Close
Dorsia Hotel: recension av dekadent Göteborgshotell

Dorsia Hotel: recension av dekadent Göteborgshotell

Innehåller köplänk/adlink.

Googlar du ”hotell i Göteborg” finns en hel del alternativ att välja mellan. De flesta tillhör välkända hotellkedjor där du får ungefär vad som kan förväntas av sådana bokningar. Vill du ha en hotellvistelse som sticker ut från mängden finns några unika förslag att ta sikte på. Inför min senaste resa till Göteborg ville jag lyxa till det lite extra och valet stod mellan Dorsia Hotel & Restaurant och Hotell Pigalle. Båda hotellen följer ungefär samma tema, en lyxigare variant med dekadent inredning med rött lampsken som för tankarna till Moulin Rouge och franska nöjeskvarter under svunna tider. Dorsia Hotel & Restaurant vann till slut på målsnöret – jag ser fram emot att boka Pigalle vid senare tillfälle!

Dorsia Hotel & Restaurant: recension av dekadent hotell i centrala Göteborg

hotel dorsia göteborg

Dorsia är anslutet till SLH, ”Small Luxury Hotels of the World”, en kvalitetsstämpel jag gärna spanar efter när jag gör min hotellresearch. (I Sverige finns just nu endast fem hotell anslutna, utöver Dorsia är det Stockholmshotellen Lydmar, Ett Hem, Bank Hotel samt Arctic Bath i Harads). Därtill kommer att Dorsias ägare Thomas Petersen är barnbarn till Sophus Petersen, en restauratör som var ett välkänt namn i hotellbranschen när det begav sig. Han jobbade bland annat på Grand Hotel Haglund (vilket numera är rivet) och satte dessutom Lorensbergsteatern på kartan i Göteborg. Känslan för service och hotellbranschen går alltså i rakt nedstigande led.

#1. Läge, känsla och allmän information om hotellet

Dorsia ligger på Trädgårdsgatan 6, en relativt lugn sidogata mellan Kopparmärra och Vallgraven – bara några minuters gångavstånd från NK åt ena hållet och Trädgårdsföreningen åt det andra.

hotel dorsia göteborg

Redan av utsidan att döma förstår förbipasserande och hotellgäster att det här stället är så långt ifrån sval skandinavisk design det går att komma…

… vilket också bekräftas när jag kliver innanför dörrarna. Här finns inga ljusa träslag eller grå/beige skalor så långt ögat kan nå. På Dorsia möts jag istället av färgkontraster så starka att min kamera stundtals verkar lika överväldigad som jag och därmed har svårt att hitta fokus.

Färgerna rött, lila, grönt och guld går igen i allt från konstverk, tunga draperier och övriga textilier, kristallkronor, mosaik, statyer till byster av olika slag.

hotel dorsia göteborg

Jag dröjer mig länge kvar vid det stora glasfönstret utanför mitt hotellrum ett par trappor upp – med utsikt över uteplatsen/innergården. Jag kan bara föreställa mig hur inbjudande den lär vara under sommarhalvåret!

Några barnfamiljer syns inte till, Dorsia är barnfritt upp till 8 år och inga barnvagnar tillåts (Pigalle har en liknande policy, men har istället valt en 25-årsgräns). Det finns heller inte tillgång till relax och gym, Dorisa hänvisar istället till Hagabadet – dock med rabatterat partnerpris – som ligger bara fem minuters promenad från hotellet.

Mitt spontana intryck är att Dorsia är mycket av allt, vilket blir en välkommen kontrast till det novembergrå regndiset som ligger som ett täcke över Göteborg under mitt besök. Jag kan sakna en större lobby på nedre plan med sköna sittgrupper…

hotel dorsia göteborg

… men å andra sidan finns ett utrymme för gemensamt häng utanför mitt hotellrum på våning 2.

