Alla tycks snacka om Portugals huvudstad just nu och jag förstår varför. Det råder inte brist på saker att göra i Lissabon, men faktum är att det skulle räcka långt med att bara strosa omkring på gatorna utan något mål i sikte.
Det blir också mitt allra första råd till saker att göra i Lissabon – gå, promenera, strosa, eller för all del jogga fram på gatorna. Det här är torgens, husfasadernas och kullarnas stad och någonstans i bakgrunden finns ständigt havets närvaro på ett eller annat sätt. Arvet från stadens historia till havs gör sig påmind på olika sätt och speglar sig i konstverken på allt från museum och kakelväggar till kullerstensbelagda skepp på stadens gator. Portugal och dess flotta var tidiga med att sätta sig själva på världskartan och nu tycks resenärer från hela världen åter igen ha fått upp ögonen för Portugal i allmänhet och Lissabon i synnerhet.
Resfredags cityguide: Att göra i Lissabon
Varför åka hit?
Lissabon som turistdestination ökar alltmer i popularitet, både för oss svenskar och övriga nationaliteter runt om i världen. Jag pratar länge med Joana, en portugisisk kvinna i hotellbranschen, om landet och dess turism. Hon ger en bild av att det är tre anledningar som bidrar till Lissabons ökade popularitet:
- Säkerheten. Portugal har hittills varit förskonade från terrordåd vilket gör att turister söker sig hit.
- Direktflyg. Allt fler linjer ute i Europa flyger direkt till Lissabon.
- Människorna. Portugals invånare är kända för att vara gästvänliga, trevliga och öppna.
Joana nämner också maten, som hon menar är “made of love”. Jag är beredd att hålla med om allt det Joana säger, men skulle vilja lägga till några punkter till varför jag själv föll för staden. De vackra husfasaderna, de otaliga utsiktsplatserna, de oemotståndliga bakverken, den behagliga temperaturen, det lockande havet, den spännande historien och den ljuvliga atmosfären är några av många anledningar till att jag kommer återvända till Lissabon. Hit åker jag gärna med kompisgänget eller min man, men som barnfamilj hade jag förmodligen satsat på en mer renodlad badort längs Portugals kust. Med tanke på att Portugals kustlinje är 850 kilometer lång finns det en hel del att välja på.
Sex favoritkvarter och dess karaktärer:
Lissabons många kvarter har vart och ett sin unika karaktär och det kräver sin tid att känna in stämningen i de respektive stadsdelarna. Jag stannar i Lissabon under tre nätter och gör inget anspråk på att skriva den ultimata reseguiden över saker att göra i Lissabon. Däremot kan jag återge mina tankar om vilka kvarter som gjorde mest intryck på mig och varför.
#1. Barrio Alto
Här uppe, på en av stadens sju kullar, är atmosfären en weekendresenärs dröm. Här dimper jag ner på en bänk vid utsiktsplatsen Memmo Principe Real och ser hela staden breda ut sig under mig. Kvarteren och fasaderna må vara luggslitna på sina håll, men det är just den känslan som gör den gamla arbetarstadsdelen så fascinerande. Här har personer vandrat upp och ner på gatorna ända sedan 1500-talet. Efter en stunds strosande i kvarteren tar jag skydd från solen under det enorma trädet i parken vid Reservatorio da Patricial, där jag min vana trogen också spanar in en bra lekpark att rekommendera för barnfamiljer. Rua dom Pedro verkar vara gatan där de coola katterna hänger, här varvas butiker med hippa solglasögon med trendiga restauranger och barer. A cevicheria på nr 129, med sin stora bläckfisk i taket, är en av restaurangerna som sticker ut i mängden och i efterhand har jag hört från flera olika håll att stället är värt ett besök.
Tips:
Trött i fötterna? Ta bergbanan Elevador da Gloria från Baixa upp till Barrio Alto. Bergbanan kostar 3.70 euro om du köper biljett ombord.
