Close
2019 med Resfredag och Att resa-podden

2019 med Resfredag och Att resa-podden

Så var det dags igen! Ännu ett år att lägga bakom mig, och ännu ett år att minnas och reflektera över. Det har varit ett bra jobbår för mig, med många roliga uppdrag och spännande resmål. Så här såg det ut på ett ungefär.

2019 med Resfredag och Att resa-podden

2019 började på det bästa av sätt, genom tre långa månader tillsammans med familjen på en plats vi numera har förmånen att kalla för hemma.

slow down by night

Den 6 januari klev vi över tröskeln till vår nya lägenhet på Koh Lanta, där vi skruvade möbler, var magsjuka, badade, åkte på utflykter, gick i skolan och jobbade om vartannat.

familjen myhre thailand

Vi lärde känna nya vänner och konstaterade att det här med thaimout under de svenska vintermånaderna, det kommer verkligen att bli en tradition för vår familj. I mars sa jag hej då till familjen och gav mig ut på ett eget äventyr…

munkskola myanmar

… som resande reporter i Myanmar för Plan Sverige International.

fadderresa plan international sverige bagan

Det var en fantastisk resa, en av de bästa jag har gjort faktiskt – men också en av de jobbigaste. Jag fick mitt livs första panikångestattack, ensam på ett hotellrum. Anledningen? Dödsångest orsakad av en skoterolycka i Thailand några dagar tidigare.

Läs mer: Att resa till Myanmar (Burma), min resa dag för dag

Tjejmilen 21k vagabondform

När vi kommit hem till Sverige följde jag upp mitt engagemang med Plan Sverige genom att springa min första halvmara tillsammans med dem. Det gick bra, riktigt bra faktiskt. Löprundorna på stranden gav resultat och jag sprang in på strax över 2 timmar. Känslan att springa för Flickors Rättigheter i världen gav mig det extra bränslet jag behövde.

titanic uppsala
Foto: Lisa Fahlåker

Det blev maj, och jag tog tåget till Uppsala för att gå på utställningen om Titanic.

tet riga marathon

Strax därefter tog jag med Nelly och våra vänner till Riga, där jag sprang en halvmara och fick årets bästa vagabondformsupplevelse.

villavagn

Samma månad gick en dröm i uppfyllelse, fast inte på det sättet jag hade trott från början. Vi fick till slut vårt eget krypin på Sturkö, men i form av en villavagn istället för en stuga.

Läs mer: Att köpa en villavagn – från tanke till handling

Under maj månad drog jag Lisa igång vårt samarbete med Att resa-podden och Countryside Hotels genom en vistelse på Körunda, som ligger typ nästgårds för mig.

stockholm marathon

Juni hände, och jaaaaa – STOCKHOLM MARATHON HÄNDE! Galet faktiskt, nu när jag tänker på det.

Läs mer: Stockholm Marathon 2019: lyckorus och förtvivlan

haväng Österlen

Därefter vankades det sommar på riktigt, och jag körde igång mitt samarbete med SJ genom en härlig resa till Österlen.

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

att göra i Örebro

Det blev fler Svenska Pärlor förstås, här i ett soligt Örebro med fokus på aktiva dagar.

Läs mer: Att göra i Örebro

En av årets bästa reseupplevelser fick jag här, på Höga Kusten, via mitt samarbete med SJ och Svenska Pärlor. Det var så bra att jag senare utsåg Höga Kusten till 2019 års svenska destination.

Läs mer: Tips om Höga Kusten

expedition myhre england

Efter skolavslutningen åkte hela familjen till Wales och England, och vi njöt i fulla drag av en resa som min man hade planerat minutiöst.

Läs mer: Roadtrip Wales och England – vår resa dag för dag

skara sommarland

Juli fortsatte med ett jobbuppdrag på Västgötaturen, där både barn och vuxna fick upplevelser att minnas under lång tid framöver.

Läs mer: Tips om att resa i Sverige med barn – Västgötaturen

mollösund på orust

Sedan landade vi i lugnet på Mollösund, Orust, där Tobias familj har sitt sommarställe.

vattenskidor sturkö

Från en familj åkte vi hem till en annan, och lugnet infann sig även på Sturkö. Vi flyttade in i villavagnen och hade minnesvärda sommarlovsveckor tillsammans med släkt och vänner.

kristianstad

Jag hann med en sväng till Kristianstad också…

mina chokladstudio
Foto: Daniela/Discovering the Planet

… där jag och Daniela bland annat besökte Minas Chokladstudio, där vi fick hjälpa till att göra chokladglass. Ni kanske fattar lyckan?

