Close
Båsenberga Hotell och Konferens: hotelltips i Sörmland

Båsenberga Hotell och Konferens: hotelltips i Sörmland

Vistelsen på Båsenberga Hotell och Konferens gjordes i reklamsamarbete med Countryside Hotels. 

Båsenberga Hotell och Konferens är medlem i Countryside Hotels, som ägs av 40 svenska hotell. Några av de gemensamma nämnarna för de anslutna hotellen är natursköna miljöer, mat av hög kvalitet, personlig och ombonad stämning samt fokus på en levande landsbygd.

Min oktobervistelse på Båsenberga Hotell och Konferens ger en extra färgklick i vardagen – bokstavligen talat. Jag och min vän Lisa tas emot av sprakande höstfärger, noll stress, dukat bord och sörmländsk luft som är lätt att andas.

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

Båsenberga Hotell och Konferens ligger strax utanför Vingåker, som i sin tur ligger ett par mil från Katrineholm. Jag och min poddkollega Lisa/Let’s go Explore tar tåget från Stockholm och susar fram mot vårt slutmål genom ett oktoberklätt Sverige. 1,5 timme senare stiger vi av vid Vingåkers tågstation, och hoppar in i en förbokad taxi sista biten fram till Båsenberga Hotell och Konferens. Ingen av oss har varit i Båsenberga tidigare, och vi har nog i ärlighetens namn inte särskilt höga förväntningar med tanke på flera andra namnkunniga medlemmar i Countryside Hotels. Taxichauffören får oss dock snabbt på andra tankar då han berättar att stället är väldigt omtyckt i området, och att gästerna han kör i skytteltrafik med jämna mellanrum lovordar hotellet. När vi kliver av vid gårdsplanen och alla dess äppleträd vid hotellet är det som att axlarna sänker sig per automatik, från Stockholmssus – och brus till det här!

Båsenberga Hotell och Konferens utanför Vingåker

#1. Båsenberga Hotell och Konferens: anläggningens historia

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

En gemensam nämnare för Countryside Hotels är att alla anläggningar sitter inne på en spännande historia, inte minst Båsenberga. Fastigheten fungerade från 1876 som socknens fattighus. Här bodde 60-70 ”fattighjon” (tänk er Commandoran i Emil från Lönneberga), vilka arbetade på lantbruket som tillhörde fastigheten. Så småningom blev fastigheten ett ålderdomshem, för att 1973 byggas om till kursgård. Under ett trettiotal år ägdes fastigheten av Tjänstemännens bildningsförbund TBV…

… innan de nuvarande ägarna Thomas och Maria tog över stället och satte sin egen prägel på Båsenberga – med ambitionen att vara bäst i regionen inom sin nisch. De har båda gedigen erfarenhet från hotellbranschen och paret är värda en eloge för sättet de har bevarat den historiska karaktären av fastigheten som en fattiggård. Varken Maria eller Thomas ville fortsätta i kursgårdspåret med ”brickluncher”, utan hade en vision om att skapa trivsamma miljöer för gästerna, utan att för den sakens skull bli alltför moderna.

#2. Hotellrum på Båsenberga Hotell och Konferens

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

De 60 hotellrummen är belägna i tre byggnader runt gårdsplanen. Receception, restaurang och gemensamhetsutrymmen finns placerade i huvudbyggnaden. Jag och Lisa checkar in i ett Dubbelrum deluxe – ett större dubbelrum högst upp i huvudbyggnaden. Rummet känns fräscht och är väl omhändertaget. Jag skulle definiera inredningsstilen som ”lantligt charmig”, skapad med hjälp av målade trägolv, bjälkar som ger karaktär och rejäla möbler. Ägarna själva förklarar inredingsstilen som ”bondromatisk”. I vårt rum finns dubbelsäng, men också en enkelsäng placerad under bjälkarna. Denna haffar jag, och vaknar till en förstaparketts utsikt över gården lagom till jaktlaget kör sin genomgång utanför mina små vindsfönster.

Utöver rummen vi bor i finns tre Sviter (en på vindsvåningen i huvudhuset, och de andra två i byggnaden Höstsol). Det finns också Dubbelrum standard, och Dubbelrum Granlit standard (lite mindre än ett standardrummet, och därmed även en smalare säng). Det finns givetvis även enkelrum, både i Delux- och enkelstandard.

#3. Restaurang på Båsenberga Hotell och Konferens

Middag:

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

Restaurangen har plats för 120 personer, fördelade i både Salongen och på Verandan. Eftersom Båsenberga har många konferensgäster – där flera av konferenserna löper över ett par veckor (fördelningen är i skrivande stund 70/konferens-30/privatgäster) krävs en varierad meny. Båsenberga själva trycker på utbudet av genuina och färska råvaror, ofta tagna direkt från de omgivande skogarna.

