Close
V&A Dundee: premiäröppning av hajpat museum

V&A Dundee: premiäröppning av hajpat museum

Vi lyckades på dagen pricka in vårt besök i Dundee med premiäröppningen för allmänheten av det hajpade museet V&A Dundee den 15:e september.

V&A Dundee lär vara en av anledningarna till att Dundee listades som topp tio ”essential destinations” i Europa 2018, men känslorna för den unika byggnaden är onekligen delade:

– ”Some love it, some hate it!”, som en lokalbo konstaterade för oss i samband med att vi besökte museet vid premiären i måndags.

Byggnaden är en del av jätteprojektet Dundee City Waterfront som löper under 30 år, från 2001-2031, i syfte att få Dundee med dess hittills ganska outnyttjade landområde längs floden River Tay till en attraktiv destination för besökare och företag. Som ett del av detta projekt (som för övrigt beräknas gå på ca 1 miljard pund!) presenterades alltså V&A Dundee redan år 2009 som hjärtat av projektet – och en internationell tävling utlystes för att hitta rätt arkitekt till museet. Vann gjorde den japanske arkitekten Kengo Kuma, och resten är historia!

V&A Dundee: premiäröppning av hajpat museum

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

V&A Dundee

Om V&A Dundee:

V&A är det första dedikerade designmuseet i Skottland och har också ett V&A-storasyskon i London. Syftet med V&A är att inspirera, upptäcka och lära ut – och att berika besökarnas liv genom design. Arkitekten Kuma ville skapa en byggnad för besökarna att hänga i, typ som Dundees ”vardagsrum”, men det verkar ändå vara själva byggnaden i sig som har skapat mest diskussion. Byggnaden består alltså av 2500 betongblock, som väger 3000 kg styck, och tanken är att de ska påminna om utseendet av en skotsk klippa.

Så vad tyckte jag om besöket, och om byggnaden i sig? Som med alla hajpade designverk tror jag att det tar ett tag att vänja sig – men om ett par år kommer jag inte att kunna tänka mig Dundees stadssilhuett utan V&A:s karaktäristiska betongblock. Jag tycker det är hur kul som helst att det satsas på Dundee – just nu är staden superhajpad i Storbritannien och många väljer att åka hit på minisemester. Jag hoppas att hela området kring River Tay utnyttjas till coola restauranger och takbarer (det finns som sagt verkligen potential som inte utnyttjas!).

Jag hade dock förväntat mig mer av museumbesöket i sig! Jag hade väntat mig en upplevelse i klass med besöket på fantastiska National Museum of Scotland i Edinburgh, men varken interiören eller huvudutställningen ”Scottish Design Galleries” gjorde i ärlighetens namn något större intryck på mig (med reservation för att jag inte hann gå in på specialutställningen om Ocean Liners). Min största behållning var istället museumshopen (!), utsikten över River Tay från terassen och utställningen Scottish Design Relay – där besökarna fick ta del av flera innovativa designprojekt runt om i Skottland. Jag hörde dock att maten på restaurangen Tatha Bar and Kitchen, där det erbjuds ett internationellt kök med en skotsk twist, ska vara riktigt bra,

Sammanfattningsvis tycker jag absolut att den omtalade byggnaden i sig är värt ett besök, om inte annat för att bilda dig en egen uppfattning av betongkolossen. Däremot hade jag personligen förväntat mig mer av både interiör och designutställningar! Om du inte har fått nog av museum kan du alltid fortsätta till skeppet/museet Discovery, som ligger precis bredvid V&A.

Bra att veta: Inträdet till själva V&A Dundee är gratis, däremot tillkommer en extra avgift om du vill besöka specialutställningarna.


Här kan du läsa mer om att resa till Skottland. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

2 comments

    1. Ja, men kul att de lägger sådana är pangprojekt i ”otypiska” turiststäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close