Close
Ett dygn i Växjö (11 tips på saker att se och göra under din Smålandsresa)

Ett dygn i Växjö (11 tips på saker att se och göra under din Smålandsresa)

tips på saker att göra i Växjö domkyrka

I skarven mellan maj och juni tar jag tåget från Stockholm till Växjö och möter upp min syster som i sin tur åker tåg från Karlskrona. Mitt huvudsyfte med resan är en hotellvistelse på PM & Vänner som jag har hört hyllas i flera sammanhang under de senaste åren. Jag har förvisso besökt Växjö tidigare, men mest bara för att hälsa på släkten. Det här blir min första riktiga ”semester” i staden. För semester blir det! En kort, intensiv och väldigt lyckad sådan. Här kommer en snabbversion av vårt dygn i Växjö och därmed 11 tips på saker att se och göra i sjöarnas stad.

Ett dygn i Växjö: 11 tips på saker att se och göra i Växjö

#1. Hotellövernattning med extra allt på PM & Vänner

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

Det finns vissa städer jag vill åka till enbart för att bo på ett visst hotell. MJ’s i Malmö, Steam Hotel i Västerås och The Wood Hotel i Skellefteå för att nämna några exempel. I samma kategori faller alltså Växjö och PM & Vänner. Sagt och gjort, hotellet bokas och förväntningarna är höga. Enligt mitt tycke är PM & Vänners stora styrka är att ”vännerna” involveras. Jag faller inte för själva hotellet i sig (även om det är fint) – utan för helhetskonceptet och det faktum att platsen och dess visioner har fått byggas fram sakta men säkert över tid. PM:s eget bageri bakar brödet till frukosten, de vackra buketterna som förgyller hotellet binds i blombutiken Flora PM & Vänner och grönsakerna vi serveras i restaurangen har skördats på en odlingslott alldeles i närheten. Kvällsdoppet i den varma poolen med utsikt över Växjös takåsar och en färgsprakande himmel är en bonus jag inte har räknat med. Och hotellfrukosten? Japp, den lyckas uppfylla mina högt ställda förväntningar. PM & Vänner är ett destinationshotell i ordets rätta bemärkelse och bör helt klart vara en av stadens stoltheter.

Adress: Västergatan 10, 352 31 Växjö

Läs mer: Sveriges bästa hotellfrukost – 5 personliga favoriter

#2. Fika och shopping på PM Bröd & Sovel

Pm & friends hotell Växjö

PM Bröd & Sovel är en av ”vännerna” som nämns ovan. (Ni vet väl förresten att ”sovel” är ett annat ord för pålägg!?) Några steg från hotellets huvudentré väntar denna väldoftande verksamhet och alla dess delikatesser. Här kan du fika, äta en enklare lunch eller handla med dig ett gäng godsaker. För egen del köper jag en påse lyxmüsli signerad PM. Påsen gömmer jag för barnen när jag kommer hem, för att sedan avnjuta min version av hotellfrukost med största möjliga vördnad när de har gått till skolan.

Adress: Norrgatan 21, 352 31 Växjö

#3. Besök Växjö Domkyrka

tips på saker att göra i Växjö domkyrka

Den tvåtornade och färgglada domkyrkan är Växjös svar på New Yorks ”Twin Towers” och är en mäktig syn där den tronar upp sig i Linnéparken. Hit vallfärdar turister vilket innebär att domkyrkan är en av Smålands mest besökta platser. Kyrkbyggnaden är från 1100-talet och har därmed en given plats på både den fysiska kartan och historiekartan, även om den medeltida byggnaden har fått sig en ny kostym under diverse restaureringar genom åren.

När vi kliver in i kyrkan dras jag genast till ljusträdet, den vackraste versionen av ”Livets Träd” jag någonsin har sett. Inte så konstigt kanske, att en sådan fin glasskapelse ska kunna skådas alldeles i närheten av Glasriket. Glaskonsten syns också framme vid Bertil Valliens pampiga och fem meter höga altarskåp i glas och metall som går under namnet Fiat Lux (från mörker till ljus). Den offentliga glaskonsten fortsätter sedan ut från domkyrkan vidare mot Sandgärdsgatan / Glasgatan.

tips på saker att göra i Växjö domkyrka

En annan sak som fångar min uppmärksamhet är den vackra barnhörnan där yngre förmågor har möjlighet att på ett otvunget sätt möta kyrkan, kristendomen och dess traditioner och med dem även livet och döden. I skåpet finns bland annat en docka, en liten kista (!), en vacker prästkappa och en kollekthåv.

Adress: Linnégatan 2A, 352 33 Växjö

#4. Fikastopp vid Broqvist Konditori

tips om Växjö

För alla som liksom jag själv dras till klassiska konditorier med rediga bakverk är Broqvist Konditori ett lämpligt stopp på en sightseeingtur genom Växjö. Det här stället har många år på nacken, närmare bestämt 150+! Det äkta paret Johan och Johanna Broqvist grundande konditoriet i mitten av 1860-talet och resten är uppenbarligen historia.

tips om Växjö

Vi köper med oss fika, sätter oss i Linnéparken utanför Växjö Domkyrka och hugger in på en bulle och en av konditoriets chokladbollsvarianter.

Läs merhemsidan för Broqvist Konditori.

