Close
Stenshuvuds nationalpark: tips och inspiration inför besök

Stenshuvuds nationalpark: tips och inspiration inför besök

Av de svenska nationalparker jag har besökt är Stenshuvuds nationalpark en av favoriterna, av den enkla anledningen att det är ”min” nationalpark. Vyerna från södra Sverige – där jag är uppväxt – är välbekanta och ger en känsla av att komma hem. Välbekant behöver dock inte vara trist, Stenshuvud är tvärtom helt unik med en perfekt cocktail av exotiska (jo, men faktiskt!) strandvyer, öppet hav och grönskande bokskog. Nationalparkens syskon uppåt norr med dess mäktiga fjälltoppar är sagolika på helt andra sätt, och en jämförelse låter sig inte göras.

stenhuvuds nationalpark tips
stenhuvuds nationalpark tips
stenhuvuds nationalpark tips

Ett givet tips för att få uppleva en hel palett av naturhärligheter samlade är att besöka Stenshuvuds nationalpark. Inget geografiskt områden i Sverige kan förmodligen erbjuda så många skiftningar på en så pass begränsad yta. Skir bokskog, sandhedar med karaktär, utsikt över en kritvit sandstrand som ligger inbäddad mellan öppet hav och en grönskande vägg, trolska kärr och ängar som bågnar av orkidéer samt artrikedom av sällan skådat slag – allt detta toppat med sagor och myter om jätten Sten som har gett parken sitt namn.

– Resfredag om att resa till Österlen.

Stenshuvuds nationalpark: tips och inspiration inför ditt besök

#1. Allmänt om Stenshuvuds nationalpark och några av dess höjdpunkter

Sagor och legender om jätten Sten, även kallad Stenhogubben, har bidragit med namnet till den här skånska nationalparken med dess välbekanta bergssilhuett strax söder om Kivik i Skåne. Jätten lär ha bott på bergets norra sida, och själva berget har under många hundra år varit ett välkänt och viktigt sjömärke sett från havet.

stenhuvuds nationalpark tips
stenhuvuds nationalpark tips

Stenshuvud och dess drygt 400 hektar har allt sedan 1986 haft äran att titulera sig nationalpark, i skrivande stund närmare bestämt en av trettio nationalparker här i Sverige.

#2. Utsiktsplatserna vid Stenshuvuds nationalpark

Under ett besök i nationalparken bör du absolut ta dig till Stenshuvuds tre olika toppar, södra, östra och norra toppen, alla med sin speciella charm. Från samtliga toppar ser du kusten från olika synvinklar. Många stannar vid den södra toppen, men missa för all del inte heller den östra och norra toppen. En av de mäktigaste vyerna vid Stenshuvud får du från den norra toppen (se omslagsbild), med dess vyer över Hanöbukten. Här kan du ibland se hela vägen till Blekinge, bara det är ju en anledning att ta dig upp hit!

stenhuvuds nationalpark tips

Här når du dessutom bergets högsta höjd om 96 meter över havet. Inte illa för att vara Skåne.

fotspår stenshuvud

Uppe på norra toppen/huvudet finns också det berömda fotavtrycket, eller snarare spåret av tår och en trampdyna. Det har funnits olika uppfattningar om huruvida fotavtrycket är nygjort eller urgammalt…

stenhuvuds nationalpark tips
Minimodell av fotspåret/avtrycket på naturum.

…men vi får väl förlita oss på de hällristningsexperter som 2010 besökte platsen och enades om att den här ”fothuggningen” måste vara från forntiden. (Extra intressant att det finns en liknande fotristning i Dunhill i Skottland- som lär ha utförts av kelterna vid en invigningsritual.)

stenhuvuds nationalpark tips

Tips! För att komma upp på Stenshuvuds utsiktsplatser gäller de röda ledmarkeringarna från naturum / huvudentrén.

stenhuvuds nationalpark tips

Det är drygt två kilometer att gå upp till utsikten och tillbaka igen, vilket är en lämplig sträcka även för barnfamiljer. Kommer du istället från entrén Hällevik (det vill säga den norra parkeringen vid Kiviks musteri) är det enklast att följa Skåneledens orange markering upp på berget.

Vill du åt en riktigt härlig led med lite mindre folk än den gula leden tipsar min guide Simon om den lila varianten, där du når utsiktsplatsen på Kortelshuvud.

