Close
Tips om Österlens sevärdheter, utflykter och annat

Tips om Österlens sevärdheter, utflykter och annat

En resa till Österlen innebär vidsträckta fält, vita sandstränder och vågiga hav – som en svensk mix av italienska Toscana och franska Normandie. Här kommer mina personliga favoriter, önskemål och tips om Österlen.
tips om österlen
ales stenar österlen

På Österlen kan du stanna bilen var femte minut och ändå ha oräkneliga cafén, fik, stränder, gårdsbutiker och konstateljéer kvar att besöka. Jag åker hit så ofta jag får chansen, och i det här inlägget med tips om Österlen har jag samlat några av mina personliga favoritplatser genom åren tillsammans med ställen jag längtar efter att besöka framöver.

Tips om Österlens sevärdheter: 13 favoriter att se och göra på Österlen

VACKER NATUR, SEVÄRDHETER & STRÄNDER på Österlen

#1. Ales stenar

ales stenar österlen
österlen tips

Stonehenge i England må vara mäktigt, men skeppssättningen Ales stenar har något som Stonehenge saknar. Havet! Omgivningarna runt åsen över Kåseberga hamn är magnifika och jag förstår att grundarna av fornlämningen måste ha letat länge för att hitta den ultimata platsen att placera ut de 59 kvartsandstenarna som nu tronar på platsen. Havet, vidderna, fälten och mastodontblocken, det här är ett givet tips om Österlen.

Är du nyfiken på hur det är att flyga över Ales Stenar och se skeppssättningen från luften? Läs mer här: Att flyga gyrokopter över Österlen.

Hitta hit: Kåseberga, 271 78 Löderup

#2. Stenshuvuds nationalpark (och strand)

stenshuvuds strand

Skåne stoltserar med tre nationalparker, varav en ligger på Österlen. Stenshuvuds nationalpark erbjuder en charmig mix av skog, hav och strand. Stranden förtjänar nästan en egen rubrik – finkornig och alldeles underbar! Utseendet varierar dock utifrån vågor och vind, så bli inte besviken om du möts av mycket sten och en ytterst smal strandremsa. OBS! Utmana inte vädrets makter, vid pålandsvind bildas kraftiga undervattensströmmar.

Läs mer: Stenshuvuds nationalpark – tips och inspiration inför besök

#3. Haväng och Vitemölla strandbackar

tips om österlen
tips om österlen

Redan vid parkeringen vid Haväng möts vi av en stor äng med betande hästar. En bit bort bredvid sitter en konstnär framför sitt staffli och målar i solnedgången. Stigen ner till havet är en ren fröjd att vandra på och snart är vi framme vid en vit sandstrand och ett blått hav. Haväng = Hav och äng i en ultimat kombination. Det blir inte bättre än så här.

Läs fler strandtips: Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

Hitta hit: Haväng, 277 37 Kivik

#4. Glimmingehus

glimmingehus

Gillar du historia? I så fall rekommenderas ett besök på Glimmingehus, vilken kan stoltsera med titeln som Nordens bäst bevarande borg. Den karaktäristiska trappstegssilhuetten är svår att missa där den ligger på den skånska slätten med åkrar så långt ögat kan nå. Bygget av borgen började år 1499, här kan du läsa mer om borgen och dess historia.

RESTAURANGER OCH MYSIGA FIK PÅ ÖSTERLEN

#5. Kiviks Musteri & Stinas Café (Kivik)

kiviks musteri
kiviks musteri

Kiviks Musteri har drivits som ett familjeföretag sedan starten år 1888, då Henric Åkesson satte sina första äppelträd i den fruktsamma jorden vid Stenshuvuds sluttningar. Idag, mer än hundra år senare, uppfattas ofta Kivik som navet i Sveriges fruktodlingar på Österlen. På Kiviks Musteri kan du strosa i visningsträdgårdarna, lära dig mer om mustprocessen på Äpplets hus, fylla på förrådet med diverse gott och som grädde på äppelmoset (bokstavligen talat!) fika på Stinas Café.

