Close
En lyckad familjesemester i Göteborg

En lyckad familjesemester i Göteborg

Årets sommarupplaga av vår familjesemester i Göteborg blev en lyckad historia! Min man Tobias stod för den mesta planeringen, vilken innefattade biobesök på Filmstaden Bergakungen, turistande på Avenyn, strandhäng i Askim och besök på Liseberg. Vi firade också familjens födelsedagsbarn med både släktfika och upplevelser. Ungefär så här såg den ut, vår somriga familjesemester i Göteborg.

En lyckad familjesemester i Göteborg

Dag #1. Bio på Filmstaden Bergakungen och en kväll i Göteborg city

Vår familj har inte varit på bio sedan jag vet inte när, så de förbokade biobiljetterna på Filmstaden Bergakungen blev en rolig överraskning. Lite surrealistiskt kändes det, när vi klev in till kassorna och sexåringen stirrade med stora ögon på popcornmaskinerna och storbildsskärmarna som vore det första gången hon såg något liknande. För dessa stackars pandemibarn blir bio något ”nytt” och exotiskt, eftersom hon redan hunnit glömma hur livet kunde se ut pre-pandemin. Filmvalet Sunes midsommar kändes självklart, det var en av få filmer i utbudet som hela familjen fick ut något av (och uppskattade!).

familjesemester i Göteborg

Efter ett snabbt ombyte på hotellet gav vi oss ut på en långpromenad förbi Liseberg…

familjesemester i Göteborg

… och vidare ut på stan.

familjesemester i Göteborg

Vi stannade såklart till vid Götaplatsen vid toppen av Avenyn, för att säga hej till Poseidon och ta obligatoriska turistfoton vid fontänen.

familjesemester i Göteborg

Efter lite plockmat strosade vi vidare mot Heden. Tobias hade fullt upp med att peka ut olika ställen han förknippar med barndomsminnen. (9 av 10 har alltså att göra med idrott på något vänster).

Heden är ett paradis för folk som gillar att röra på sig – här finns lekparker, konstgräsplaner, beachvolleybollplan, basketplan och annat kul. Barnen tävlade i sann Mästarnas Mästare-anda, medan solen gick ner bakom oss.

Vid Heden (Engelbrektsgatan 34D) ligger för övrigt Lasse på Heden. Detta givna Göteborgstips satsar på att vara Sveriges bästa ”gourmetkiosk”, och drivs av Michael Werner som tidigare har varit med i Sveriges Mästerkock.

Dag #2. Födelsedagsfirande med shopping, strandhäng och ridning på Stall Lyckodalen

Dagen därpå vaknade vi till en osedvanligt härlig födelsedag för vår nybakade elvaåring.

bada i Göteborg

Efter en hejdundrande hotellfrukost körde vi mot Askimsbadet, där Tobias spenderade sina somrar när han var yngre. Det här är en bra badplats för barnfamiljer eftersom det är så långgrunt, men också eftersom det finns stora grönytor som passar bra till lek. Den nära 260 meter långa piren är såklart också värd att nämna.

Shopping på Frölunda Torg med en efterlängtad farmor hann vi också med, följt av en födelsedagspresent till Julia som hon sent ska glömma…

rida i Göteborg

… i form av stallhäng och ridning på Stall Lyckodalen i Billdal, alldeles intill Årekärrsslingan och Sandsjöbackas vandringsled. Här finns ett tjugotal fina islandshästar, välskötta stallbyggnader, manege, paddock och hagar.

Min svägerska har sin häst här, och lovordar både stallet och omgivningarna. Julia, som har längtat efter att rida i evigheters evigheter, fick en fin tur i Sandsjöbacka på en lugn och trygg verksamhetshäst.

rida i Göteborg

Nöjdare min får man leta efter, som hon har längtat efter det här!

(Födelse)dagen avslutades med släktfika och festligheter fram till sena kvällen.

#4. Heldag på Liseberg

Liseberg Göteborg

På fredagen vankades det heldag på Liseberg, även här med förbokade biljetter.

Vi köpte valde biljetten ”Allt-i-ett”, som innehåller entré och åkpass till hela familjen. Beställningarna hämtas i förköpsautomaterna, som finns vid Lisebergs Huvudentré och Södra entrén.

Liseberg Göteborg

Vi gick ut hårt och började med Lisebergsbanan (sen kände jag mig personligen ganska färdigåkt, jag fattar liksom inte riktigt grejen med karuseller till skillnad från våra barn). Vår 11-åring och 12-åring fortsatte beta av alla pulshöjare som Helix och Valkyria…

… medan jag hängde med lillan på Kaninlandet, med alla dess karuseller för yngre förmågor.

Liseberg Göteborg

Stämningen på Liseberg var god, men visst är det ovant och ibland också obekvämt med så mycket folk samlade på en begränsad yta efter många månader med uppmaningar om att hålla avstånd. Många klarar det bra, men inte alla.

Vi avslutade dagen med en skön tur i Lisebergshjulet, min klara favorit på hela Liseberg. Bästa kombinationen med utsikt över hela staden, skönt tempo och en chans att samla ihop familjen för att prata igenom dagens äventyr!

Liseberg Göteborg

Precis innan vi skulle gå hem gjorde vi ett sista försök på chokladhjulet. Och tänka sig, för första gången i världshistorien lyckades vi kamma hem en storvinst! (Vågar inte räkna på hur mycket den där kexchokladen har kostat oss om vi räknar ihop alla gånger vi satsat pengar på chokladhjul på diverse nöjesparker.) Sockervadd och en klassisker i form av Lisebergskaninen i ballongform gjorde tydligen dagen komplett – sedan var vi redo att åka hemåt Stockholm igen.

TACK för fina dagar och en lyckad familjesemester Göteborg. Vi kommer snart tillbaka!

Boendetips för familjesemester i Göteborg: Gothia Towers

familjesemester i Göteborg

Den här gången bokade vi ett familjerum på familjevänliga Gothia Towers, som ligger bokstavligen talat ett stenkast från Lisebergs huvudentré. Därifrån hade vi också gångavstånd till biografen, Heden och Avenyn.

familjesemester i Göteborg

Hotellrummet var helt okej, men anledningen att vi bokade hotellet var närheten till Liseberg samt att Gothia Towers är anpassat för barn på alla sätt och vis. Nere på entréplan finns allt från lekrum till barnanpassade aktiviteter, och alla barn får en liten gåva vid incheckning.

Liseberg Göteborg

I övrigt är utsikten hotellets stora dragplåster – här är alltså vyn från fönstret i vårt hotellrum.

Tar du glashissen upp väntar panoramavy ut över hela Göteborg, mäktigt och maffigt på samma gång!

Förra besöket i Göteborg ville vi inte bo mitt i smeten, och checkade istället in på Nääs Fabriker som ligger i Tollered (drygt 20 minuters bilresa från Göteborg).

Läs mer: Tips på barnvänligt hotell nära Göteborg? Nääs Fabriker!

#5. Mer läsning om Göteborg

göteborg

Följ gärna Resfredag på Instagram. Här hittar du fler tips om att resa i Sverige.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close