Close
Tips för att få ersättning för en flygförsening

Tips för att få ersättning för en flygförsening

foto123

För några veckor sedan hade jag och min lillasyster Kajsa planerat in en efterlängtad resa till Italien. Min syster skulle resa med SAS från Ronneby direkt efter jobbet, sedan skulle vi mötas upp på Arlanda och checka in på Clarion Hotel Arlanda för att få en fin mjukstart på resan. När jag hade gjort mig hemmastadd på hotellet fick jag ett mess om att Kajsas flyg var inställt…

clarion arlanda

… och jag hann deppa ihop och tänka ”jaha, det var den resan det”.

Så dramatiskt blev det dock inte, tack och lov. Kajsa blev istället ombokad till ett BRA-flyg mot Bromma – och kunde därifrån ta flygbussen till Arlanda och hotellet där jag väntade på henne. Vi hann med vårt tidiga morgonflyg mot Italien och i slutändan fick hon en voucher värd flera tusen kronor av SAS. Det är vid sådana här tillfällen det är bra att känna till sina rättigheter och veta vad som gäller för att få ersättning för en flygförsening.

Tips för att få ersättning för en flygförsening

Flightright har sammanställt bra information för att få en snabb överblick av vilka rättigheter du har och vilken ersättning du har rätt till vid inställt flyg.  Min syster valde att själv kontakta SAS för att se om hon kunde få någon slags kompensation för det inställda flyget och utläggen i samband med det, men vill du slippa att driva ärendet själv går det att ta hjälp av professionella aktörer som exempelvis Flightright för att driva ditt ärende mot flygbolagen.

arlanda flygplats

#1. Allmänna tips för att få ersättning för en flygförsening:

  • Kom ihåg att alltid göra anspråk, oavsett om du gör det direkt via flygbolaget eller en tjänst som Flightright.
  • Glöm inte att kolla med reseförsäkring samt eventuell kreditkortsutfärdare om det finns ytterligare chans till kompensation.
  • Vill du grotta ner dig i juridiken? Rätten till ersättning regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar.

#2. Ersättning via Flightright om ditt flyg är inställt:

  • Använd Flightrights ersättningskalkylator för en första kontroll om du har rätt till ersättning (du behöver uppgifter om bl.a. flightnummer och passagerare).
  • Skicka in ärendet via nätet och låt juristerna på Flightright driva ditt ärende.
  • Om du har rätt till ersättning drar Flightright 29,75 procent av provisionen, vinner de inte ärendet behöver du inte betala något.

#3. Ersättning direkt från flygbolaget (i det här fallet SAS):

  • Fyll i formulär på nätet på den här länken (Claim Form)
  • Välj voucher istället för pengar, vilket ger dig dubbla värdet! I min systers fall skulle ersättningen ha blivit 2.500 i kontanter, men hon valde istället en voucher på framtida flygresor värd 5.000 SEK.

Min syster fyllde in formuläret och fick autoreply från SAS Customer Care samma dag, med besked att ambitionen är att svara på mejl inom en vecka. Sju dagar senare fick hon besked att hon skulle få ersättning för sina utlägg, vilket i hennes fall var flygbiljett ToR Ronneby-Karlskrona (1.256 kr), flygbuss Bromma-Arlanda (248 kr) samt dricka som hon köpte på flygplatsen. Värdet på vouchern hon fick från SAS uppgick i slutändan till 5.000 kronor utöver ersättning för utlägg. Vouchern planerar hon att använda för en drömresa nästa år.

Slutsatsen är enkel – glöm för allt i världen inte att kolla upp dina rättigheter om ditt flyg är inställt. Du kan ha ett välkommet tillskott till framtida resebudget att se fram emot!

foto123

Vill du ha fler tips på reserelaterade ämnen? Gilla gärna Resfredag på Facebook och Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close