Läs mer: Kiviks Musteri – äppeldoftande utflyktsmål på Österlen

#6. Mellby Bagaren

mellbybagaren

När jag kliver in i det lilla bageriet/butiken ”Mellby Bagaren” strax utanför Kivik får jag nöjet ett träffa Ingvar, vars fars farmor redan år 1885 började baka till byggnadsarbetarna i anslutning till att den nya kyrkan byggdes i byn. Åren gick, bakandet fortsatte och nya generationer tog vid – numera drivs Mellby Bagaren av femte generationens Mellbybagare. Kavringen är vida känd och när jag ber Ingvar om andra fikatips får jag höra att chokladbollarna är “de bästa på hela Österlen”. Bageriet fungerar också som ett litet närlivs där du kan köpa basvaror.

Hitta hit: Mellby Backe 13, Kivik.

#7. Olof Viktors (Glemminge)

Olof Viktors är numera en välkänd fikakändis på Österlen. Ska du till Ales stenar är det här stället, som rymmer både café, bageri och butik, ett bra pitstop på vägen mellan Ystad och Simrishamn. De omtyckta bröden, som bakas från grunden utan tillsatser, bakas i vedeldad stenugn. Tänk på att köerna kan ringla sig rejält långa under högsäsong!

Hitta hit: Österlenvägen 86, Glemmingebro.

#8. Tångdala Lönnkrog

tips om österlen
tips om österlen

Tångdala lönnkrog med dess hemmasnickrade vedugn, vildvuxna trädgård och opretentiösa menyer är ett populärt utflyktsmål. Pizzerian startade som ett konstprojekt utan tilltånd, därav namnet. Krögaren och konstnären bakom pizzorna ville se hur lång tid det dröjde innan verksamheten anmäldes – vilket som du kanske kan gissa inte dröjde så länge. Pizzorna är riktigt bra och stämningen härlig – det här stället är värt ett besök!

Hitta hit: Svinaberga 138, 277 35 Kivik

#9. Mandelmanns Trädgårdar

tips om österlen
tips om österlen

En gemensam favorit för hela vårt gäng blir besöket på Mandelmanns Trädgårdar. Jag, som gillar att hänga på Rosendahls Trädgårdscafé på Djurgården i Stockholm, inser snabbt att Mandelmanns Trädgårdar inte bara är bra. Det här stället är bäst i klassen! Under tjugo år har familjen Mandelmann byggt upp en unik och ekologisk trädgårdsoas där växtligheten frodas. Här samsas allt från fikon, tomater, vitlök, vindruvor – till livliga kattungar. Ett besök på Mandelmanns är ett uppskattat stopp under en resa längs Österlens slätter. 

Hitta hit: Djupadal Rörum, 272 95 Simrishamn

TIPS PÅ BOENDEN UNDER EN RESA TILL ÖSTERLEN

#10. Kivikstrand badhotell (Kivik)

kivikstrand badhotell

Vill du bo på ett personligt, familjeägt badhotell precis vid stranden är Kivikstrand badhotell i Kivik ett givet val. Hit kan jag tänka mig att återvända år efter år för att njuta av god mat, ombonade hotellrum, strandliv, vackra omgivningar och ett trevligt bemötande från personalen!

Läs mer: Kivikstrand badhotell: personligt hotell på Österlen

#11. Cocoon Meetings (Degeberga)

tips om österlen

En av mina systrar fick i uppgift att boka boende, vilket hon gjorde med den äran. Cocoon Meetings ligger rofyllt inbäddad i natursköna vyer i Degeberga. Ägaren Bodil berättar att verksamheten på gården gick från att odla julgranar till att numera också omfatta hotell- och konferensverksamhet. Det här stället drivs med kärlek, det märker vi både på de fräscha rummen och den ljuvliga frukosten. 

Hitta hit: Borråkravägen 60-11, 297 94 Degeberga

#12. Örum 116

Den här boendet hade lika gärna ha kunnat placeras under rubriken med ”sevärdheter”, med tanke på att hotellet i sig verkar vara ett utflyktsmål. Örum 116 beskriver sig själva som ”Ett litet gårdshotell på Österlen med kärlek för detaljer.” 

Hitta hit: Örumsvägen 119, 271 76 Löderup

#13. Brösarps Gästgifveri och Spa (Brösarp)

brösarp

Brösarps Gästgifveri & Spa ligger precis “vid porten av Österlen” – omgiven av Brösarps Backar. Här i Brösarp börjar den välkända riksväg 9, en 14 mil lång väg som sedan fortsätter ner utmed Österlens kust. Gästgifveriet har legat på samma plats sedan 1684 och är nu, precis som då, en mötesplats för alla sorters människor. Här kan du njuta av vackra rum, äta rejäl mat och vandra vid Brösarps Backar.