Vi äter en fyrarättersmiddag, med chevrétoast som förrätt, huvudrätt bestående av hjort och rotsakskaka, följt av ostbuffé och dessertbuffé. ”Inga konstigheter, bara en äkta kärlek till den goda maten…” menar Båsenberga, och det är väl just ”inga konstigheter” som är ledordet. Maten är god, absolut, men inte på den nivån att vi trillar av stolen av smaksensation.

Tips: Vår taxichaufför tipsar om Båsenbergs populära julbord, vilket du kan läsa mer om i Julbordsfoldern 2019. De dagar det inte serveras julbord erbjuds en midvintermeny, det vill säga en fyrarättersmeny med rätter som är inspirerande av juliga smaker.

Frukost:

Båsenberga Countryside hotels
frukost båsenberga

På morgonen serveras en generös frukostbuffé med allt man kan tänkas vilja ha på ett frukostbord. Extra plus för möjligheten att pressa sin egen apelsinjuice, sådant adderar lyxkänsla!

#4. Gemensamma utrymmen

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

Båsenberga bjuder på många gemensamma utrymmen, vilket krävs med så många konferensgäster. Här finns bland annat en bar, ett umgängesrum med biljardbord, en veranda med sittgrupper – men också ett gårdsmagasin med festlokal och aktivitetsloft, den stora relaxavdelningen ”Lögarkällan”, bubbelpool och sjöbodar (mer om dem nedan).

#5. Aktiv avkoppling: vackra omgivningar och aktiviteter i närheten

Sjön Kolsnaren, badstrand, brygga och sjöbodar:

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

Bara ett par minuters promenad från hotellområdet ligger sjön Kolsnaren, där hotellet har ett gäng inbjudande sjöbodar och sjöbastu. Bastun har rum för 12-15 personer, samma sak för jaktboden. Detta område går att hyra privat för en grupp för 3000 SEK (ex moms), men jag och Lisa passar istället att gå hit strax efter frukost. Lisa kör ett träningspass med efterföljande oktoberbad (!), medan jag känner mig mer än lovligt nöjd med att låta bli.

Vingåkers golfklubb:

Båsenberga Countryside hotels

Många känner till Båsenberga som ett populärt tillhåll för golfresor. Hotellet ligger verkligen precis intill Vingåkers 18-hålsgolfbana (”en golfputt ifrån” för att citera hemsidan). Båsenberga samarbetar också med Flens golfklubb. Här hittar du mer information om de olika golfpaketen som erbjuds i Sörmland.

Båsenberga Friluftsområde:

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels

Båsenberga friluftsområde är en mycket uppskattad granne, beläget bara 500 meter från hotellet. Här kan du välja och vraka på allt från pulkabacke och mountainbikespår till ett 2,5 km långt elljusspår och slalombacke.

#6. Varför boka Båsenberga Hotell och Konferens?

På frågan om varför man ska välja att bo på Båsenberga Hotell och Konferens konstaterar ägarna Maria och Thomas att människorna och omhändertagandet gör skillnaden: ”Vi ska ägna oss åt att steka köttbullar, bädda sängar och vara trevliga!” De poängterar att Båsenberga är Sveriges första fattiggård, och inte en herrgård eller ett slott, vilket gör att många trivs och kan identifiera sig med miljön.

För egen del skulle jag rekommendera Båsenberga Hotell och Konferens till golfgänget, eller för en lugn och skön weekend bort från vardagskarusellen. Är ni ett större gäng som är utspritt i Sverige passar det bra som knytpunkt – inom en radie på två timmar ligger både Stockholm, Karlstad och Örebro. Naturomgivningarna i direkt anslutning till hotellområdet är en stor fördel, men vill ni ”göra” Vingåker mer än att shoppa på Vingåker Outlet i anslutning till vistelsen får jag nog göra er besviken.

#7. Övrig information om Båsenberga Hotell och Konferens och bra att tänka på:

Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
Båsenberga Countryside hotels
  • Hotellet ligger fyra kilometer från Vingåkers tågstation. Det går inga bussar hit, taxi gäller. Eftersom Vingåker inte har någon taxiservice får ni förboka taxi via Taxibolaget i Katrineholm, tel nr: 0150-10090. Observera att en enkelresa kostar 450 kronor.
  • Det finns 13 möteslokaler att tillgå.
  • Mer information hittar ni på Båsenberga Hotell och Konferens hemsida.

#6. Övriga recensioner av andra hotell anslutna till Countryside Hotels

Båsenberga Countryside hotels

Våra tidigare recensioner av övriga Countryside Hotels: 


Inlägget är skrivet inom ramen för ett reklamsamarbete med Countryside Hotels och Att resa-podden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close