Close
Att planera en resa till London och Brighton

Att planera en resa till London och Brighton

samarbete resfredag

På söndag lämnar jag resten av familjen hemma i Nynäshamn och möter upp två av mina systrar i London. Förarbetet med att planera en resa till London (och en avstickare till Brighton!) är med andra ord i full gång.

London är inte längre orimligt dyrt, faktum är att hela Storbritannien i dagsläget ger bra värde för pengarna jämfört med för ett par år sedan. Enligt Forex storstadsindex låg London sommaren 2015 på hela 121, hösten 2017 hade detta sjunkit till 101 (jämförelselandet Sverige ligger alltså på 100). Utöver att planera en resa till London tänkte jag även följa mitt eget råd om att upptäcka en så kallad ”secondary city” som komplement till mitt storstadsbesök. Brighton ligger bara en timmes tågresa söderut från London och jag ser fram emot att avsluta vår Englandsvistelse med ett dygn där för att se vad kuststaden har att erbjuda under vintertid.

Att planera en resa till London och Brighton

En resa handlar så mycket mer än om dagarna på plats, för mig handlar resan till stor del också om planeringen inför avfärd. Att planera en resa till London blir därför en del av min reseupplevelse, liksom att komma hem med nyskapade minnen att drömma sig tillbaka till. Det första jag och mina systrar gjorde var att skapa en ny grupp på Messenger och ett delat dokument på Google Drive. I dokumentet skissade vi först upp en grov planering över dagarna på plats, därefter har dokumentet fyllts på med länkar till intressanta sevärdheter/restauranger, bokningsbekräftelser och flygtider så att vi har en lättillgänglig översikt. Chatten har vi för allmän pepp inför resan och för att ställa konkreta frågor till varandra.

London

Flygbiljetter:

Utöver Facebookgrupp och Google Drive blev ett av stegen i att planera en resa till London bokningen av flygbiljetter. Vi började leta efter biljetter under mellandagarna, alltså för drygt en månad sedan. I vanliga fall brukar jag börja scanna efter erbjudanden betydligt tidigare än så, men mot bakgrund av att London är en så pass populär destination för oss svenskar finns det en stor efterfrågan och därmed ett stort utbud av flygalternativ och prisvärda biljetter. Ett tips för att komma ner i pris är att laborera med både veckodagar och flygplatser. Jag hittade flygbiljetter för 180 kronor tur och retur (!) med Ryan Air från Skavsta, men valde istället att flyga från Arlanda vilket är smidigare då jag kan sätta mig på pendeltåget och komma hela vägen fram till flygplatsen. Jag spenderade ett par timmar med att jämföra olika priser, avresedagar, avgångstider och flygbolag och hittade till slut en lösning via Supersavertravel som passade mig utmärkt. Jag flyger till London/Heathrow med SAS tidigt på söndag morgon och flyger tillbaka från Gatwick med Norwegian på onsdag kväll.  Mitt slutpris ToR Stockholm-London landade på 906 kronor, vilket i det här fallet blev ett par hundralappar billigare än om jag hade gått in på respektive flygbolags sida och bokat flygbiljetterna separat. Jag betalar alltid med kort, dels för att det ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd, dels eftersom bokningssidan många gånger erbjuder rabatt vid kortbetalning. (Den här specifika bokningen blev det 149 kronor billigare jämfört med annan betalningsmetod.) Mina systrar bor i södra Sverige och kan därmed ta tåget över till Köpenhamn/Kastrup och flyga därifrån. De fick tag i riktigt billiga biljetter och betalar 700 kronor/per person ToR Köpenhamn-London med Norwegian.

Transport:
bussar i london
Mitt senaste besök i London 2013, då med min man.

En av de första sakerna min syster gjorde var att posta ett Oyster Card till mig som hon hade kvar sedan en tidigare Londonresa. Ett Oyster Card kan liknas vid Stockholms SL-kort som används för att betala all publik transport i London. Genom att använda kortet blir resorna betydligt billigare än om du betalar kontant, som jämförelse kostar en resa med tunnelbanan i centrala London 2.40 pund med Oyster Card jämfört med 4.90 pund om du betalar kontant. Reser du inom centrala London finns ett pristak på 6.80 pund per dag. Har du inte redan tillgång till ett Oyster Card är ett tips är att köpa det direkt på VisitBritains onlineshop (observera att det tar ca 5-8 dagar att få hem kortet i brevlådan). Jag har också laddat ner appen ”Tube Map” över tunnelbanenätet på mobilen för att få bättre översikt redan nu. Bästa alternativen för att ta sig till och från flygplatsen håller jag på att läsa in mig på här.

