Close
Resmål att rekommendera: solo, par, kompisar och familj

Resmål att rekommendera: solo, par, kompisar och familj

Jag får återkommande frågor om jag har några resmål att rekommendera. Istället för att scrolla igenom hela min blogg (som i och för sig är ett bra tips!) kommer här ett samlingsinlägg med några av mina bästa resor någonsin i olika konstellationer: som soloresenär, par, kompisgäng och barnfamilj. Jag kan inte garantera att mina preferenser passar just dig, men lite inspiration hoppas jag kunna bidra med.

När frågorna om resmål att rekommendera dyker upp i olika sammanhang kontrar jag med frågor om typ av resa. Vill du ha äventyr, natur, stadspuls, lata soldagar, kulinariska mästerverk – eller kanske en kombination av allt? Jag är allätare och föredrar en mix, här är några av mina favoritresor genom tiderna.

Resmål att rekommendera för soloresenären

att göra på filippinerna
Solopromenad på stranden, njutbart! Filippinerna, juni 2016.

Tycker du att det känns obekvämt att resa själv? Ge det en chans! Jag tycker att det kan vara hur skönt som helst att dra iväg helt solo. Du har ingen att ta hänsyn till mer än dig själv, du kan sova hur länge (eller lite) du vill på morgonen, äta på samma restaurang varje måltid utan att någon klagar, eller kanske stanna inne på hotellrummet en hel dag bara för att du känner för det. Här är några destinationer jag varmt kan rekommendera till soloresenären.

Lissabon:

För ett par månader sedan åkte jag ensam, med kameran i högsta beredskap, på en jobbresa till Lissabon. Jag kärade ner mig totalt i staden! Tiden gick alldeles för fort medan jag spenderade dagarna med att gå på museum, promenera upp- och nerför backarna, äta söta bakverk och lyssna på medryckande musik nere på stranden. Mer läsning hittar du här Att göra i Lissabon: Resfredags cityguide.

Fiji/Hawaii/Thailand/Filippinerna:

Paradisöar i all oändlighet ligger och väntar på att utforskas av dig – med sällskap, eller utan. Jag har rest ensam till flera soldränkta drömdestinationer, bland annat Fiji, Hawaii + Thailand, och har verkligen trivs med att resa dit ensam. Jag har fokuserat på långa strandpromenader, färsk frukt i mängder, bokläsning och maxad avkoppling i största allmänhet. Mer läsning hittar du här: Filippinerna, Thailand, Fiji och Hawaii.

Nya Zeeland:

På Nya Zeeland slipper du fundera över hur du ska sysselsätta dig om du känner dig alldeles för ensam – här vimlar det av galna aktiviteter och extremsporter. Själv drogs jag med av atmosfären och testade både fallskärmshoppning och forsränning. Mer läsning om ett av världens vackraste land hittar du här: Nya Zeeland.

Tips: Lyssna på mina och Lisas resonemang om att ge sig av ut i världen som ensamresenär i podcastavsnittet ”Att resa solo”.

Resmål att rekommendera för paret

schweiz
Schweiziska alptoppar, augusti 2012.

Nog för att det är härligt att resa ensam, men resorna med min man vill jag inte ha ogjorda och jag hoppas på många fler framöver. Vår första gemensamma resa började lite skakigt, men allt eftersom tiden går har vi fått uppleva fantastiska resor tillsammans. Delad glädje är dubbel glädje!

Schweiz:

Alpdrömmar, pittoreska byar, chokladbonzana, vidunderliga utsikter över alperna och smaragdgröna alpsjöar. Vår sommarutflykt till Schweiz är fortfarande en av de bästa vi har gjort tillsammans som par! Här kan du läsa mer om resan till Schweiz.

Italien:

Italien har kommit att bli romantiken personifierad, även om det tog oss några resor dit att fatta grejen. Sista resan till Rom blev en fullträff – utan barn i en stad som visade sig från sin absolut bästa sida! Läs mer om resorna till Italien här.

