Close
Nääs Fabriker Hotell & Restaurang: hotelltips i Västsverige

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang: hotelltips i Västsverige

Inlägget är reklam i samarbete med Nääs Fabriker Hotell & Restaurang och innehåller adlinks/reklamlänkar

Jag hade hört ryktena surra bra länge, och även fått tips skickade till mig om ett snyggt hotell i närheten av Alingsås som jag absolut måste uppleva någon gång. I samband med att jag och min familj planerar en resa till släkten i Göteborg tar vi därför tillfället i akt och checkar in på det omtalade Nääs Fabriker Hotell & Restaurang, för att se om de där ryktena kan tänkas stämma.

Nääs Fabriker

Och jodå, helhetsupplevelsen i det gamla fabriksområdet som också rymmer hotellet förtjänar sin hajp. Nääs Fabriker är värt att sätta upp på din hotellönskelista, av fler anledningar än den fina hotellverksamheten som drivs här.

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang: en helhetsupplevelse värd hajpen

hotelllobby nääs fabriker

Vår familj (jag, min man och våra tre barn i åldrarna 11, 9 och 5) checkar in på hotellet den första helgen i advent…

jul på nääs fabriker i tollered

… och möts av en miljö som är smakfullt pyntad i julskrud.

Under vår hotellvistelse hinner vi äta årets första julbord, slappa på hotellrummet, äta en långdragen hotellfrukost följt av ett besök på Nääs julmarknad i strålande vintersol…

badhus nääs

… och vi vuxna lyxar också till det med ett besök på Badhuset intill hotellbyggnaden. Efter vistelsens slut kan jag nöjt konstatera att Nääs kvalar in på min lista över bästa hotellupplevelser under 2019, och det är helheten som är nyckeln.

nääs fabriker hotell och restaurang

Det gamla fabriksområdet rymmer inte bara själva hotellet, utan också butiker, restaurang, kafé, kontor och flera andra verksamheter som skapar en hemtrevlig atmosfär för både hotellgäster och andra besökare. Nääs Fabriker har kommit att bli ett uppskattat utflyktsmål, där vissa kommer hit för en härlig hotellvistelse, andra för att fika eller äta middag, handla eller gå på dagspa. Min bloggkollega Jennifer åkte exempelvis hit med sin mamma från Göteborg för att äta middag och strosa i butiker, läs mer här: Nääs Fabriker utanför Göteborg.

#1. Nääs Fabriker Hotell & Restaurang: om hotellet och dess historia

Nääs Fabriker

Nääs Fabriker har många historier att berätta om sina byggnader och den spinneriverksamhet som pågick här alltifrån uppbyggnaden av den första fabriksanläggningen i tegel år 1833, till dess att produktionen stängde för gott drygt 150 år senare.

historia nääs fabriker

Åren däremellan pågick livet och arbetet för de personer som arbetade och verkade på fabriksområdet, genom lönsam spinneriverksamhet och industrialismens glädjeyra till kris i bomullsindustrin, följderna av ett första och andra världskrig och en förödande textilkris som till slut gjorde att brukssamhället Tollered fick tänka i nya banor. När Lerums kommun tog över ägandeskapet för Nääs Fabriker år 1982 var visionen att skapa en centrum för småföretagare, hantverk och utbildning – och de gamla spinnerilokalerna fick nytt liv.

1990 sålde kommunen Nääs Fabriker till Ernst Rosén AB, som fortsätter i samma centrumanda. Jag gissar att den ursprungliga grundaren Peter Wilhelm Berg hade känt igen sig, och varit stolt över hur fabriksområdet har utvecklats. Nääs Fabriker erbjuder något så unikt som ett hotell och kringliggande verksamheter med hjärta och själ. Den lokala historian har bokstavligen talat vävts in i byggnaderna på området samtidigt som det känns modernt och helt rätt i tiden.

Nääs fabriker

Själva hotellbyggnaden ligger i en stor tegelbyggnad intill sjön Sävelången. På nedre plan ryms öppna och inbjudande gemensamhetsytor, men också reception och restaurang där det serveras både middag och frukost.

#2. Hotellrum på Nääs Fabriker

Nääs Fabriker stoltserar med 81 hotellrum i olika utföranden och storlekar.

hotellrum nääs fabriker i tollered

Vi checkar in i en svit, med fem meter i tak och enorma glasfönster som sitt främsta signum.

På nedre plan är det bäddat till tre barn (två bäddsoffor och en extrasäng), och trappan upp leder till…

hotellrum Nääs fabriker

… ett sovloft med dubbelsäng och eget badrum. Jag vet inte hur det är med er, men när jag kommer till ett hotell vill jag känna att jag lämnar vardagen bakom mig – för att krypa ner i en skön hotellsäng som känns lyxigare än den jag har där är hemma. Och ja, på det här hotellet är sängkläderna i bomullssattin så lena mot kroppen så att jag knappt förmår mig att stiga upp till hotellfrukosten.

Även badrockarna/morgonrockarna från Guestify som hänger i badrummet höjer lyxkänslan. I vår svit finns två toaletter, en där uppe med fyrkantigt badkar (eller snarare pool!) och en riktigt härlig takdusch…

nääs fabriker hotellrecension

… och en där nere med toalett och handfat.