Läs mer: Att göra i Kristanstad och nordöstra Skåne

resa till Abisko lift Lapporten

Det blev augusti, och jag tog SJ:s nattåg till Abisko och njöt ungefär varje sekund av både tågresa och sommarfjäll.

Läs mer: Tips om Abisko – en svensk drömdestination

quito

Sedan? Sedan flög jag och Lisa till Ecuador med KLM. Det var över all möjlig förväntan.

Läs mer: Att resa till Ecuador – reseguide med tips och inspiration

galapagos sjölejon

När augusti gick över till september åkte vi vidare mot Galapagosöarna. Vi åkte verkligen dit, känns fortfarande lite overkligt.

trygghet vs rastlöshet

Samarbetet med Countryside Hotels fortsatte, och jag tog med min man till Sundbyholms Slott för en lyxig övernattning.

Ölands Skördefest Öland

Jag åkte till Öland också, med jordens bästa träningskompisar. Vårt huvudsakliga mål var att springa vårt första Backyard Ultra-lopp i Ronneby…

Runneby Backyard Ultra

… och det gjorde vi!

att göra i neapel tips om Neapel

Det blev oktober, och jag var inte redo för höst. Det motverkades med en fin jobbresa till Rom, Procida och Neapel tillsammans med min lillasyster.

Läs mer: Att göra i Neapel – 10 tips att ta fasta på

Sedan åkte jag och Lisa på en Countryside Hotel-vistelse till Båsenberga, och Lisa trotsade hösten genom att bada.

Läs mer: Båsenberga Hotell & Konferens

höstlov på sturkö

Höstlovet spenderade jag och barnen på Sturkö och vistelsen är värd alla möjliga superlativ. Underbar, fantastisk och magisk på en och samma gång.

tips om mauritius

Någonstans i den här vevan fick jag en spontan fråga om att resa till Mauritius på bloggkonferens, och jo, det ville jag såklart. Jag kom hem med mycket blogginspiration, men också inspiration för att börja filma. Filmpeppen ledde bland annat till att jag tog hem ett pris på konferensen för ”Best Marine Coverage”. Kul!

Läs mer: Resa till Mauritius? 19 saker du behöver veta inför resan

julmarknad i london

På vägen hem mellanlandade jag hos vänner i London och fick årets första dos av julmarknader.

Läs mer: Julmarknader i London 2019

örebro

Det blev ytterligare en vända till Örebro, den här gången med Lisa för att lyfta konceptet ”Slowcation”.

Läs mer: Slowcation i Örebro – ett vinnande koncept

jul på nääs fabriker

Julstämningen fortsatte genom ett efterlängtat besök på Nääs Fabriker, där vi åt julbord, gick på julmarknader och hade en allmänt fin vistelse på hotellet.

Läs mer: Nääs Fabriker – hotelltips i Sverige

kökeriet Nynäshamn

December gör sig bra hemma i Nynäshamn, men för att vara ärlig har den här månaden mest regnat bort. Hela familjen är inställd på en vit jul, och planen om att dra till Dalarna för julfirande om några dagar känns som det bästa beslutet vi har fattat sedan vi flyttade in i villavagnen. Att hänga i Dalarna blir en bra avslutning på 2019!

Höjdpunkter för mitt egenföretagande 2019:

Jag har fått i uppmaning att skryta lite mer om mitt företagande (varför ska det vara så svårt egentligen?) och nu tar jag faktiskt tillfället i akt. Med jämna mellanrum får jag en sådan boost av att jag är min egen. Jag livnär mig på min passion – fatta att jag har skapat min egen tjänst!

Efter dryga 2,5 år som egenföretagare börjar jag också känna mig tryggare i min roll, och i det faktum att uppdragen kommer klumpvis. Sommarmånaderna, när andra har semester, är egentligen mina bästa jobbmånader. Det gäller att hitta en bra balans där, för familj och mig själv, vilket jag får fundera lite över inför kommande år.

Här är några höjdpunkter för mitt egenföretagande från året som har gått:

 • Jag nådde nästan mitt faktureringsmål om 30.000 kr/månaden – utan att tulla på mina principer om vilka jag samarbetar med. (Jag har för övrigt kvar hopp om att nå målet, året är inte slut än och det fattas bara 10.000 kr.).
 • Jag fick en förfrågan om att samarbeta med SJ inom ramen för Resfredags Svenska Pärlor, för att lyfta de tre resmål som kom överst på prispallen i deras kampanj ”Borta bra, men hemma bäst”.
 • En annan drömpartner under 2019 var KLM Royal Dutch Airlines. Samarbetet resulterade i resor till Ecuador och Italien.
 • Jag och Lisa/Att resa-podden ingick en längre kampanj med Countryside Hotels, ett av våra roligaste samarbeten hittills. Vi fick också chans att lyfta Örebrokompaniets kampanj ”Slowcation”.
 • Bloggen nådde nya rekordsiffror, med över 34.000 unika läsare under juli månad.
 • Jag fick chans att prata svemester/hemester i radio.