På Dorsia kliver du in i en färgexplosion med unik inredning, och en övernattning här är värd att boka för gäster som önskar en paus från vardagen. Jag är glad över att jag nu kan bocka av Dorsia från min önskelista över hotell, men kanske är det i slutändan lite för mycket av det goda för mig!? Det som kommer locka mig till Dorsia nästa gång är hotellfrukosten snarare än själva boendet.

#2. Hotellrummen på Dorsia Hotel

Det finns i skrivande stund 37 hotellrum på Dorsia Hotel, alla personligt inredda. Rummen delas i sin tur upp i 7 olika kategorier: small, medium och large i classic eller premium-klass, och därutöver en ”exclusive”-variant för large (lite för lyxigt för min vardagsvistelse, men passar säkert gäster som tycker att de förtjänar det bästa!). Storleken på rummen varierar, likaså inredning. Den gemensamma nämnaren är sängar från Carpe Diem, bäddade med handgjorda kuddar och täcken – täckta av sängkläder av egyptisk bomull.

hotel dorsia göteborg

Min budget på dryga 3.000 SEK räcker till ett rum i kategorin Medium Classic. (Jag ska tillägga att priset avser 2 personer, men att jag i slutändan bodde ensam).

hotel dorsia göteborg

Rummet då? Jo, men det är bra – fast helt golvad blir jag i ärlighetens namn inte. Rummet har utsikt över Trädgårdsgatan (en lugn sidogata vilket är bra rent ljudmässigt) och sticker ut med sin röda sänggavel och textilier som följer temat. I det stora hela är det dock inte ett rum jag känner för att stänga in mig i under ett helt dygn. Jag gissar dock att jag hade känt annorlunda för de dyrare rummen, man får det man betalar för etc. Jag kommer på mig själv att sakna mitt fluffiga täcke hemifrån och tycker också det saknas fler mattor för en inbonad känsla.

Badrummet är trevligt med skimrande mosaik och rejält tryck i duschen, med tillhörande rosendoftande duschprodukter. Jag somnar inte helt övertygad, men kommer snabbt på andra tankar när jag vaknar till hotellfrukosten nästföljande dag!

#3. Hotellfrukost på Dorsia Hotel & Restaurant

Jag minns många av mina hotellvistelser baserat på upplevelsen av hotellfrukosten – vill du veta standarden på ett hotell brukar det räcka med en snabb titt på hotellfrukosten. Dorsia Hotel & Restaurant gör mig inte besviken, inte alls. Här möts jag av en välklädd frukostvärd som ger mig hela sin uppmärksamhet, och därmed gör att jag känner mig välkommen.

hotel dorsia göteborg

Trots att han säkert presenterat godsakerna vid den generösa frukostbordet hundratals (kanske tusentals?) gånger för diverse hotellgäster har han samma entusiasm som om det vore första gången. En stor eloge för service, och även utbud.

hotel dorsia göteborg

Frukosten står uppdukad på ett flertal olika bord och gästerna erbjuds allt från overnight oats till charkuterier, fina ostar och mazariner (bröd och bakverk är givetvis bakat på plats!).

hotel dorsia göteborg

Jag och mitt sällskap konstaterar att det här kan liknas vid brunch snarare än frukost, och sitter kvar ett par timmar för att hinna avverka både samtalsämnen och olika frukosträtter.

Hotellfrukosten går att boka även om du inte bor på hotellet för en kostnad om 385 kr. Utöver frukost erbjuder köket ett flertal olika alternativ för hungriga besökare:

  • BISTRON är öppen från lunch fram till sen kväll sju dagar i veckan. Här finns en a la carte-meny med kalla/varma rätter, men också smårätter, ostar och desserter.
  • MATSALEN är öppen onsdag-lördag. Här erbjuds längre sittningar med avsmakningsmenyer, enligt Dorsia ”med stort fokus på den gastronomiska helhetsupplevelsen”.
  • AFTERNOON TEA serveras på söndagar (finns också som take away-alternativ).

#5. Bra att veta om Dorsia Hotel

hotel dorsia göteborg

#6. Fler tips om Göteborg

annika göteborg

Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige. 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close