Close
Sista (res)fredagen i oktober

Sista (res)fredagen i oktober

Varför har vi alltid ett behov av att prata om tid? ”Veckorna rusar på”, ”tiden går så fort”, ”fredag nu igen…”. Blir det inte lite trist i längden? Jag ska försöka bättra mig, men misslyckas redan här i rubriken.

Efter två intensiva dagar i Söderköping är jag och barnen nu på väg ner mot Karlskrona igen. I veckan kommer jag få träffa efterlängtade syskon som kommer från när (Malmö) och fjärran (Skottland). Resorna som görs för att träffa nära och kära är den allra bästa sorten! Jag har inga direkta resenyheter att dela med mig av, däremot några tankar från veckan som gick.

RESFREDAG: 27 oktober 2017 och resefunderingar

#1. Sverige på hösten är fantastiskt!

Efter ett par oktoberdagar i sommaridyllen Söderköping kan jag åter igen konstatera att många orter och städer gått mig helt förbi under de årstider jag vanligtvis inte förknippar dem med. Det är dags att vidga vyerna, tänka utanför säsong och ge Sverige den uppmärksamhet hon förtjänar.

#2. Två månader till jul

pestana pousada

Två månader till jul (där kom den igen, nedräkningen) och jag längtar. Den här julen kommer vi att fira i Karlskrona och jag hoppas kunna läsa ett gäng böcker under julledigheten. Ge mig era bästa boktips så ska jag skriva ner dem på önskelistan!

#3. Höstlov

Innan det blir jullov ska vi uppenbarligen ha höstlov. Jag har fortfarande inte riktigt vant mig vid tanken på att vi har skolbarn i familjen och att vi därmed behöver anpassa oss till de totalt fem (!) lediga dagar vår skola beviljar eleverna per år. Den här resan ner till Karlskrona ”kostar” en dag eftersom vi ville åka en dag tidigare, dels för att maxa vistelsen, dels för att tågbiljetterna var så SJUKT dyra senare i eftermiddag och framåt.

#4. Mass tourism = human pollution

mass tourism

Det här klottret på en vägg i Lissabon gav mig en klump i magen, antagligen för att det ligger en sanning i påståendet. Hur tar vi det vidare?

#5. Om jobbresor vs vardag för resten av familjen

resefundering

I veckan fick jag ett önskemål att skriva ett blogginlägg om hur det är att leva med en fru som reser jorden runt medan vardagen fortsätter hemma för Tobias och barnen. Vi har faktiskt redan berört ämnet i det senaste podcastavsnittet, men det finns givetvis mer att säga om ämnet. Jag har förmånen att vara gift med en man som stöttar mina drömmar till hundra procent, precis som jag gör mitt bästa för att stötta hans. Jag saknar barnen enormt mycket när jag är borta, men jag vet också att Tobias sköter ruljansen hemma med den äran. Det finns givetvis sätt på vilka jag kan förenkla vardagen för resten av familjen, kvällen innan jag åkte till Söderköping gjorde jag exempelvis en stor lasagne så att Tobias fick en sak mindre att tänka på. (För jo, han är om möjligt ännu mindre intresserad av matlagning än vad jag är.)


För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar om att resa hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka. Översta bilden är tagen i Söderköping av Eva Bautista.

17 comments

 1. Oj vad jag känner mig träffad! Jag har faktiskt tänkt lite på det själv, att det har blivit mycket fokus på just tid i mina inlägg. Jag ska också försöka att bättra mig på den punkten.

  Hoppas att ni får ett fint höstlov nu!

  1. Haha, ja, men det är ett tacksamt ämne att skriva om – tid.

 2. Önskar dig en fin höstlovsvecka.
  Kram Titti, hemma i Huay Yang.

  1. Tack snälla du, och detsamma!

 3. Några klassiska boktips med resetema, som visar att tiden inte spelar så stor roll. Några av dessa böcker är tidlösa klassiker som håller sig än i dag.
  1. Jack Kerouac På väg
  2. Alec Garland The Beach
  3. Agatha Christie Mordet på Orientexpressen
  4. Jon Krakauer Into the wild
  5. Jenny Diski Den motvilige resenären

  1. Åh, tack för fina tips!!

 4. 5 dagar?! Jisses, det hade jag ingen aning om. Så var det inte ”på min tid”… Varför denna begränsning egentligen? Vet att det var en liten debatt om just det i gruppen för ett tag sen, men när en inte har barn själv känns det så avlägset… Jag tänker mer att alla resor berikar och det finaste föräldrar kan ge sina barn är just att få upptäcka världen! Men det rimmar ju illa med fem ynka dagar per år. Well, well, antar att jag blir mer insatt i frågans pro & con så småningom…

  Ha ett himla härligt höstlov! Jag ska låtsas att jag har lov jag med, åker hem till mina föräldrar i helgen och tänkt sluka böcker under en filt med varm choklad… Precis som när jag var liten! Boktips: Mödrar och söner av Per Anders Fogelström. Kram!

  1. Tack för boktips. Hur många dagar som beviljas är upp till rektorn… vår är ganska sträng! ?

 5. Tid och väder … två ämnen som man alltid kommer tillbaka till 😉 Söderköping får vi ta och besöka vid tillfälle! Den här helgen ser vi oss om i Västerås 🙂

  1. Västerås har jag dålig koll på, men har en vän som nyligen flyttade dit och stormtrivs! Trevlig helg!

 6. Fin bild.. undrar vem fotografen är?

  1. Haha, det står ju längst ner. Du är en lyyyysande fotograf!

 7. Så glad över att ni är här! Kram.

 8. Jag tror på att ge tillbaka mer på destinationerna man åker till.. Förhoppningsvis bli mer medveten om vilket avtryck man gör, bara att frågan lyfts är ett bra tecken.

  1. Kloka tankar Jeanette!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close