Close
Edinburgh med barn: tips för små resenärer

Edinburgh med barn: tips för små resenärer

Inlägget om Edinburgh med barn innehåller reklamlänkar/adlinks.

Att ta med småbarn till en storstad kan vara både hiss och diss. Jag reser till Edinburgh med min fyraåring som resesällskap och får en riktigt fin vistelse i Skottlands mest kända weekendstad.

Till att börja med vill jag säga att min syster bor en liten bit utanför Edinburgh och i princip aldrig tar med sina barn när de åker dit. Edinburgh är en turistmagnet, och med sådana följer stora folkmassor och allmän trängsel vid turiststråken. Min syster tar mycket hellre med barnen på utflykter till betydligt mindre turisttäta ställen här i Skottland, med fokus på vacker natur. Jag gillar stadspulsen, men håller med min syster. Edinburgh med barn är inte mitt förstahandsval, hit åker jag hellre i sällskap av min man eller med en tjejkompis.

Edinburgh med barn

I samband med att jag hälsade på min syster dök det dock upp en chans att uppleva Edinburgh under drygt ett dygn tillsammans med min dotter innan vi åkte vidare mot Dundee och visst fick vi en riktigt fin dag ändå! Här är några av aktiviteterna som fyllde vår dag och som jag kan rekommendera vidare om du besöker Edinburgh med barn.

Tips! Lyssna på reseinspiration om Skottland (och specifikt om barn i Edinburgh) i Att resa-podden: Att resa till Skottland

Edinburgh med barn: tips som passar för en fyraåring

#1. Scottish National Gallery

resa till edinburgh

resa till edinburgh

Edinburgh med barn

Edinburgh med barn

Jag brukar prioritera in minst ett museumbesök när jag reser, både med och utan barn i sällskapet. Miljön på museum är ofta lugn, här finns bra toaletter/fik och inte minst ser jag det som en chans att väcka en nyfikenhet för konst och form hos mina små. Scottish National Gallery ligger strax nedanför slottet, bredvid Princes Street Garden, och har gratis inträde. Här visas konst från både Rembrandt, Monet och Van Gogh, men också av skotska konstnärer som Ramsay och Raeburn. Den mäktigaste målningen om ni frågar mig är The Monarch of the Glen – det här tavlan är så mycket Skottland! Min dotter hängde glatt med och kommenterade tavlorna på ett sätt som skulle överträffa vilken konstkritiker som helst. Världsklass! Adress: The Mound, Edinburgh. 

#2. National Museum of Scotland

Edinburgh med barn

Edinburgh med barn

Edinburgh med barn

resa till Skottland med barn

Edinburgh med barn

Det här stället var ändå Nellys klara favorit, hon bröt ihop och började gråta när jag sa att det var dags att lämna museet för att åka vidare. Byggnaden i sig är riktigt imponerande, inte minst den enorma tågstationsliknande salen i mitten av byggnaden. Det var dock helt andra delar av museet som gjorde intryck på Nelly = de interaktiva inslagen på utställningarna där hon fick lyssna, känna, veva, trycka på knappar och leka järnet. Det här stället är riktigt bra, hit borde alla som besöker Edinburgh prioritera ett besök. Inträdet är gratis, så det finns få ursäkter för att inte ta en sväng förbi! Adress: Chambers St, Edinburgh. 

#3. Princes Street Gardens

resa till edinburgh

resa till edinburgh

edinburgh med barn

Stora, gröna parker brukar vara ett säkert kort om man reser med barn, så även i Skottland. I Princes Street Garden, som ligger centralt mitt i stan, kan rastlösa små ben springa runt hur länge som helst. Här finns också minst en klassisk lekpark tillgänglig för allmänheten.

Så bodde vi: hotelltips i Edinburgh

resa till edinburgh

resa till edinburgh

resa till edinburgh

Jag och Nelly stannade bara en natt i Edinburgh. Jag letade efter budgetalternativ och fastnade efter en stund för The Guards Hotel, (adlink) ett trestjärnigt hotell som ligger precis vid knytpunkten Haymarket. För en gångs skull blev jag positivt överraskad av hotellet, mitt intryck var mycket bättre live än det som visades i bildbanken på internet. Vi kom undan med 60 pund/natt för mig och Nelly – frukost var dock inte inräknat i priset. Vi bodde i rum no 1, ”Post”, ett stort rum (som kändes ännu större eftersom det var så högt i tak), ett stort badrum (dock iskallt!) och en helt okej dubbelsäng. Hotellet ligger bara 20 minuters bilväg från flygplatsen, men det är också promenadavstånd in till stadskärnan/Princes Str (ca 15-20 minuter, beroende på hur snabbt du går). Det går också spårvagnar in till city precis utanför hotellet.

Ett annat barnvänligt boende jag har fått rekommendationer om är Destiny Scotland – Q-Residence (adlink), som erbjuder fräscha lägenheter i olika storlekar och prisklasser.

Fler tips i Edinburgh för barnfamiljer:

Edinburgh med barn
Edinburgh Castle – den här gången nöjde vi oss med ett kort besök utanför murarna.
  • Dynamic Earth: Om vi hade haft mer tid skulle Dynamic Earth ha varit näst på tur – det här utflyktsmålet lär bli succé för de flesta som besöker Edinburgh med barn. Den rymdskeppsliknande byggnaden är tydligen fullpackad med roliga äventyr, med fokus på interaktiva utställningar och ny teknologi. Adress: 112-117 Holyrood Gait 6, Edinburgh
  • Museum of Childhood: Jag stod i valet och kvalet att välja mellan National Museum of Scotland och Museum of Childhood, och behöver nog åka tillbaka för att se om jag gjorde rätt val. Museum of Childhood är, som namnet mycket riktigt antyder, ett museum för leksakernas historia. Här finns också en dockteater och en garderob där barnen kan klä ut sig. Adress: 42 High St, Royal Mile, Edinburgh
  • Camera Obscura and World of Illusions: Vi gick förbi det här stället på väg till slottet, men prioriterade inte ett besök eftersom vi hade kort om tid och jag fick uppfattningen att det skulle ha passat äldre barn bättre. Här lär bland annat finnas ett jättekalejdoskop och en interaktiv show där besökarna kan lära sig mer om Edinburgh och dess historia. Adress: Castlehill, Royal Mile, Edinburgh
  • Edinburgh Castle: Jag har själv en enorm förkärlek till slott och släpar med mina barn på slottsutflykter så ofta det går. Just i Edinburgh är det dock extremt mycket turister vid slottet och jag blev avskräckt från att ta med Nelly in till slottet. Förmodligen passar det bättre en lugnare dag och med snäppet äldre barn (alternativt mindre barn i bärsele).

Läs fler tips om Edinburgh hos mina bloggkollegor:


Har du fler tips om att resa till Edinburgh med barn? Fyll gärna på i kommentarsfältet. 

3 comments

  1. Så många bra tips! Alla i vår familj är sugna på Edinburgh så jag sparar dessa tips till den dag vi kommer iväg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close