#2. Baixa
Jag får höra att den engelska översättningen av Baixa är “downtown” och liksom de flesta andra downtowns är det här, vid de mest turisttäta kvarteren, som många fastnar. Behöver det vara något dåligt? Nej, faktiskt inte. Enligt en av de portugisiska tjejerna i hotellreceptionen är det här kvarteret fortfarande hennes absoluta favoritområde i stan, även om hon medger att det blivit lite väl många turister på senare år. Min första hotellnatt spenderas precis intill det välkända torget Praca do Comercio. Står du mitt på torget har du den enorma stadsporten in till Baxias välbesökta gator framför dig. På motsatt håll kan du istället slå dig vid havet och se vågorna slå in mot stranden. Jag blir kvar där nere en lång stund eftersom jag inte kan slita mig från livebandet som framför musikaliska mästerverk på portugisiska.
Tips:
På väg upp mot Barrio Alto stannar jag till vid konditoriet Confeitaria Nacional vilket marknadsför sig som “the oldest and most traditional patisserie in Lisbon”. Gillar du en traditionell fikamiljö kan du här gå loss vid tre olika diskar: antingen de större bakverken i huvuddisken eller de lite mindre pralinliknande godsakerna i de två bakre diskarna “especialidades delicacies”.
#3. Chiado
Min första spontana tanke gällande stadsdelen Chiado är att det hänger fler portugiser än turister på gatorna – det brukar vara ett gott tecken. Längs gatan Rue Garret kryllar det av schysta ställen för den shoppingsugna besökaren. Gillar du att bläddra i böcker ska du svänga in på Bertrand, en bokhandel med mäktig inramning. På samma gata kan jag rekommendera glassarna på Amorino, längre på samma gata finns ännu mer godsaker på Alcoa – där bakverken mer liknar konstverk än fika. Själv har jag siktet inställt på Manteigaria som bakar de portugisiska delikatesserna “pasteis de nata” på plats. Att äta de här bakverken, vilka kan liknas vid en slags wienerbrödsliknande bakverk (som med fördel serveras strösslade med florsocker och kanel), tillhör en av de obligatoriska sakerna att göra i Lissabon. På Manteigaria kan du se bakverken tillverkas direkt på plats och därmed också avnjuta dem alldeles varma, plockade direkt från ugnen för den överkomliga summan om en euro stycket. Jag bär med min bakelse till torget Praca de Luis Camoes och sätter mig i vanlig ordning för att titta på folk. Vill du baka egna pasteis de nata hittar du receptet samt kuriosa om bakverken hos Cathinka/På Vift.
Tips:
Är du ute efter “vanlig” shopping är FNAC på Rua du Carmo 2 i Chiado ett bra alternativ, hit gick jag själv för att köpa en ny laddare till mobiltelefonen när den gav upp.
#4: Principe Real och Avenida
Två av tre nätter bor jag norr om parken Parque Edoardo VII i kvarteren Real Principe Real och Avenida. Till parken söker jag mig flera gånger, jag tilltalas av lugnet, fågelsångerna och doften av träd. (Jag ska dock inte sticka under stol med att det märks att parken ligger nära flygplatsen eftersom planen flyger in med jämna mellanrum.) Gillar du att löpträna har du här den perfekta intervallbacken upp- och nerför parkens sluttande backe. Träningspasset kan du sedan avsluta med några övningar i utomhusgymmet längst upp i parken. Längst ner i parken hittar du starten för de Hop on Hop off-bussar som trafikerar stadens gator. Satsa med fördel på de gula bussarna istället för de röda linjerna, min upplevelse är att den gula linjen går betydligt oftare och är fräschare. Ingenstans i staden blir kontrasterna lika starka som längs paradgatan Avenida da Liberdad som tar vid där parken slutar. Sett uppifrån parken har du på den vänstra sidan alla lyxbutiker du kan tänka dig medan du på högra sidan hittar loppisbord överfulla med turistsouvenirer, loppisprylar och diverse krimskrams.
Tips:
Är du inte efter riktigt fin matupplevelse ska du boka bord på den Michelinbelönade restaurangen Eleven med storslagen utsikt över Parque Edoardo VII.
#5. Belem
Belem ligger en bit utanför stadskärnan, men är klart värt ett besök. Jag gjorde dock misstaget att åka hit precis när ett av de stora kryssningsfartygen låg i hamn och fick uppleva en hysterisk folkmassa nere vid vattnet. I Belem hittar du många av de klassiska sevärdheterna, bland annat det världsarvslistade klostret Mosteiro dos Jerónimos, Belemtornet och Padrão dos Descobrimentos. Här får du också en fin överblick av den berömda bron Avenida 2 som är Lissabonds motsvarighet till Golden Gate-bron i San Francisco.
