Close
Att sova i vindskydd i Stockholm under hösten

Att sova i vindskydd i Stockholm under hösten

Jag och ett par vänner har länge pratat om att sova i ett vindskydd i Stockholm under hösten. Dagarna, veckorna, månaderna och åren (!) rusade förbi – men för ett par veckor sedan gjorde vi faktiskt slag i saken. Efter en lång betänketiden blev det till slut en ganska spontan utflykt i vårt närområde. Det här med friluftsliv behöver inte vara så komplicerat, jag får liksom påminna mig själv om det med jämna mellanrum!

sova i vindskydd stockholm vandring

Fatta att vakna med den här utsikten en helt vanlig torsdagsmorgon i september. Snacka om de små tingens lycka! (Minus en sprängfylld urinblåsa vid sjusnåret och därtill en ganska kall nästipp.)

Sova i vindskydd i Stockholm under hösten – bästa idén på länge!

Jag är så glad för mitt lilla Tjejklassikergäng. Under pandemin bytte vi diverse tävlingslopp mot vandringsutflykter och tältövernattningar, en tradition som med viss modifikation håller i sig.

sova i vindskydd stockholm vandring

Vi bestämmer oss för en favorit i repris till Tyresta Nationalpark, den här gången med tillhörande övernattning. I Tyresta har vi tidigare åkt skidor, sprungit, vandrat och till och med firat midsommar tillsammans under årens lopp.

Läs mer: Vandra i Tyresta Nationalpark

Våra ryggsäckar är fyllda av varsin sovsäck, liggunderlag, mat, primuskök och ombyte…

… och efter att ha parkerat bilen vid Tyresta by sätter vi iväg mot Årsjön och dess fina vindskydd.

sova i vindskydd stockholm vandring

Jag kör hemifrån Nynäshamn efter jobbet vid 17:30-snåret, och någon timme senare traskar jag alltså runt i en av våra svenska nationalparker med en rosa solnedgång skymtande mellan träden.

Vi väljer väldigt medvetet att mötas upp en onsdag under en helt vanlig arbetsvecka. ”Det är väl inga andra som övernattar i ett relativt otillgängligt vindskydd då?” nickar vi nöjt till varandra. Tre kilometer senare är vi nästan framme vid vårt huvudmål…

sova i vindskydd stockholm vandring

… och döm om vår förvåning när vi möts av den här synen. Fyra personer runt en lägereld, djupt försjunkna i allvarliga och förtroliga samtal. Jag och mitt lilla vandringssällskap hinner deppa ihop både en och två gånger, och till och med leta efter alternativa sovplatser under några granar…

… men vi blir snabbt inbjudna att slå oss ner vid elden. Det visar sig att ”dubbeldejten” i själva verket är två olika sällskap som inte heller känner varandra. Ett par tyska universitetskillar på vandringsresa i Sverige och ett par unga svenska tjejer med förkärlek till natur och äventyr. Vi äter vår grillmat under vördnad den kvällen – en kväll att minnas hela livet. Lägereldar under stjärnklara himlar verkar ha haft den effekten på oss människor sedan urminnes tider? Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Livets mening, människans utveckling, pandemier, världskrig och fysikens lagar men också fina minnen och saker att vara tacksamma för.

När det blir dags att sova är det inga problem för vår trio att rulla ut våra sovsäckar i vindskyddet bredvid de andra tjejerna. Killarna har sedan tidigare redan spänt upp varsin sovhammock mellan några trädstammar precis intill sjön.

sova i vindskydd stockholm
Foto: Charlotta H.

