Close
Vinterresor Sverige: 5 tips på svenska resor på vintern

Vinterresor Sverige: 5 tips på svenska resor på vintern

Är du en av alla som har börjat googla ”Vinterresor Sverige”? Jag är själv definitivt en av dem! I många år har jag sagt att jag skulle fira min fyrtioårsdag genom att resa till Antarktis. Den planen blev det aldrig något av, men det finns uppenbarligen massor med vinteräventyr av det kyligare slaget även i Sverige.

Förra året släppte resejournalisten Niklas Kämpargård en inspirerande bok med titeln Svemester Vinter. Jag har läst ett recensionsexemplar av boken, vilket innebar att min reseönskelista genast utökades med ett flertal vinterresor i Sverige som jag vill göra framöver. Jag kontaktade Niklas och bad honom berätta om sina tre personliga favoriter på resor att göra i Sverige på vintern. Tre tips blev när allt kom till kritan fem, håll tillgodo!

Vinterresor Sverige – tips från Niklas Kämpargård om resor att göra i Sverige på vintern

#1. Vinterresor Sverige: upplev sommarfavoriterna på vintern!

vinterresor sverige
Blekinge skärgård i vintertid.

Jag vill slå ett slag för Sverige off season. Man pratar ofta om vinterfjällen och städernas förträfflighet under vintern, men sällan om allt det vi på sommaren älskar, men på vintern undviker. Paddla i Blekinge skärgård, se ljuset gå upp över Österlen (fördelen är att man inte behöver gå upp så tidigt på vintern), njut av Ölands vidder och Gotlands raukar. Vädrets makter är imponerande och tillsammans med ett bra boende kan det bli magiskt.

#2. Vinterresor Sverige: Råne Älvdal (Norrbotten)

Sedan älskar jag Råne Älvdal. Jag säger det gång på gång och hoppas att fler människor upptäcker denna del av Sverige. Maxade upplevelser i ett fantastiskt vinterlandskap vägledda av inspirerande entreprenörer och magiskt ljus. Givetvis tar du tåget upp!

#3. Vinterresor Sverige: Näsets Marcusgård (Dalarna)

Missa heller inte Näsets Marcusgård i Furudal i Dalarna. Du kan bo en bit upp i träden i en ullboll och njuta av vädrets makter. Men glöm inte att ta med sovsäck även om det ingår täcke och filtar då det kan bli ordentligt kallt om brasan i ullbollen (heter egentligen Supermåne) falnar.

Här kan du läsa mer om att resa i Dalarna.

#4. Vinterresor Sverige: Nationalparker, naturreservat och skog

vinterresor sverige
Tyresta nationalpark.

Mitt fjärde tips är att uppleva nationalparker, naturreservat och skog året om med en fikakorg bredvid. Det är gratis, nära och framförallt ger de oss en ökad förståelse för vikten att vårda vår natur och skogens mångfald.

Läs mer: Nationalparker i Sverige – och att vilja besöka alla 30

#5. Vinterresor Sverige: upplev städer i närområdet

vinterresor sverige
Downtown Camper med julbelysning utanför hotellfönstret.

Och det femte och sista tipset är att dra till en stad hemomkring och checka in på ett coolt hotell. Bada i en pool på takterassen på The Steam Hotel i Västerås (adlink), Treehotel i Harads (lycka till i pandemins uppleveserace), checka in på Åre Igloo eller njut av näten ovanpå receptionen och lobbyn på mitt favorithotell i huvudstaden: Downtown Camper (adlink).


Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Omslagsbild från Smidgården i Fryksås, Dalarna. 

2 comments

  1. Jag har varit på Näsets Marcusgård sommartid och kan verkligen tänka mig att det är magiskt att uppleva vintern där! Ullboll var så gullig beskrivning av Supermånen!

    1. Kul att höra! Så många fina ställen att uppleva framöver… ju mer jag ser av Sverige, desto mer VILL jag se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close