#3. Restaurang på Nääs Fabriker

På restaurangen intas årets första julbord, vilket visar sig vara bli en angenäm historia!

julbord på nääs fabriker

Julbordet är ”klassiskt med modern touch”, och erbjuder riktigt bra vegetariska alternativ.

jul på nääs fabriker

Mycket av det som serveras är lokalproducerat.

jul på nääs fabriker

I vår familj är det i slutändan klassikerna som går hem, min man och ena dottern hyllar korvarna, min son tycker bäst om revbensspjällen och själv faller jag för svampomeletten, men också de perfekt grillade rotfrukterna.

julbord på nääs fabriker

Jag lyckas under besöket inte få något bra översiktsfoto av hela hotellbyggnaden, men vad gör väl det när det finns konditorer som kan återge hotellbyggnaden i pepparkaksform bättre än ett fotografi?

julbord på nääs fabriker

Ost- och dessertbuffén är också rejält tilltagen…

Nääs Fabriker

… och det är ett rent under att jag ändå lyckas vara hungrig när det vankas hotellfrukost morgonen därpå.

hotellfrukost nääs fabriker

Frukostbuffén serveras även den i restaurangen, här finns allt du kan önska dig och lite till – inklusive en strålande vacker utsikt över Sävelången.

#4. Badhuset vid Nääs Fabriker

badhus nääs
badhus nääs

En annan fördel med Nääs Fabriker Hotell & Restaurang är Badhuset som ligger bara några steg från hotellbyggnaden precis intill sjön Sävelången. Här finns flera olika bastukoncept samt bryggor som leder ner i sjön för den som vågar ta sig ett dopp, men också härliga loungegrupper både inom- och utomhus. Själv har jag bara ett mål i sikte – en av de varma poolerna som bjuder på perfekt badtemperatur i den kalla novemberkvällen.

Bra att veta: Inträde till Badhuset ingår inte i hotellbokningen, utan kostar extra: 150 kr/vuxen och 75 kr/barn. (Gränsen för barn/vuxen dras vid 16 år).

Badhuset har generösa öppettider från kl 06:30 – 22 varje dag. Tänk på att barn upp till 16 år endast får vistas i badhuset under fredag-lördag mellan klockan 07-10 och 14-17. De specifika öppettiderna för barn utökas under sommartid samt vissa helger och lov.

Tips: Det går även att boka dagpaket till Nääs Fabrikers Badhus under tisdag-fredag. I priset ingår badhuskit (kropps- och ansiktspeeling, ansiktsmask och ansiktskräm), lunch samt rabatt i affärerna i området.

#5. Jul på Nääs Fabriker

jul nääs fabriker

Vi har tur och lyckas under vårt besök pricka in den årliga julmarknaden på Nääs Fabriker.

julmarknad på nääs

Julmarknaden pågår för fullt både utomhus, men också under tak – där barnen erbjuds pysselhörna och att träffa tomten.

julmarknad på nääs fabriker

Vi passar på att köpa en julkrans till barnens farmor och farfar…

Nääs Fabriker

… men också lokalproducerat julgodis, honung och knäckebröd.

Nääs fabriker

Jag brukar vanligvis få släpa iväg min man till julmarknader, men det här är första gången jag hör honom säga att ”det var ju trevligt!”.

Nääs Fabriker

Bättre betyg än så kan nog inte en julmarknad få om ni frågar mig. Jag gillar det blandade utbudet bland marknadsstånden, och den stämningsfulla miljön är bästa tänkbara.

#6. Varför boka Nääs Fabriker, och vilka passar hotellet för?

hotellrum nääs fabriker

Ibland kan boendeupplevelsen i sig vara en anledning för mig att planera en resa, även om jag inte har så stor koll på själva destinationen. I det här fallet var det inte Tollered som destination som lockade mig, utan snarare samlingskonceptet Nääs Fabriker. Vår miniweekend passade väldigt bra som familjeaktivitet, men jag hade lika gärna kunnat boka in mig tillsammans med min man eller en kompis. Det tog oss bara dryga tjugo minuter med bil till Göteborg, för oss passade det perfekt att kombinera vår vistelse på Nääs med att hänga i Göteborg resten av helgen.

Finns det inget mindre bra att säga om Nääs Fabriker då? Nja, det som skulle kunna vara negativt blev snarare något positivt. Vi reagerade på hur nära hotellet ligger den vältrafikerade E20, men så fort vi kom in på hotellområdet hörde vi knappt trafikljuden. Den närliggande vägen blev alltså snarare något positivt, eftersom det gick så snabbt att ta sig ut i trafiken – i vårt fall vidare mot Göteborg.

#7. Övrig information om Nääs Fabriker Hotell & Restaurang och bra att tänka på:

Nääs Fabriker
  • Hitta hit: Hotellet ligger 10 minuter med bil från Alingsås, och 20 minuter med bil från Göteborg. Det går även buss från Göteborg (Lerum-snabben), samt pendeltåg mot Alingsås (därifrån vidare med buss 561/533 mot Tollered/Nääs Fabriker).
  • Gym och övriga aktiviteter: Det finns tillgång till gym både inomhus och utomhus. Under sommartid finns också möjlighet att hyra SUP, kajak och trampbåt för att ge sig ut på sjön.
  • Gotaleden: 2019 lanserades ”Gotaleden”, en sju mil lång vandringsled som stäcker sig mellan Göteborg och Alingsås. Nääs Fabriker är ett av stoppen längs vägen, ett tips är att boka Vandringspaket i anslutning till din vandring.
  • Tips på utflykter i närheten: Strax utanför Göteborg
  • Mer information om hotellet hittar du på Nääs Fabrikers hemsida

Hitta lediga rum och jämför priser…

på den här länken.


Inlägget är ett reklamsamarbete med Nääs Fabriker, men åsikter, bilder och tankar mina egna.

4 comments

  1. Kände inte till Nääs innan, men verkar 100 % vara min sorts ställe. Lägger absolut på minnet.

    1. Åh, kul att höra. Tror det passar dig perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close