Close
Vandringstips och inspiration för Sverige och utomlands

Vandringstips och inspiration för Sverige och utomlands

Kanske har vi sett vandringshajpen nå sin topp, kanske inte. Jag tror snarare på det sistnämnda. Vandring är för alla, och jag ser själv fram emot att knalla många mil framöver – både i Sverige och utomlands. I det här blogginlägget har jag samlat tio vandringstips, både konkreta och för allmän vandringsinspiration.

Vandringstips och inspiration för Sverige och utomlands

#1. Vandra i Skuleskogens nationalpark (Höga Kusten)

vandringstips och Jerry Engström

Min bästa vandringsupplevelse den här sommaren gick av stapeln i Skuleskogens nationalpark. Höga Kusten hade stått på min önskelista så länge, och nu fick jag se det som många hyllar med egna ögon – Slåttdalsskrevan, klapperstensfält och utsikten från Slåtterberget för att nämna några av de minnesvärda ögonblicken.

Läs mer: Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv

#2. Vandra genom Samariaravinen (Kreta)

lisa ravin

När vi ändå snackar önskeslistor vet jag att min poddkollega Lisa länge har snöat in på Samariaravinen på Kreta. Den här sommaren stod alla stjärnor rätt och hon kunde vandra fram i vad som ser ut att vara fantastiska medelhavsvyer (bildlån från Lisa/Letsgoexplore.se).

Läs mer: Samariaravinen – en mäktig vandring på Kreta

#3. Vandra Kungsleden

Kungsleden är och förblir en av mina finaste vandringsupplevelser (och bästa vandringstips!) i Sverige. Jag var 23 år och övertygad om att de coolaste upplevelserna fanns utomlands. Ju längre norrut vi kom, desto mindre övertygad blev jag. Det här var långt innan bloggens tid, men vad gör väl det när min bloggkollega Sofia har gjort ett utmärkt jobb med att rapportera från hennes och syrrans strapatser förra sommaren. SÅ FINT!

Läs mer: Fjällvandring längs Kungsleden: från Abikso till Nikkaloukta

#4. Bestiga Kebnekaise (Sverige)

Alldeles nyligen besteg en av mina stora inspiratörer Aron Anderson Kebnekaises norra topp som första personen i rullstol. Det fick mig åter igen att påminnas om mina egna tankar på att komma dit en dag. Det här görs inte i en handvändning, det är en flerdagarsvandring som kräver fysisk styrka och uthållighet – läs mer hos Daniel/Dryden nedan.

Läs mer: Bestiga Kebnekaise – sju viktiga tips inför äventyret

#5. Facebookgruppen ”Vandringsleder i Sverige”

Det här med Facebook kan vara ångestladdat, men stundtals också jordens bästa grej om du är ute efter tips om specifika ämnen. Nyligen fick jag upp ögonen för Facebookgruppen Vandringsleder i Sverige – där det går att få reda på allt mellan himmel och jord i svensk vandringsväg.

#6. Systrar i Bergen och vandringsresor

Jag har tidigare tipsat om outdoorbyrån Systrar i Bergen här i bloggen, och deras koncept med aktiva resor för tjejer/kvinnor. Jag blev glad när jag hörde om deras tåg- och vandringsresa till Davos tillsammans med Ving. När jag gick in och kikade för att läsa mer om resan på hemsidan såg jag att den redan var fullbokad (jag är inte förvånad!), men det finns i nuläget platser kvar till vandringsresor i Engelberg och Courmayeur.

#7. 4000 mil och vandringen

Bloggkollegorna på 4000 mil har en helt egen vandringskategori på sin blogg, där det går att läsa om allt från vandring i Jordanien till att vandra i Uganda.

#8. Att resa-podden och att vandra genom Nya Zeeland

Även om det nu är ett par år sedan vi spelade in podcastavsnittet med Helena Olmås om att som ensam tjej vandra genom Nya Zeeland (en sträcka på 300 mil!) är det fortfarande ett av våra mest uppskattade avsnitt. I avsnittet kan du höra Helena berätta om hur vandring kan användas som en livsresa i sig.

Lyssna här: Att resa genom Nya Zeeland till fots

#9. Glöm inte ditt närområde!

sörmlandsleden

Alla platserna ovan ligger en rejäl bit från min egen hemmabas i Nynäshamn utanför Stockholm. För egen del får jag därför ge mig själv, och er, en påminnelse om att det ofta finns riktigt fina vandringsslingor i närområdet. Jag har exempelvis både Tyresta nationalskog och Sörmlandsleden i princip runt husknuten:

#10. Och till sist, en hyllning till Angeliqa som visade att vandring är för alla

I ett inlägg om vandringstips skulle det kännas konstigt att inte nämna Angeliqa/Vandringsbloggen – som var en stor inspirationskälla både för vana vandrare och för nybörjare under den tiden hon fick leva. Tack för all vandringsglädje Angeliqa!


Har du fler vandringstips du vill dela med dig av? Tanken med inlägget är att jag ska fylla på efterhand, så kom gärna med förslag.

4 comments

  1. Ja, Jämtlandstriangeln! Snälltåget har nattåg (som börjar i Malmö och passerar bland annat Linköping och Stockholm under en tidsbegränsad period under hösten) till Duved och sen transfer till Storulvån där man börjar vandra. Ändå lättillgängligt och superfint! Kan välja mellan att gå mellan stugorna och sova där (mindre packning, men behöver förboka) eller ta med eget tält. En hel del folk på lederna men väldigt trevligt tycker jag. 🙂 Jag har skrivit om de olika dagarna/delsträckorna på min blogg om du vill läsa.

    1. Perfekt tips Emelie, det där har jag hört talas om på annat håll – men visste inte att tågen går så smidigt. Tack!

  2. Vad mycket härlig inspiration! Hade helt missat gruppen om vandringsleder i Sverige t ex. Tack!

    1. Ingen orsak! 🙂 Tack själv för vandringsinspo, så härlig resa ni fick till i år igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close