#3. Sandstranden vid Stenshuvuds nationalpark

stenhuvuds nationalpark tips

Ja, alltså sandstranden vid Stenshuvuds nationalpark – som ligger ynka 500 meter från huvudingången / naturum – förtjänar en egen rubrik…

sandstrand stenshuvud

… och kan utseendemässigt mäta sig med betydligt mer sydligare breddgrader i världen. Vit, finkornig och alldeles underbar! Tänk dock på att utseendet varierar utifrån vågor och vind, så bli inte besviken om du möts av mycket sten och en ytterst smal strandremsa. Tänk också på att inte utmana vädrets makter, vid pålandsvind bildas kraftiga undervattensströmmar som är riktigt luriga.

stenshuvuds-strand

Är det inga pålandsvindar kan dock ett dopp vara både efterlängtat och välbehövligt. Förvänta dig däremot inga exotiska badtemperaturer, utseendet till trots. Vattentemperaturen stiger sällan över 20 grader ens under sommaren.

#4. Alkärr vid Stenshuvuds nationalpark

En av mina favoriter i parken, utöver strandpartiet och utsiktsplatserna, är det trolska Alkärr – som ligger i en gammal sprickdal.

Den här miljön, där klibbalen trivs riktigt bra, känns bitvis som klippt och skuren från en John Bauer-saga. När det är torrare väder är det möjligt att se de maffiga rotsocklarna, som genom åren bildar rotskott vilket i sin tur utvecklas till nya träd.

stenhuvuds nationalpark tips

På de här ”socklarna” växer i sin tur allt från ormbunkar till harsyra.

stenhuvuds nationalpark tips

Ute på holmarna kan man se blåbärsris, och i området finns ett gäng fåglar som gör besökarna sällskap – som exempel kan nämnas hackspett, nötväcka och grönsångare.

stenhuvuds nationalpark tips

Vid vattnet finns en och annan långbensgroda, och min guide blir under mitt senaste besök helt begeistrad av en speciell sorts skalbagge han får span på under vår tur i området. Vad den heter har jag glömt för länge sedan, men guidens reaktion glömmer jag däremot inte.

#5. Stenshuvuds nationalpark – naturum

stenhuvuds nationalpark tips

I vanlig ordning vill jag uppmuntra alla nationalparksbesökare att – om möjlighet finns – kika in på naturum, som kan beskrivas som ett informationscenter och en ”port” in till nationalparken.

stenhuvuds nationalpark tips

På naturum i Stenshuvuds nationalpark finns, liksom på andra naturum runt om i Sverige, intressanta utställningar som förklarar mer om respektive nationalpark.

stenhuvuds nationalpark tips

På det här naturum finns bland annat en snygg modell över Stenshuvuds nationalpark, med möjlighet att få en bra översiktsbild.

#6. Bra att tänka på om du besöker Stenshuvuds nationalpark

Entréer:

stenshuvud

Det finns två entréer in till nationalparken. Dels huvudentrén där naturum ligger, dels norra entrén Hällevik strax intill Kiviks musteri. Den norra entrén är betydligt mindre välkänd.

Från huvudentrén är det ungefär en halv kilometer ner till den berömda stranden. Från naturum kan du med fördel ta den inre gula leden som tar drygt 1,5 timme att promenera runt.

Hitta till Stenshuvuds nationalpark: 

Har du inte tillgång till varken bil eller cykel kan du åka den gula bussen Skåneexpressen 3 och hoppa av vid hållplatsen “Mellby skola”. Därifrån är det ungefär tre kilometer att promenera till nationalparken.

Guidade turer:

stenhuvuds nationalpark tips

För att få ut mesta möjliga av ett besök i Stenshuvuds nationalpark finns möjlighet att boka in en privat guidning med parkens hängivna och proffsiga guider. En sådan guidning kostar en dryg tusenlapp (pris från 2019) och ni kan vara upp till ett tjugotal i gruppen – även om det givetvis blir en bättre upplevelse med ett färre antal.

Läs mer om själva parken på parkens hemsida.

Övriga tips i närheten:

stenhuvuds nationalpark tips

#7. Mer läsning om svenska nationalparker

stenhuvuds nationalpark tips

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

2 comments

  1. Vilket fint inlägg (och tack för länktipset om att cykla i Skåne!). Alkärr tror jag bestämt att vi missade på vår promenad genom parken men vem har sagt att det där besöket behövde vara det sista? Härliga utsikter från bergstopparna också och där avnjöt vi lite Kiviks-cider. Fina grejer! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close