Close
Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby, Blekinge

Hoby Kulle Herrgård i Bräkne-Hoby, Blekinge

Den här sommarsemestern lockade utflyktsmålet Hoby Kulle Herrgård i Blekinge lite extra. Anledningarna var många…

… inte minst för att själva herrgården väster om Ronneby i Blekinge ser ut att vara som klippt och skuren för en filminspelningsplats om ”La Dolce Vita”.

Jag fick tipset om herrgården i vintras av en gammal klasskamrat som älskar att botanisera bland små pärlor till gårdsbutiker, fik och caféer. Efter min väns rekommendation började jag följa Hoby Kulle Herrgård på Instagram och har sedan dess fått ta del av ständig inspiration och entreprenörskap av Benjamin och Tove som sedan mars 2019 driver den numera omtalade herrgården. Vi följare får se glimtar från det ena rummet vackrare än det andra, men också uppdateringar om romantiska bröllop, biblioteksbygge, flashiga modefotograferingar, hemgjord lemonad, krispiga höstdagar, planering inför traditionsenliga julbord, välgörande yoga- och fotoretreat, ett välbesökt sommarcafé i orangeriet – samt efterföljande skördesäsong i detsamma i syfte att göra druvmust och vindruvsmarmelad. Herrgården syns också på en helsida i Elle Decoration, och fick nyligen utmärkelse som ”Årets nyföretagare” i Ronneby kommun. Ja, ni hör ju! 2020 har varit ett riktigt succéår för den här rosa herrgårdsdrömmen i mitt hemmalän Blekinge.

Hoby Kulle Herrgård i Blekinge

Herrgården i sig är dock ingen ny företeelse, här har bedrivits olika verksamheter under drygt 300 år. Mina syskon har bland annat besökt herrgården när den fungerade som showroom för en inredningsbutik. Den nuvarande huvudbyggnaden har stått på plats sedan 1846.

Sommarcafé i Orangeriet

Jag och mitt sällskap besöker Hoby Kulle Herrgård i juli månad, med siktet inställt på lunch och fika på sommarcafé i det fina Orangeriet.

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Jag förstår varför Elle Decoration väljer att göra en helsida dedikerad den här miljön…

… den är precis av det slaget som gör sig bra i glossiga inredningsmagasin.

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Vi kniper ett av de absolut sista borden när vi kommer strax innan lunchtid, och jag gissar att trycket kommer att vara ännu större nästa sommar.

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

På lunchmenyn finns fyra olika val där både fisk, kött, en vegetarisk rätt samt en matig smörgås finns representerat.

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Vi sätter själva ihop den ultimata lunchmenyn vilken i vårt fall består av en tjock skiva lantbröd med mozzarella, tomat och basilika, följt av varsin dessert (morotskakan kan absolut matcha Rosendahls berömda variant på Djurgården!).

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

För de som inte får bord inne i orangeriet finns också trädgårdsgrupper utanför.

Taket inne i orangeriet är täckt med vinrankor och gröna druvor som väntar på att mogna…

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

… och i köksträdgården hämtas det ingredienser till maten.

Bed & Breakfast

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Många väljer att besöka Hoby Kulle Herrgård i egenskap av Bed & Breakfast, vilket inte är aktuellt för oss den här gången. B&B-gästerna övernattar antingen i dubbelrum med delat badrum i herrgården (det finns fyra B&B-rum på översta våningen i herrgården), men också i den ena flygelbyggnaden. I skrivande stund ligger priset på 1500 kr/natt, inklusive frukost.

Antikbutik: Tomas Hall Antik & Design

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Utöver besöket i orangeriet besöker vi också antikbutiken Tomas Hall Antik & Design som håller till i en av herrgårdens flygelbyggnader.

Jag är själv dålig på att hitta de verkliga fynden i sådana här sammanhang. De jag utflyktar med vet däremot exakt vad de ska leta efter och handlar på sig ett par riktigt vackra lampor som de har hållit span på länge.

tips på utflykt i Blekinge hoby kulle herrgård

Tips inför vintern 2020: Nu närmast (förutsatt att inga nya restriktioner kommer från Folkhälsomyndigheten) väntar julbord på Hoby Kulle Herrgård som kommer att serveras varje dag klockan 18 från den 20 november fram till den 20 december. Pris: 695 kr/person. På lördagar och söndagar kommer det även att hållas en lunchsittning klockan 13.

Bra att veta och hitta hit:

  • Hitta hit: Hoby Kulle Herrgård ligger ca 13 km väster om Ronneby i Blekinge. Räkna med en dryg kvarts bilresa från Ronneby. Adress: Hobykullsvägen 7372 62, Bräkne-hoby. (Det finns en stor gratisparkering utanför herrgården).
  • Fler utflyktstips i närheten: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd (Blekinge).
  • Läs merhemsidan för Hoby Kulle Herrgård.

Här kan du läsa mer inspiration om att resa i Sverige. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close