Close
Hotelltips i Lissabon: Pousada de Lisboa (en recension)

Hotelltips i Lissabon: Pousada de Lisboa (en recension)

Innehåller köplänkar/adlinks.

Vill du ha ett riktigt bra hotelltips i Lissabon? Låt mig presentera Pousada do Comercio, ett boutiquehotell med historia i centrala Lissabon.

En av de resetrenderna jag och Lisa lyfte i höstens trendspaningar inför 2018 var boendeupplevelsen. Trötta hotellkomplex göre sig icke besvär när det finns alternativ som boutiqehotell och koncepthotell som får hotellgästerna att känna sig speciella och omhuldade. Under min resa till Lissabon fick jag nöjet att provbo en natt på boutiquehotellet Pousada de Lisboa som ligger centralt vid det stora och välkända torget Praca do Comércio – ett hotelltips i Lissabon jag varmt kan rekommendera.

Vill du läsa mer om Lissabon? Läs min guide Att göra i Lissabon: Resfredags cityguide

Hotelltips i Lissabon: Pousada de Lisboa (Praca do Comércio) – en hotellrecension

#1. Hotellets läge och historia:

pestana pousada
Hotellet ligger i samma lokaler där inrikesministeriet tidigare huserade.
Pousada de Lisboa – Praca do Comércio
Utsikt från mitt hotellfönster.

I de exklusiva lokalerna i den gul- och vitfärgade byggnaden Pousada de Lisboa huserade tidigare inrikesministeriet. Byggnaden är numera omsorgsfullt renoverad till ett hotell. Hotellbyggnaden ligger precis i hörnet av det stora och berömda torget Praca do Comercia, ett torg som framför allt hade stor betydelse under Portugals stormaktstid som upptäckarnation:

With a prime position on the corner of Praça do Comécio – the Commerce Square – Pousada de Lisboa has watched over Lisbon’s comings and goings for centuries. Now, beautifully restored and transformed into a luxury, boutique hotel, it’s an elegant hideaway in the heart of the city.

– Small Luxury Hotel om hotellet.
pestana pousada
Avbildning av frihetsgudinnan vars original står på torget Praça dos restauradores.

Det som utmärker Pousada de Lisboa alldeles extra, utöver den maffiga interiören som är ett arv från inrikesministeriets dagar, är konsten som finns utplacerad på hela hotellet. Min personliga favorit är det stora mosaikfönstret på en av hotellets övre våningar. Det handmålade fönstret representerar Portugal från norr till söder och som grädde på moset frontas det av kopia av den frihetsgudinna/staty som står placerad på Praça dos restauradores (ännu ett av Lissabons alla torg).

#2. Hotellrummen på Pousada de Lisboa

hotelltips i Lissabon

Hotellet har nittio rum inrymda på fyra våningsplan (det finns två hissar), många av rummen har utsikt över Tejofloden. Jag bor i ett ”classic room”, vilket är ett relativt litet hotellrum (21 kvm) som går i neutrala färger. Rummet i sig rymmer inte så mycket mer än en dubbelsäng, en fönsternisch, ett skrivbord och en toalett/badrum. Detaljerna är dock uttänkta från topp till tå – sänggaveln pryds av maffiga dekorationer, gardinerna är tjocka och exklusiva, sänglamporna känns unika och kuddarna har rätt lyxkänsla. Utöver classic rooms finns också en uppsjö av andra rumstyper på hotellet, bland annat superior rooms, deluxe family, mezzanine och inte minst en enorm svit som kallas Dom Perignon suite. Läs mer om de olika rumstyperna här.

#3. Hotellfrukost på Pousada de Lisboa

Pousada de Lisboa – Praca do Comércio
pestana pousada

Frukostmatsalen kan knappast få högre betyg, gästerna inbjuds att slå sig ner i hotellets innergård med avtagbart tak. Vackert så det förslår! Själva hotellfrukosten är uppdukad i ett rum intill matsalen och erbjuder allt som kan förväntas av ett exklusivt boutiquehotell, men sticker heller inte ut något alldeles extra. Plus för färsk frukt och nygräddade pannkakor, i övrigt är det ingen hotellfrukost jag kommer att minnas för evigt.

#4. Faciliteter och gemensamma ytor på Pousada de Lisboa

pool pousada de comercio

Hotellet erbjuder också ett spa, ett gym och en pool. Varken gymmet eller poolen är särskilt stora eller flådiga, men fyller sina syften. På hotellet finns också två barer och en restaurang med utsikt över torget. Det som gör extra intryck är dock varken gym, pool eller barer, utan hotellets balsal!

pestana pousada

Det hotellet själva kallar för ”juvelen i hotellkronan” är den fantastiskt vackra balsalen som ligger på en av hotellets ovanvåningar. Den här salen, med guldmålad stuckatur och enorma fönster som vetter ner mot torget, hade platsat på vilket slott som helst. Lokalen hyrs också mycket riktigt ut till diverse bröllopstillställningar, men också till event och konferenser. Det sägs att guldfärgen i salen målades över till brunt under Portugals styre av diktatorn Salazar. För mycket av det goda passade sig uppenbarligen inte under hans regim.

veckans snackisar jordglob
Imponerande gemensamhetsytor vid hotellreceptionen.

#5. Bra att veta om Pousada de Lisboa

Adress till hotellet: Pousada de Lisboa, Praca de Comercio 31-34, Lissabon, 1149 018 Portugal.

Medlem i Small Luxury Hotels: Mot bakgrund av läget för Pousada de Lisboa samt dess lyxiga boendeupplevelse och goda kundmottagande blev hotellet under januari 2015 upptagen i hotellgruppen Small Luxury Hotels of the World (”SHL”), vilket är en riktigt bra kvalitetsstämpel på hotellets standard.

Pris? Hotellrummen skiljer sig markant i pris beroende på vilken tid på året du åker hit, billigast är det under månaderna oktober till mars. Dyrast är det i april och maj. Priset för ett classic room för två personer kostar allt från 210 euro till 400 euro per natt beroende på säsong. I priset ingår hotellfrukost. (Tänk på att du får betala turistskatt som inte ingår i priset.)

Läs mer och boka här (adlink).


Har du fler hotelltips i Lissabon? Fyll gärna på i kommentarerna.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close