Ska vi prata förbättringspotential finns det såklart sådan också. Jag måste verkligen bli bättre på att styra upp mina arbetsdagar under nästa år, det är förmodligen min svagaste punkt i egenföretagandet. Jag levererar alltid som jag ska i slutändan, men vägen dit är verkligen inte optimal. Mitt framtida mål är att jag ska kunna stänga ner datorn inför kvällen, och sedan inte behöva plocka upp den förrän morgonen därpå. Dit vill jag sträva 2020! Och det här med att sälja och pitcha – och faktiskt förstå mitt värde – det är en historia i sig. Men det tar vi en annan gång…

att resa-podden Ecuador

… nu tänker jag först och främst fira framgångarna under 2019. Dessa kan mycket väl sammanfattas med min välkomsthälsning här på bloggen: Välkommen till Resfredag – resebloggen där drömmar blir till verklighet!”


Hur blev ditt 2019? Dela gärna med dig i kommentarsfältet! Här hittar du mina tidigare årskrönikor. (Omslagsbilden är tagen på Clarion Hotel Arlanda, under en av många hotellvistelser det här året.)

12 comments

 1. Härligt att höra om ditt år, blir liksom glad i hjärtat för din skull. Att kunna jobba med din passion och fått två nya hemma under året! Grattis och hurra för dig. Ditt sätt att beskriva och skriva tilltalar mig så TACK och full fräs framåt! Lycka till med 2020 och ha en fantastisk vit jul❤️

  1. TACK snälla Therese för din kommentar! God jul själv, hoppas den blir fantastisk på alla sätt och vis.

 2. Grattis och fantastiskt bra jobbat! Kul att du delar med dig med de personliga bitarna på slutet också, öppet och fint. Sedan tycker jag att du glömde en sak som du gjort riktigt bra av det jag sett i år – foto! Det är ju bara att scrolla bilderna i det här inlägget för att se det.

  Och jag hakar på i jobbet med struktur i arbets- och bloggvardag. Jag har ingen struktur alls. Skulle behöva. Är så brutalt lättpåverkad av yttre omständigheter och vill bli bättre på att stänga av saker som händer runt mig. Skitsvårt. Men det får bli 2020. Nu ska jag försöka sy ihop alla bloggutkast jag skapat, som jag lämnat ofärdiga eftersom jag distraherades av nåt annat på sidan. Eh.

  1. Men tack Daniel – vad glad jag blir. Tänk att vi fick till den där löprundan till slut – fler sådana 2020 – okej? Då får vi passa på att snacka ihop oss om STRUKTUR!

   Foto, men ja, jag kämpar på med att hitta ”min stil”. Tycker det är ursvårt, men det är väl bara att fortsätta.. plötsligt kanske det händer?? Kram och god jul!

   1. Absolut fler löparrundor! 🙂

 3. Jag älskar dina bilder Annika! Och du ska vara så så stolt och nöjd över ditt år. Vilket år! Ta nu och fira, så laddar vi om med ny energi i januari ❤️

  1. Tack snälla Jennifer, och tack detsamma. Japp, nu ska jag både fira och ladda. Kramar!

 4. Wow! Vilket fantastiskt reseår du har haft! Och vad kul att kunna livnära sig på det bästa som finns. Jag hoppas att 2020 blir året då jag får ner alla blogginlägg som jag har i huvudet också i bloggen. Och att hitta något samarbete vore också väldigt utvecklande och kul.

  1. Tack Linda – ja, det är nog inte förrän jag faktiskt skrev ner allting i samma inlägg jag fattade vilket år jag har haft egentligen.

   Lycka till med dina mål under året, att faktiskt formulera dem som du gör ovan är ett bra första steg på vägen. GOTT NYTT ÅR (och decennium!))

 5. Vilket år! Så många resor och samarbeten du hunnit med. Gott nytt år – hoppas vi hinner ses liiite oftare i alla fall 2020🥳

  1. Ja, vilket år ändå. Alltså 2020 MÅSTE bli året vi ses oftare, så är det bara. Glada nyårshälsningar över viken! (Du kanske näääästan ser mig där borta på Gotland om jag vinkar härifrån…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close