Close
Semester i Sverige: tips om resmål och aktiviteter

Semester i Sverige: tips om resmål och aktiviteter

Lagom till sommaren går mot sitt slut brukar resväskorna förpassas längst in i garderoben. Många glädjer sig åt nystart, krispig höstluft och rutiner, andra börjar redan fundera på vilket nästa resmål kan tänkas bli.

Jag vill i vanlig ordning slå ett extra slag för semester i Sverige. Oavsett vilken årstid du planerar att dra iväg på en weekend eller fira dina surt förvärvade semesterveckor finns det oräkneliga upplägg att ta sikte på för att se mer av Sverige – här är några förslag.

Semester i Sverige: mina tips och rekommendationer

#1. Semester i Sverige med fokus på weekendstäder

blommor stockholm

Att bokningarna av weekendresor exploderar under höst och vår är en fingervisning om att vi har ett behov av att bryta av jobbvardagen med något annat. Långt bort från tvätthögar och tv-soffor öppnar sig otaliga möjligheter att utforska och uppleva en ny destination (eller för all del en gammal favorit). Sveriges storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder ett gediget utbud av aktiviteter och restauranger, men jag tycker definitivt att våra mindre städer förtjänar ett weekendbesök – bland annat de jag tidigare har skrivit om i inlägget nedan.

Läs mer: Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

#2. Semester i Sverige med fokus på spahotell

att göra på skaftö
Gullmarsstrand, Fiskebäckskil.

Jag tycker personligen att en spa-upplevelse gör sig allra bäst under höst och vinter, men oavsett tid på året är det skönt att komma till en lugn och avslappad miljö för att rå om sig själv. Sverige har flera riktigt bra spaanläggningar, även om spa- och kurortskulturen inte är lika uttalad som i exempelvis Estland och Ungern. Några personliga svenska SPA-favoriter, utöver Smögens Hafvsbad och Marstrands Havshotell, ligger i Nynäshamn, Strömstad, Fiskebäckskil och Varberg:

Läs mer:

3. Semester i Sverige med fokus på aktivt resande

aktivt resande

Den här rubriken behöver egentligen ett förtydligande. Jag skulle vilja påstå att alla svenska resmål kan vara bra utflyktsmål för den som är ute efter att resa aktivt. Ta med ett par löparskor eller kanske en yogamatta och/eller cykel så kan jag garantera att det öppnar sig möjligheter att vara aktiv under resan. Däremot finns det resmål som med dess omgivningar och invånare verkligen inbjuder till ett aktivt liv, Åre är definitivt en sådan plats, Östersund en annan.

Läs mer:

#4. Semester i Sverige med barn

Ristafallet Åre
Ristafallet, Jämtland.

Med barn i sällskapet blir det ofta en specifik attraktion som lockar i första hand, svenskarna åker land och rike runt för att besöka platser som High Chaparral, Skara sommarland, Liseberg och Kolmården. Vår familj varvar besök i större nöjesparker med lugnare vistelser som inte nödvändigtvis behöver kosta en massa pengar. En av våra finaste familjesemestrar gick till Gotland, utan besök i vare sig Kneippbyn eller Lummelundagrottan.

Läs mer:

#5. Semester i Sverige med fokus på kultur och historia

hällristningar tanum
Tanums hällristningar.

Varje by, ort och stad i Sverige sitter inne på historiebeskrivningar och kultur i någon form, men jag tycker att det finns några platser som utmärker sig. Karlskrona är ett perfekt resmål om du gillar historia i allmänhet och marinhistoria i synnerhet. För att gå ännu längre tillbaka är Varnhem utanför Skara en väldigt fascinerande plats, liksom Tanums hällristningar i Bohuslän.

Läs mer:

#6. Semester i Sverige: med fokus på romantik

öliv Sverige

Lugnare tempo och vackra omgivningar brukar vara ett par av kriterierna jag letar efter om jag och min man för ovanlighetens skull åker bort utan barnen på tu man hand. Slott, herrgårdar och/eller boutiqehotell brukar med andra ord vara säkra kort för en romantisk weekend:

Läs mer: Romantisk weekend i Sverige – hit åker vi gärna

#6. Semester i Sverige med fokus på naturupplevelser

Strömstad
Kosterhavets nationalpark.

Det finns inte mindre än 30 nationalparker i Sverige att välja och vraka mellan, alla med sin unika charm. Jag har en släkting som har satt upp ett mål att besöka samtliga nationalparker – det låter som en vettig semesteragenda för de närmaste åren. Min lista är varken lång eller imponerande, men Stenshuvud (Skåne), Tyresta (Stockholm) och Kosterhavet (Strömstad/Tanum) är några av nationalparkerna som samtliga har gjort intryck på mig.

Läs mer: Tyresta nationalpark

#7. Semester i Sverige med fokus på slottslyx

romantisk weekend häringe slott
Häringe slott utanför Stockholm.

Jag har, av någon outgrundlig anledning, alltid tyckt om att följa kungligheter och adligheter. Jag läste mormors ”DAM”-tidningar med andakt redan som liten flicka, och fascinerades av livet i pompa och ståt. Nuförtiden har jag ingen vidare lust att byta liv med någon av huvudpersonerna i skvallerblaskorna, men jag spenderar hemskt gärna tid, längre eller kortare, på något av Sveriges alla slott.

Läs mer: 

#8. Semester i Sverige med fokus på öliv

gullmarsstrand
Fiskebäckskil, Skaftö.

Många av punkterna i det här inlägget går in i varandra, ölivet lämpar sig såklart utmärkt för både romantiska weekends, aktiva resor och för barnfamiljer (inlägget om Gotland med barn hade jag lika gärna kunnat lägga in här). Jag har en personlig förkärlek till allt som har med öar att göra, en av anledningarna är känslan att ha vatten omkring mig i alla väderstreck. Sverige har en hel öbuffé uppdukad, redo att få utforskas närmare. Några av mina personliga favoriter, förutom Sturkö i Blekinge, är Öland och Gotland, men också Bohusläns öbälte där man bland annat hittar Tjörn, Skaftö och Marstrand.

Läs mer: Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön


Fler tips om Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

1 comment

  1. Älska semester i Sverige!
    Tack för inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close