Läs mer: Brösarps Gästgifveri och Spa på Österlen


En utförlig guide om Österlen hittar ni här: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

30 comments

 1. Åh vad mysigt 🙂 härliga bilder 🙂 kramar

  1. Ja, det var verkligen en mysig helg. Tack!

 2. Mycket kvar att upptäcka i Skåne. Trots att vi bor här och gör mycket roadtrips finns det fortfarande massor kvar ?. Roligt att ni också hamnade på Cocoon. En riktig pärla.

  1. Precis så känner jag om hela Sverige! Jag bor här, men åker så ofta utomlands att jag glömmer hur många fantastiska platser som finns här i min närhet…

 3. Visst är Östelen fantastiskt! Drömmer om en liten Skånegård med halmtak?.
  Superfina bilder.

  1. Ja Cathinka, det är SÅ fint! Trots att jag är uppvuxen i Karlskrona har jag knappt varit på Österlen alls. Det får bli en återkommande utflykt varje sommar från och med nu.

 4. Underbara bilder!

  Och Österlen alltså… Där har jag inte varit på typ 10 år – och då såg jag mest golfbanor (och äppelmusterier och Ale stenar – okej då, lite sightseeing blev det då också…)

  1. Tack Lisa! Ja, vi såg väl en och annan golfbana vi också – men stiftade ingen närmare bekantskap med dem. Det gör däremot min man, as we speak. Han är på PGA of Sweden i Malmö över dagen och verkar riktigt nöjd.

 5. Så fina tips och härliga bilder. (speciellt den första – vilken lycka med så stor familj!). Vi åker på lördag för två veckors avkoppling med boende i Kivik. Hade inte hört om Tångdala Lönnkrog som ju måste ligga riktigt nära. Annars ser vi fram emot nya upptäckter!

  1. Ja – vilken lyx jag har att kunna åka iväg med ett gäng av alla syskon. Jag har inget problem att hitta resekompisar om man säger så. 😉

   Hoppas att ni får en underbar tid i Kivik. Kram!

 6. Vackra, fina, ljuvliga, underbara Schweden 🙂 Trots alla år i Småland är Skåne nästan en vit fläck på kartan för mig, det är galet synd. Ales stenar har jag velat se länge … och havet, trädgårdarna, gårdsbutiker, caféerna, fälten. Listan kan göras huuuur lång som helst!

  1. Skåne har mer eller mindre varit en vit fläck på min karta också, väldigt kul att fylla i den… 🙂 Det finns SÅ mkt att se där nere, åk om du får chansen!

 7. Vilken härlig helg! Ja, Österlen är verkligen vackert. Jag gillar särskilt översta bilden på er alla. 🙂

  1. Verkligen en fin helg. Tack – gillar också den bilden på oss. Och då saknas ändå min pappa + mina två bröder. Vi hade väl knappt fått plats på bilen allihop, haha!

 8. Åh, nu blev jag sugen på den fantastiska kolapajen hos Olof Viktors!
  Kram

  1. Åh nej, den missade vi! 🙂 Satsade på chokladbollar och bullar i stället…

 9. Vilket trivsamt och fint ställe! Jag har faktiskt inte varit i Österlen men har hört så mycket gott om det. Skåne har mest varit något vi behöver passera när vi bilat från Norrbotten ner till Sydeuropa. Kan vara dags att semestra i vårt fina land igen! Tack för inspirationen 🙂

  1. Visst är det vackert Eva! Ja, som sagt, det är lätt att bli hemmablind. Kanske satsa på Skåne nästa år istället för Sydeuropa!?? 🙂

 10. Vad roligt! Jag var där för några veckor sedan. Ales Stenar var super! Jag hade en rolig dag där med lite picknick. Hej från Belgien x

  1. Hej Belgien! 🙂 Ja, hela Österlen var helt underbart, jag hade liksom inte fattat hur vackert det verkligen är där nere. Hemmablind antar jag – åker hellre till andra sidan jordklotet innan jag utforskar mina grannlän… Märkligt, men nu har jag lärt mig en läxa!

 11. Vilken känsla äölskar bilderna ::)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close