Boende:
clarion arlanda
Boendeupplevelsen är viktig! Bild från Clarion Arlanda.

Innan jag ska boka boende slänger jag alltid ut en fråga på Facebook om rekommendationer. London är uppenbarligen ett populärt resmål bland mina vänner, som svar på min fråga fick jag ett helt gäng förslag på schysta hotell/B&B:s i London. Jag avsatte en kväll till att gå igenom de olika förslagen och fastnade till slut för Georgian House Hotel efter en rekommendation från Charlotta som ligger bakom resebloggen Bara Brittiskt. Det här boendet erbjuder något helt annat än massproducerade hotellrum, jag och mina systrar föll för den personliga atmosfären som bilderna på hemsidan utstrålar. Jag uppskattar trenden att boendet i sig ska vara en upplevelse, i det här fallet vill jag ha en ombonad och hemtrevlig atmosfär. Vi har bokat två nätter och kommer att betala 55 pund/natt per person. Ett tips för att komma ner i pris är att jämföra priserna på de traditionella boendesajterna (exempelvis booking och hotels.com) med priserna direkt på hotellets hemsida. I det här specifika fallet blev det 20 pund billigare att boka direkt via hotellet. Det kan också löna sig att vara ute i god tid, eftersom vi bokade mer än 14 dagar i förväg fick vi 10 procent rabatt. En rolig grej som jag inte visste om när jag gjorde vår bokning är att hotellet har rum med Harry Potter-tema som nås genom en lönndörr, läs mer om rummen och boendeupplevelsen hos resebloggen FantasyDining.

Vårt boende i Brighton hittade jag via en googling. Både jag och mina systrar gillar konstkonceptet som genomsyrar det lilla boutiquehotellet Artist Residence Brighton där vi stannar en natt. Jag brukar kolla upp omdömena på Tripadvisor för att se om min magkänsla stämmer, vilket det verkar göra den här gången. Omdömena ger till övervägande del högsta betyg, vilket bådar gott! Vi hade kunnat komma relativt billigt undan genom att boka ett rum utan fönster, men jag ville absolut åt havsutsikten i kuststaden Brighton. Vi betalar 53 pund per person för en natt, då ingår inte frukost.

Mat:
att planera en resa till London
Afternoon tea på Svenskt Tenn, nu ser jag fram emot ”the real deal”.

Vår plan är att varva påkostade måltider med billigare snabbmat. Att planera en resa till London utan att gå på Afternoon tea fanns inte på min världskarta. För att komma ner i pris kunde vi efter tips från min syster boka en Group on-deal på Patisserie Valerie – istället för att betala 25 pund för två personer betalar vi 19 pund. Britterna älskar sina kupongdeals och vi vill inte vara sämre! I övrigt bad jag min kompis som jobbar i London att föreslå restaurangtips. Hans kollega har nu i sin tur återkommit med en mindre uppsats som jag ska ta mig an för att hitta ett par förslag på restauranger att lägga fram för mina systrar.

Aktiviteter/sevärdheter:

London

Att planera en resa till London utan att försöka boka in en musikal är inte aktuellt för mig, jag älskar stämningen och känslan innan föreställningen drar igång! Eftersom det egentligen inte spelar någon roll vilken musikal vi ser tänkte vi gå till teatrarnas gemensamma biljettkiosk på Leicester Square för att komma över sista minuten-biljetter. Dessa säljs oftast till ett billigare pris än om vi hade bokat i förväg. Några bra platser kan givetvis inte garanteras, men vi är inte särskilt kräsna.

VisitBritain har en onlineshop där det går bra att förköpa biljetter till olika sevärdheter inför resan, vilket kan spara både tid och pengar. I övrigt tänkte jag utgå från tips om gratis museum i London, det gäller dock att pricka in rätt dag så att de inte är stängda. 