När morgonen gryr är det som att magin och gemenskapen vi delade kvällen innan tonar bort i samma takt som solen stiger på himlen – plötsligt är vi tillbaka i tre grupperingar snarare än en.

sova i vindskydd stockholm vandring

De andra två sällskapen packar ihop sina saker efter ett uppfriskande morgondopp – därefter säger vi hej då och på återseende (fast vi nog alla vet att det aldrig kommer bli så?). Men visst får vi en kväll att minnas. Det tror jag att vi alla kan vara överens om!

sova i vindskydd stockholm

Jag, Louise och Charlotta får sedan en liten stund för oss själva vid Årsjöns vindskydd. I dagsljus kan vi konstatera att det här är ett riktigt fint ställe som är bra omhändertaget på alla sätt och vis. Läget intill sjön och dess badvänliga klipphällar är ultimat för en lägerplats. Utöver själva vindskyddet finns eldstad/grillplats samt tillhörande ved att hämta i ett förråd lite längre bort, och även ett utedass. Tänk vilken lyx för allmänheten, alltså för oss alla!

Här kan du läsa mer om Årsjöns vindskydd på Naturkartan.

sova i vindskydd stockholm vandring

Frukostgröten, toppad med både banan, nötter, frön och havremjölk, har sällan smakat så bra som den här morgonen.

Att sova i vindskydd i Stockholm under hösten får tio poäng av tio möjliga, i alla fall när det kommer till Årsjön i Tyresta Nationalpark. Är vi härmed kvalificerade för att levla upp till vinterövernattning i vindskydd? Ja, men jag tror faktiskt det!

Läs mer: Vandringstips i Stockholm med omnejd

Bra att tänka på om du ska sova i vindskydd under hösten:

 • Investera i bra liggunderlag och sovsäck, eller låna från en kompis. Även om höstsolen värmer på gott under dagtid brukar temperaturen krypa ner rejält under natten, vilket känns extra tydligt om du ligger still.
 • Underställ, ullstrumpor, mössa och vantar är en självklarhet!
 • Packa ner pannlampa eller liknande, skönt att ha när det mörknar. (Mobilen fungerar såklart också bra, men se i så fall till att ha med powerbank! Batterierna har en tendens att ladda ur snabbt i kylan.) En vevradio kan vara lämpligt att packa med, det finns smarta varianter med mobilladdare, solceller och ficklampa.
 • Kudde gör hela skillnaden för en bra natts sömn för min del, så värt att knöka ner i ryggsäcken om det finns plats över. (Jag har köpt en minivariant från Mille Notti som ger guldkant till mina resor.)
 • Ta med ditt skräp hem! Borde vara en självklart kan man tycka.
 • Se till att inte lämna eld/glöd oövervakad. Ha koll på eventuella eldningsförbud!

Här kan du läsa mer om våra vandringar och utflykter i Stockholm och övriga Sverige! Omslagsbild: Louise G.

6 comments

 1. Vilken fin skildring av svenskt friluftsliv då det är som bäst! ❤️

  1. Tack! Ja, att ta itu med de här små vardagsutflykterna är verkligen ljusglimt för mig. Vi försöker klämma in en gång i månaden, och det funkar faktiskt förhållandevis bra med våra respektive scheman. Gissar att vi kommer att fortsätta tills vi trillar av pinn…

 2. Ja, jag vet att jag är en trist besserwisser, gnällspik och alla andra liknande epitet. Men snälla, använd det svenska uttrycket hängmatta istället för det anglosaxiska hammock. Vi har redan lånat in hammock i den andra betydelsen, och det blir så onödigt trassligt om vi skippar ett utmärkt, lättanvänt och tydligt svenskt ord som hängmatta, för att istället använda ett ord med hög förväxlingspotential. En hammock är en gungsoffa på stativ, företrädesvis i brunbetsad furu med 70-talsblommigt plasttyg i brunorange med vita plastfransar. Som det går utmärkt att sova i men mindre bra att baxa med sig ut i skogen.

  1. Tack för påminnelsen Elisabeth! Just den här modellen heter dock ”Hennessy Hammock” och är liksom en slags blandning mellan hängmatta och tält: https://eu.hennessyhammock.com Vet inte om hängmatta blir korrekt uttryck heller då? Svårt! Uppskattar för övrigt din kommentarer, tycker varken du är besserwisser eller gnällspik! Det är ju jättekul att ha ett levande kommentarsfält!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close