Close
Fotobuffé, Istanbul, bloggkollegor och Avicii

Fotobuffé, Istanbul, bloggkollegor och Avicii

Resfredag vecka för vecka forsätter i full fart mot maj och stundande sommarlov.

Här kommer några tankar om platser som lämpar sig för fotobuffé, Istanbuls återkomst, talangfulla bloggkollegor, Aviciis bortgång och prestation vs att bara göra sin grej.

RESFREDAG: Fredagen den 27 april 2018 om fotobuffé, Istanbul och talangfulla bloggkollegor

#1. Fotobuffé

fotobuffé i lissabon

Nyligen svarade jag på en fråga om vilken stad jag bäst har gillat att fotografera. Svaret kom snabbt och spontant: ”Lissabon var som en enda fotobuffé!” Precis så upplevde jag staden, som en enda stor buffé av motiv att föreviga genom kameralinsen. Jag är faktiskt glad att jag reste ensam och kunde stanna till i tid och otid med min Sony i högsta hugg! Vilken stad föredrar du att fota?

Läs mer: Att göra i Lissabon, Resfredags cityguide

#2. Istanbuls revansch
istanbul
Istanbul, 2013.

Terrordåd och oroligheter i allmänhet slår hårt mot turistnäringen runt om i världen. Så har det alltid varit och kommer nog dessvärre alltid att vara. Men tids nog återvänder nyfikenheten och med den turisterna. De senaste veckorna har jag sett flera vänner och bekanta lägga ut uppdateringar från weekends till Istanbul. Det är en stad värd att återvända till och jag blir genuint glad över att se hur Istanbul sakta men säkert återtar sin position på topplistorna. Läs mer i Resias pressmeddelande: Svenskarna låter sig inte skrämmas – nygamla resmål tillbaka på topplistorna.

#3. Talangfulla resebloggskollegor

rönnäs

Mina fikastunder med ”kollegorna”, i mitt fall andra resebloggare, består numera mestadels av olika chattforum och FB-grupper. Det är jättespännande att se alla olika projekt, resor och uppdrag som folk sysslar med, vilka talanger! Några exempel från den senaste tiden:

#4. Alla dessa lediga majdagar!

etnografiska museet med barn

På barnens skola har de redan nedräkning till sommarlovet och när jag bläddrar i min egen kalender är hela maj fylld med röda dagar, klämdagar och planeringsdagar för förskola/skola. Maj är egentligen den ultimata månaden för Europaweekends, men det här året ser jag verkligen fram emot att hänga med familjen på hemmaplan. Vi har oceaner av aktiviteter att välja på i närområdet!

Läs mer: Etnografiska museet med barn

#5. Tim ”Avicii” Bergling

Det känns som att det mesta redan är skrivet, sagt och tänkt, men ändå. Avicii. Så oerhört sorgligt. Tim,  jag hoppas att du till slut fann din frid! Jag har läst många krönikor och inlägg den senaste veckan, och fastnade bland annat för Isabel Boltensterns inlägg i Elle: ”Stanna, blicka upp, slit av dig skygglapparna.” Det känns lite kluvet att länka till mina bloggkollegors framgångar ovan baserat på deras ”prestationer” och tankarna far utan att riktigt landa. Dömer vi enbart vår omgivning baserat på prestation eller låter vi människor inspirera oss genom att ”bara göra sin grej”? Var går skillnaden mellan att inspirera och prestera? Gränsen är hårfin, och i många gånger går begreppen in i varandra. 


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

7 comments

 1. Fotobuffé var verkligen ett bra ord! Och vilken fin bild därifrån också. Håller med om att gränsen är hårfin mellan att inspirera och prestera, jag har själv börjat inspireras mer och mer av människor som faktiskt skär ned på saker och ting, säger nej till roliga uppdrag, osv pga de vill ha mer egentid.

  1. Tack Sofia! Jag förstår absolut hur du tänker…. som sagt, gränsen är hårfin.

 2. Tack tack tack fina du för att du uppmärksammar oss! <3

  Och jag har också funderat mycket på det här med prestationer. Tycker det är väldigt fint så som Sofia resonerar ovan. Det är ju knappast hälsosamt att ständigt jaga, vilja ha mer – oavsett vad det är. Mer pengar, mer följare… Jag måste fundera vidare på det – och också på hur jag själv bidrar.

  1. Som bloggare bidrar vi nog i allra högsta grad till den där ständiga jakten skulle jag tro. Det gäller att hitta sin väg, som känns äkta och genuin.

 3. Där ja; fotobuffén igen. Har du skickat in det än? Alltså till Svenska Akademin som förslag till nytt ord. Och tack så mycket för omnämnadet!

  1. Haha, jag tror att de har fullt upp just nu…

 4. Fotobuffé är ju ett helt fantastiskt ord! Jag älskade att fotografera på Malta och blev väldigt nöjd med mina bilder därifrån. Annars tyckte jag att Venedig var en riktigt härlig fotobuffé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close