Adress: Kronobergsgatan 14, 352 33 Växjö

#5. Promenad i Linnéparken och vidare längs Växjösjön

Efter fikastopp är det dags att strosa genom ett Växjö som fullkomligt exploderar i grönska. Promenaden börjar i Linnéparken som är ett populärt sommartillhåll för Växjöborna och inte minst alla studenter. Funderar du på varifrån parken har fått sitt namn? Den är döpt efter självaste Carl von Linné, som faktiskt gick i skolan här i det gamla ”Karolinerhuset” som huserar i parken. Parken har självfallet en plantering baserad på Linnés system och indelning av växtriket i 24 olika klasser.

tips om växjö

Vi fortsätter promenaden ner mot Växjösjön. Det joggas, promeneras, cyklas och stämningen är underbart försommarljuv.

tips om växjö

Den som kom på tanken att placera en glittrande discokula vid Strandbjörket i Växjö ska ha en eloge, den förgyller definitivt både promenader och joggingturer i Växjö! Tydligen hade ett par partysugna fiskmåsar placerat sitt bo mitt på den snurrande kulan någon månad innan vårt besök.

#6. Utvandrarnas hus

tips om växjö utvandrarnas hus

Om du är intresserad av historia i allmänhet och Vilhelm Mobergs romaner om utvandrarna i synnerhet är ”Utvandrarnas hus” ett stopp du bör lägga in i schemat. Här ligger Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika. Invigningen av muséet skedde 1968 och är därmed ett klassiskt inslag i Växjös utbud av saker att se och göra. Själva byggnaden ligger i Museiparken i centrala Växjö, alldeles nere vid Växsjösjön.

Här kan du läsa mer om Utvandrarnas hus och dess öppettider. OBS! Tänk på att museet håller stängt på måndagar.

#7. Beundra Växjös vackra trädgårdar och odlingar

Blekinge brukar kallas för Sveriges trädgård, ett epitet som verkar ha smittat av sig på Smålandsgrannen Växjö. Här finns alla möjliga trädgårdar och odlingar att ta sig an för trädgårdsintresserade resenärer.

Vi börjar med att beundra odlingarna som förser PM & Vänner med grönsaker från deras eget växthus och odling i mindre skala.

tips om växjö kungens bänk

Så småningom fortsätter vi mot stadsodlingen vid Östrabo ekobacke, som i dagligt tal går under namnet ”Ekobacken”. Dagen till ära har den nya bänken vid Ekobacken blivit redo för självaste Kungen som kommer på besök (för att fira 50 år på tronen) dagen efter vi har åkt hem.

#8. Blomstertema hos Flora PM & Vänner

Pm & friends hotell Växjö

Vill du fortsätta med blomstertemat fast i butiksform är Flora PM & Vänner ett ställe att besöka. Den här blomsterbutiken, eller ”blomsterrummet” som de själva kallar verksamheten, ligger i anslutning till PM & Vänners hotelldel och erbjuder allt från snittblommor till vackra terracotta-krukor och småländska glasvaser. Läs mer på hemsidan.

Adress: Västergatan 10, 352 31 Växjö

#9. Fikastopp vid Kafé de luxe

tips om växjö

Ett av våra önskemål för Växjöbesöket är egentligen en fika/lunchbesök på Kafé de Luxe. Beskrivningarna om detta kulturella vardagsrum och ”skeva oas i Växjös vinkelräta betong” lockar helt klart. Kaféet ligger inhyst i Snus-Lundgrens gamla hus från 1700-talet och utmärker sig med både vacker skylt och en rejäl muralmålning som kuliss till gårdens uteservering. Vi är dock fortfarande mätta efter hotellfrukosten på PM & Vänner och tyvärr finns inga mackor att köpa med. Vi konstaterar dock att stället verkar både mysigt och roligt inrett – värt att tipsa vidare om! Läs mer på hemsidan för Kafé de luxe.

Adress: Sandgärdsgatan 17–19, 352 30 Växjö

#10. Lampshopping hos Växjö Elektriska

tips om växjö

Min faster som har bott i Växjö under en väldigt massa år ger ett specifikt tips på en affär som jag och min syster såklart tar tillvara på. I tider av utarmade stadskärnor och butiksdöd känns det viktigare än någonsin att handla i våra lokala butiker. Dels för att behålla service, men också för att hålla våra städer levande.

Under vårt besök i butiken fastnar jag direkt för en gammalrosa skönhet som får följa med på tåget hem till Stockholm. Läs mer på hemsidan för Växjö Elektriska.

Adress: Storgatan 19, 352 30 Växjö. Växjö Elektriska har även en fysisk butik på Tegnérgatan i Stockholm.

#11. Inhandla tågfika på Askelyckan

tips om växjö

Tiden går fort när man har roligt och strax innan lunch börjar det bli dags att ta mig ner mot tågstationen för att återvända hem efter ett väldigt lyckat dygn i Växjö. Att köpa lunch i tågbistron känns däremot inte jättespännande. Om det hade funnits mer tid skulle jag och min syster ha satt oss på den soliga innergården för att avnjuta en matbit – men det får bli en annan gång. Jag hinner dock svänga förbi konditoriet/caféet Askelyckan för att köpa med mig både kycklingbaguette och bakverk innan min avgång.

Nu har det blivit dags att säga tack och hej då till Växjö för den här gången. Om jag kommer tillbaka? Såklart jag gör!

Fler tips på saker att se och göra i (eller i närheten av) Växjö

  • Teleborgs Slott är Växjös alldeles eget Disneypalats. Det pampiga slottet har huserat många bröllopsfester genom åren, inklusive våra vänners. Här kan du läsa mer om Teleborgs Slott.
  • Ångaren S/S Thor är Sveriges äldsta vedeldade ångare. Båten ligger i anslutning till Kronoborgs slottsruin och puttrar ut med turister ut på Helgasjön. Läs mer här.
  • Ett besök i Växjö kombineras såklart gärna med en tur i Glasriket som ligger i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Läs mer på Glasrikets hemsida.
  • Småland med barn: 9 saker på tips att se och göra

Här hittar du övriga städer i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. (Omslagsbild: takpool på PM & Vänner, Växjö.)

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close