England:

De vackra vyerna avlöser varandra på den engelska landsbygden (synd bara att min man inte dricker te, det hade gjort resan ännu bättre!) Här är några av våra favoriter från vår bilresa genom England.

Tips: Är det bara guld och gröna skogar att resa som par? Nja, inte direkt. Här kan du lyssna på min mans resonemang om att resa med mig i podcastavsnittet ”Att resa med våra män”.

Resmål att rekommendera för kompisgänget

Att göra i Katalonien
I Besalús gränder tillsammans med Henriikka, Jennifer och Bettina. Katalonien, maj 2017.
Moskva:

En av mina bästa kompisresor gick, kanske lite oväntat, till Moskva. Det är en destination som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet i resesammanhang. Vi siktade bland annat in oss på balettföreställningar, tunnelbanesafari och marknader med vackra hantverk. Här kan du läsa mer om Moskva.

Polen:

Jag känner mig ibland som min gamla gymnasielärare Olof som inte kunde sluta tjata om Polens förträfflighet. Men jo, han var ju verkligen något på spåren! Jag har varit i Polen på tjejresor flera gånger och kommer med all sannolikhet att resa dit många gånger till. Läs mer om Polenresorna här.

Island:

Island är verkligen en ultimat destination som kompisresa. Aktiva dagar fyllda med äventyr, god mat och fantastiska naturvyer kan med fördel upplevas med dina vänner. Läs mer om varför jag var så nöjd med Islandsresan här.

Tips: En av bloggresorna i år gick till Katalonien tillsammans med ett gäng kvinnliga resebloggare. Jag trivdes ypperligt i deras sällskap och inte minst med omgivningarna – hit reser jag gärna med mina ”civila” vänner framöver. Läs mer: Att göra i Costa Brava, här finns något för alla

Resmål att rekommendera för barnfamiljen

resmål att rekommendera
På väg till Furuvik, 2013.

Våra tre barn (födda 2008, 2010 och 2014) är numera vana resenärer och vi reser ofta tillsammans både i och utanför Sverige. Med vårt äldsta barn mjukstartade vi med ett par charterresor, men allt eftersom tiden gick och barnen i familjen blev fler började vi skräddarsy våra resor efter egna behov.

Thailand:

Med tanke på att vår familj har bott i Thailand i två omgångar har det här landet en given plats på listan. Kravlösa dagar, vita sandstränder, otroligt barnvänliga invånare och färsk frukt i överflöd är några av anledningarna till att vi återvänder. Här kan du läsa mer om våra vistelser i Thailand.

USA:

Våra barn gillar, tack och lov, att åka bil under långa sträckor. Vi hade inte vågat hoppas på succé när vi tog oss an Amerikas västkust när de två äldsta barnen var 5 och 3 år, men succé var precis vad det blev. Vilken resa! Vilka barn! Vilka upplevelser! Läs mer om vår roadtrip med barnen här.

Kroatien (och resten av Balkan):

Glädjeruset har inte riktigt lagt sig än, sommarens roadtrip med otaliga mil på Balkans vägar gav mersmak för hela familjen. Det var så enkelt att resa, så skönt att bada, så härligt att uppleva och så roligt att korsa landsgränser som familj. Den här resan var helt klart en av de bästa tillsammans med barnen. Läs mer om vår roadtrip på Balkan här.

Tips: Med barn i familjen kan en utflykt i vårt eget avlånga land vara det allra bästa alternativet, lyssna gärna på vårt podcastavsnitt om ”Att resa i Sverige med barn”.


Listan kan fyllas på i all oändlighet, men det här är några alternativ som jag har besökt och gärna tipsar vidare om i respektive kategori. Vilka är era absolut bästa förslag på solo/par/vän/familjeresa?

10 comments

 1. Håller med om Lissabon för ensamresenären. Lissabon självt är liksom sällskap nog.
  Det mesta par-resmålet är annars Seychellerna, tycker jag. BARA par. Inga familjer, inga ensamresenärer.