Tips:
Ska du bara gå på ett museum vill jag varmt rekommendera Museu de Marinha, Lissabons marinmuseum. Jag hade kunnat stanna på museet en hel dag och klassar besöket här som en av mina finaste upplevelser i Lissabon. (Och då ska ni veta att kulturupplevelser i vanliga fall inte har varit min grej på resande fot.) På Museu de Marinha får du som besökare en rejäl överblick över landets historia till havs och nationens bidrag till eftervärlden. Jag har själv bryderier över Portugals anspråk på världsherraväldet genom att förslava och kolonisera hela landsområden, vilket de facto är en del av Portugals historia vi inte kan, eller ska, bortse ifrån. Men, vi bör också hylla de otroligt skickliga kartritare, upptäcksresande och astrologer som fanns med på skeppen och la grunden till de kartor och stjärnhimlar som vi förlitar oss på idag. Världen var visst inte platt ändå! Hitta hit: Museu de Marinha, Praca Imperio. Inträde till museet kostar 6,50 euro.
#6. Alfama
Alfama blir nog ändå mitt personliga favoritkvarter i Lissabon. Att se Lissabons takåsar sakta bäddas in av ett guldklätt kvällsskimmer vid utsiktsplatsen Miradouro Sophia de Mello (Miradouro da Graca) bidrar förmodligen till min romantiserande bild av stadsdelen. Många av turisterna åker spårvagnen upp till Alfama. I vanlig ordning promenerar jag istället och kan därmed stanna till när helst jag vill för att smita in i en intressant gränd eller stanna till för att köpa glass. Hela Alfamaområdet genomsyras av influenser från morerna, vilket ger kvarteret dess intressanta prägel och gör stadsdelen extra spännande. Hade barnen varit med hade jag prioriterat ett besök på den medeltida fästningen São Jorge Castle, men den här gången nöjer jag mig med att beundra det utifrån.
Tips:
En av de klassiska sakerna att göra i Lissabon är att lyssa på den traditionella folkmusikstilen fado, en sorts klagosång som är influerad av portugisiska sjömanssånger. Alfama lär ha de absolut bästa fadoställena, men tänk på att du i de flesta fall behöver boka bord innan eftersom det är så populärt.
Topp tre utsiktsplatser:
Det finns otaliga platser att se och saker att göra i Lissabon, men något jag definitivt vill uppmana alla besökare att göra är att bege sig till en av stadens utsiktsplatser, så kallade miradouros. Här är några höjdare i ordets rätta bemärkelse, se till att pricka in solnedgången!
- Miradouro Sophia de Mello, mer känd som Miradouro Graca, ligger i Alfama med en vidunderlig utsikt över hela staden, inklusive stadens pampiga fästning.
- Miradouro de Santa Catarina (Barrio Alto, Chiado). Platsen fylls förvisso av suspekta ångor och kids som halsar direkt ur spritflaskan, men utsikten är riktigt häftig. Här har du utsikt över den 25 april-bron och den mäktiga statyn Santuario Nacional de Cristo Rei.
- Miradouro de Sao Pedro de Alcantara är ytterligare en storfavorit som är värd sitt besök.
Som bonus slänger jag in Miradouro da Nossa Senhora do Montem, dit jag förvisso aldrig hann gå själv. Enligt uppgift i guideboken “Mitt Lissabon” lär du här få den bästa vyn över hela staden.
Praktiska fakta och ta dig runt:
Ett av Lissabons främsta kännetecken är de gula spårvagnarna som susar fram på gatorna dag ut och dag in (turerna är extra populära på kvällarna). Det går också utmärkt att ta sig runt med tunnelbana. Eftersom staden är så pass kuperad finns flera platser där du kan ta en bergbana upp och ner för en specifika backar. Det är generellt sett väldigt billigt att åka taxi, men tänk på att det blir kvällstaxa efter kl 21.
Tips: Jag flög till Lissabon med KLM via en mellanlandning i Amsterdam. Om du ska ta en taxi från Lissabons flygplats Portela vidare till ditt boende, strunta i de långa taxiköerna utanför “Arrivals” och åk istället en trappa upp till “Departues” och haffa en taxi. Detta tips gjorde att jag kunde åka raka vägen till hotellet och bädda ner mig i hotellsängen istället för att fastna i den evighetslånga kön vid ankomstterminalen.