Allmän inspiration:
brighton
Brighton (som dock lär se lite annorlunda ut i januari…) Foto: Sara Ingman

Inför min avresa till en specifik destination brukar jag lägga tid på att hitta inspiration från andra resebloggare och instagrammare. Extra intressant blir det såklart att följa en person som faktiskt kommer från eller bor på platsen dit jag ska. Under en jobbresa tidigare i år träffade jag fotografen/filmaren Michael som ligger bakom det otroligt snygga instagramkontot londonviewpoints. Han ger mig dagligen en rejäl dos Londoninspiration, det här kontot vill jag rekommendera till alla som drömmer om London! Vad gäller Brighton hittade jag inspiration hos Linda/Resa Medvetet i form av en intervju av Sara Ingman som har bott i Brighton under flera omgångar. Jag har också bett om tips från en resejournalist boende i Brighton som jag träffade på Madagaskar innan jul. 

Nu börjar nedräkningen på riktigt, jag återkommer såklart med uppdateringar från resan här på bloggen framöver!


Min resa görs i samarbete med VisitBritain, men tankar, åsikter och bilder (om inget annat anges) är som vanligt mina egna. Har ni tips på saker att se och göra i London och Brighton får ni hemskt gärna lämna en kommentar. 

17 comments

 1. London och Brighton gillas.
  Jobbade som au pair i min ungdom London, närmare 2 år.
  Bodde nära Albert Hall.
  Rest dit många gånger sedan dess, men nu var det ett tag sedan sist, julen 2012.
  Är stolt bärare av ett brittiskt efternamn.
  Makens pappa född i Manchester, uppvuxen i Chelsea.
  Önskar dig en trevlig resa.
  Titti

  1. Vad spännande att resa som Au pair Titti! Jag ser fram emot att uppleva både London och Brighton. Tack för din kommentar, ha en fortsatt fin kväll!

 2. SÅ mysigt med London (och säkert Brighton, även om jag vet mindre om det).

  Mitt bästa är Borough market. Gå dit!

  kram

  1. Jaaa, hoppas att vi får tid att gå dit – vet att du har pratat mkt om att du gillar stämningen där.

   Kram!

 3. Men åh så roligt! Vi åker troligtvis t London i vår då min svägerska n familj nyligen flyttar dit! Jag bodde i London 1999 och har inte varit där sen 2004. Så ser fram emot dins tips!!! Kram

  1. Roligt att ha familj på plats, upplever att det blir en helt annan upplevelse av staden när man hälsar på släkt och vänner. Kul att du har bott där, det visste jag inte.

 4. Åh, tack för omnämnandet. 🙂 Så bra planeringen låter. Instämmer i att ni måste hinna med Borough Market. Patisserie Valerie är en kedja vars ägare är för brexit men ni som inte bryr er om det kommet att gilla det fina utbudet där.
  Det bästa med Brighton är helt klart det här.:
  https://barabrittiskt.wordpress.com/2015/07/26/brighton-pavilion/

  1. Tack för tips om paviljongen, fick samma rekommendation från min kontakt i Brighton – verkar därmed som ett givet stopp!

   Svårt att hålla koll på vilka som är för/emot Brexit, men för egen del ser jag ingen anledning att bojkotta PV av den anledningen i det här läget.

 5. Har barn med diabetes och vi känner oss begränsade i resandet (vi reser men mest där vi känner oss hemma) då sonen måste har regelbunden mat och då inte snabbmat.
  Vi skulle vilja resa till London och Paris har du några bra mattips till dessa städer?
  Ja tyvärr är vårt liv styrt av sonens sjukdom och vi har blivit vana att styra våra resor efter MAT…
  En bloggpost om att resa med särskilda behov kanske? För reslust finns kan vi lova men som sagt spontaniteten är inte så stor och vi kan ju inte leta mat hela tiden vi är borta.
  Sparar annars denna fina Londonguide till planeringen.

  1. Det låter tufft för er Maya. Jag fick önskemål av min svärmor att skriva ett inlägg om att resa som rörelsehindrad (hon har MS och var nyss iväg på Hurtigruten). Det är absolut en intressant vinkel att skriva om resenärer som hela tiden måste anpassa sig efter rådande omständigheter av olika anledningar.

   Jag återkommer med mattips efter resan Maya!

 6. Så kul, jag ska också dit en snabbis om knappt två veckor. Perfekt att du åker dit innan och gör research!

  1. London är alltid en bra idé! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close