  1. Ja, men precis så kände jag om Lissabon! Åh, Seychellerna pratade mammas kompis sig varm om förra helgen. Hon lyckades få mig att ta en allvarlig funderare dit, och du bekräftar det hon sa. Tänker spontant att det lär vara en bra ”fylla-50-resa”!? Vi får väl se, min man närmar sig sakta men säkert. ?

 2. Jag åkte själv till Irland för två år sedan och trivdes superbra. Var där 5 dagar totalt och det var precis lagom när man reste själv. Innan jag åkte så kollade jag på olika sidor vad som fanns att göra och planerade mina dagar så att det inte skulle bli för stressigt. Jag bokade en dagstur runt Irland redan innan jag åkte så hade jag en dag spikad, sen gillar jag att shoppa souvenirer ? så första dagen som ändå var lite förstörd(planet landade på Dublin flygplats 14.25) gick åt till lite shopping, strosade runt lite i stan och lärde känna kvarteren närmast hotellet. Sen köpte jag ett endagars Dublin pass och besökte Guinness, St Patricks katedralen och stadshuset(alla de här sevärdheterna ingick i passet så sparade lite pengar på det). Jag besökte Jameson distilleri och sen strosade jag i St Stephens Green och i Phoenix Park(superfina parker och så rogivande). Planet hem gick 10.15 på morgonen(förmiddagen) den 5 dagen så jag hann inte göra mer än att ta bussen till flygplatsen. Jag kommer nog åka själv någon mer gång men det var lite dubbla känslor, det var skönt att inte behöva kompromissa med någon om aktiviteter men jag saknade någon att dela upplevelsen med.

  1. Låter som en fin resa Annah! Förstår dina dubbla känslor, vi snackar mer om just det i poddavsnittet om att resa ensam. Mycket av glädjen består ju i att dela minnena efteråt. Jag brukar däremot prata mycket med människor på plats när jag reser ensam, så på ett sätt får jag dela resan med dem!

 3. Vilket nice inlägg! Alperna och Italien är verkligen härligt som par. Och kan även hålla med om NZ som solo och Katalonien för en kompisresa 😉

  1. Tack Jennifer! Ja, alltså de flesta resmål passar väl för de flesta konstellationer, men här var några resor jag har gjort inom ramen för de olika kategorierna och kan rekommendera.

  2. Det var en fin resa och jag hade bra väder också förutom dagen då dagsturen var då regnade det hela dagen men det gjorde inte mig så mycket för jag var beredd på det och hade med mig regnkläder och paraply. Jag lärde känna två tjejer på dagsturen som jag gjorde runt Irland och en av dem träffade jag faktiskt igen sen på en restaurang någon dag efter turen. Det var roligt och vi pratade lite om vad vi hade sett och vad vi skulle se osv. Den här tjejen var ifrån USA och hade fått världens lista av en kompis på saker hon skulle se och uppleva i Dublin och på Irland så jag undrar hur många av sevärdheterna och dagsturerna som hon gjorde var för sin egen skull och hur många som var för att kompisen hade sagt att hon skulle se det. Jag är ju blyg så brukar ha lite svårt för att börja prata med folk jag inte känner och det tog även ett tag innan jag tog kontakt med de här två tjejerna men är glad att jag tillslut gjorde det för det var mycket enklare att uppleva städerna och platserna vi besökte tillsammans.

   1. Roligt att höra Annah! Ja, viktigt att känna att grejerna man ser/gör är för sin egen skull och ingen annans…

 4. Åh Seychellerna…. har inte varit där men många vänner och kollegor har… En av min kollegor sa till mig att man kan inte ha varit överallt. Men det vill ju jag ;)!! Lissabon har jag precis upplevt med mina tre barn och mamma. Vi hade en fantastisk vecka, men den hade självklart sett annorlunda ut om bara jag hade bestämt vad vi skulle göra:)./Pernilla

  1. Jag skulle också vilja åka överallt… fast Seychellerna lär dröja många år skulle jag tro! Fint att uppleva Lissabon med kids, det blir ju helt klart en annan upplevelse (inte nödvändigtvis sämre). Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close