Boende:
Jag kan rekommendera boutiquehotellet Pousada de Lisbon som ligger i inrikesministeriets pampiga gamla lokaler vid Praça do Comércio 31-34. Här vaknar jag med utsikt över torget och har ett bra geografiskt läge att utgå ifrån för att utforska stadens olika stadsdelar. Läs min hotellrecension här: Pousada de Lisboa. Ett annat boendetips som jag själv gärna skulle undersöka är Dear Lisbon Palace Chiado, läs mer om hotellet i resebloggen På vift här.
Lämpliga utflyktsmål i närheten:
Lissabon ligger bra till för att enkelt göra fina utflykter till vackra utflyktsmål i närheten. De flesta tips jag får om saker att göra i Lissabon inför resan inbegriper en tågresa till Sintra och Cascais, men i slutändan har jag inte hjärta att lämna stadskärnan med så få dagar på plats. Det får bli nästa gång! Däremot kan ni läsa mer om just Sintra och Cascais hos Cathinka/På vift.
Visste du att…
… Lissabon år 1755 drabbades extremt hårt av en kraftig jordbävning som följdes av både en tsunami samt en brand som totalförstörde nästan hela staden. Över 100.000 invånare miste livet i tragedin. Vid stadens återuppbyggnad skapades en modernare stad med breda gator.
… Portugal har en 850 kilometer lång kustlinje.
… Portugal har 250 soldagar per år.
… portugisiska ligger på plats nummer sex på listan över världens mest pratade språk.
… att flera av de maträtter vi idag förknippar med andra länder ursprungligen kommer från Portugal, ett par exempel är Indiens vindaloo och Japans tempura.
I filmen ovan får du ett smakprov på min resa och därmed också på vad som finns att göra i Lissabon.
Inlägget om saker att göra i Lissabon är en del av kampanjen #KLMtop10 och är skrivet i samarbete med KLM Royal Dutch Airlines (läs tidigare inlägg i samma kampanj här). Tankarna, åsikterna och bilderna, om inget annat anges, är mina egna. För ingående läsning om Portugal kan jag rekommendera resebloggen Bortugal. Har du några fler guldkorn och tips på saker att göra i Lissabon får du gärna fylla på i kommentarsfältet!
25 comments
Vilken fantastiskt bra guide! Skall ha med mig den när vi utforskar staden.
Jag hålller med om att det är lättare att hålla sig till någon av de lugna kuststäderna när man har små barn ?.
//Anna-Stina
Tack, vad kul att du gillar den! Hoppas att ni gillar Lissabon, det är riktigt kul att följa era äventyr.
Vilken guide, så bra!
Vad glad jag blir att du tycker det. Tack!
Fenomenalt bra! Blir SÅ sugen på att åka dit nu. Sparar detta inlägg till kommande resa.
Ja, tror verkligen att du kommer att gilla staden! Och tack för beröm! 🙂
Nu tar jag inte i onödigt mycket, men: Guuu så fantastiskt bra du har blivit (alltså utvecklats ännu mer!) på både text och bild Annika!! Du har en makalös penna och ett förtjusande sinne för bild. Detta är en av de absolut bästa, mest överskådliga, inspirerande och nyttiga reseguide jag läst. Jag är imponerad (!) vad du lyckas åstadkomma av information på ynka 3 dagar. Imponerad!! Visit Portugal (och Lisssbon) kan skatta sig lyckliga.
Fantastiska Lissabon. Fantastiska Annika ??
Kram
Vilka fina ord, vad glad jag blir Rosita! Sådan här feedback betyder mycket ska du veta. Kram!
Superfina bilder och superbra guide! Jag gillade också Alfama bäst när jag var där. Är så sugen på att åka tillbaka.
Tusen tack! Ja, Alfama gjorde verkligen intryck. Jag kommer definitivt åka tillbaka till staden.
Det var något med Lissabon som tog mig med storm fast på sitt lugna ödmjuka portugisiska vis. Hit åker jag tillbaka, det är då säkert. Superfin guide och tack för omnämnanden?
Men eller hur, så bra beskrivning. Tack snälla och givetvis nämner jag dig!