, alltså färgerna gör sig extra bra i de där fjällen…

  3. BILDERNA ANNIKA! Magi är på sin plats och ja du inspirerar massor!

    1. Åh, tack snälla! Och angående bilderna… alltså fjällen på hösten, med tillhörande färger, de gör att kameran JUBLAR! Så tacksam över att jag fick hänga med Lisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close