Close
Snowdon Mountain Railway: magnifik tågsträcka i Wales

Snowdon Mountain Railway: magnifik tågsträcka i Wales

En av de mest minnesvärda upplevelserna under vår familjeresa till Wales blev tågresan upp till Snowdon med Snowdon Mountain Railway, vilken börjar och slutar vid den lilla orten Llanberis. Den här unika tågsträckan bjuder på några av de mäktigaste vyerna Wales har att bjuda på.  

snowdonia mountain railway
snowdonia mountain railway Wales
magnifik tågsträcka i Wales27

Since 1896 visitors have been travelling to Llanberis, to experience this unique rail journey to the Summit of the highest mountain in Wales and England. A true mountain and place of legend, come with us and see exactly why Snowdon Mountain Railway has been described as one of the most wonderful railway journeys in the world. With stunning scenery and awe-inspiring views it’s all part of a great day out for you and your family in North Wales.

– Snowdon Mountain Railway

Snowdon Mountain Railway: magnifik tågsträcka i Wales

#1. Två olika tågresor (ånglok och diesellok):

Det finns två olika typer av tågresor att boka: The Heritage Steam Experience och The Traditional Diesel Service. 

snowdonia mountain railway Wales
The Heritage Steam Experience på väg nerför Snowdon.

The Heritage Steam Experience lär vara drömmen för alla tågnostalgiker! Vagnarna dras av ett schweiziskt ånglokomotiv i original från 1896, medan de rekonstruerade vagnarna är byggda på originalchassin från 1896 års vagnar: Snowdon Mountain Tramroad & Hotels Co Ltd observation carriages. Den här tågresan tar bara 34 passagerare åt gången och är omåttligt populär, vilket vi fick uppleva den hårda vägen eftersom det inte fanns några platser kvar när vi skulle boka (trots att vi var ute i ganska god tid och bokade via nätet).

snowdonia mountain railway Wales
The Traditional Diesel Service.

The Traditional Diesel Service, är en modernare variant av tågresan upp till toppen av Snowdon, och är den sträcka vi bokade biljetter till. Vagnarna, som kan ta upp till 60 passagerare åt gången, byggdes 2013 och dras av ett diesellokomotiv från Hunslet Engine Company.

#2. Bildsköna vyer från tågfönstret

snowdonia mountain railway Wales
snowdonia mountain railway Wales
snowdonia mountain railway Wales
snowdonia mountain railway Wales
snowdonia mountain railway Wales

Själva tågresan tar drygt två och en halv timme totalt, vilket i praktiken innebär drygt en timmes tågresa varje väg samt en halvtimmes stopp uppe på toppen. På resan upp puttar loket upp vagnarna, och det går inte fort! Desto mer tid att njuta av, och fota, vyerna – och de är verkligen magnifika. De kan förmodligen inte mäta sig med tågresorna genom alperna i Schweiz (bilderna jag har sett från vänner och bekanta är otroliga!), men de räcker gott och väl för att fylla utsiktskontot för ett bra tag framöver.

#3. På toppen av Snowdon

Vid slutstationen uppe vid toppen får vi passagerarna kliva av för en halvtimmes fritid innan tåget går tillbaka igen. Här uppe finns också en ”väntsal” med cafeteria och toaletter.

snowdonia mountain railway Wales

Det borde vara obligatoriskt att fortsätta några trappsteg upp till bergets högsta spets Moel yr Wyddfa, som mäter 1.085 meter över havet. Härifrån sägs att du under en riktigt fin dag kan se över till både Irland, Skottland och England! Om det stämmer låter jag vara osagt, men jag skulle gott kunna tänka mig att det stämmer med tanke på de maffiga vidderna.

snowdonia mountain railway Wales

Någonstans här bestämmer sig min man och de äldsta barnen att de vill gå ner igen istället för att åka tåg, och det hade jag förmodligen också gjort…

snowdonia mountain railway Wales

… om det inte vore för en viss fyraåring i sällskapet.

snowdonia mountain railway Wales

En halvtimme uppe på toppen är alldeles för lite för att njuta av de här vyerna!

snowdonia mountain railway Wales

#4. Vill du vandra upp/nerför Snowdon istället för att åka med Snowdon Mountain Railway?

magnifik tågsträcka i Wales

Vill du gå upp- och nerför Snowdon istället för att åka med Snowdon Mountain Railsway tar det drygt 5-7 timmar, plus/minus någon timme beroende på grundfysik och fotostopp.

magnifik tågsträcka i Wales27

Min man och våra 2 äldsta barn, 8 och 10 år gamla, hoppar över tåget till förmån för en vandring nerför berget. Sträckan tar drygt 2 timmar för dem…

magnifik tågsträcka i Wales

… och då hinner de ändå några pauser på vägen ner. Vi får höra från personalen vid tågstationen att man bör räkna med 3 timmar för att gå nerför Snowdon med barn.

#5. Bra att veta om Snowdon Mountain Railway:

snowdonia mountain railway Wales
  • Avgångar: The Heritage Steam Experience avgår dagligen mellan maj och september, medan The Traditional Diesel Service går mellan mitten av mars till slutet av oktober. Tänk på att avgångarna är väderberoende, är vädret för dåligt så avgår inga tåg. Mellan mars och april går tåget ofta bara 3/4 upp till Snowdon (till en station som heter Clogwyn).
  • Förboka biljetter: Det rekommenderas verkligen att du förbokar biljetter på Snowdon Mountain Railways hemsida för att ha en chans till plats på tåget. Efter bokningen kommer en bekräftelse i mejlkorgen, som måste bytas in till fysiska biljetter vid informationscentret nere på torget vid Llanberis. Biljetterna är inte billiga, vi betalar nästan 1500 för vår familj (2 vuxna och 3 barn).
  • App: Det finns en app som kan laddas ner inför tågresan, sök ”Snowdon Mountain Railway”. En QR-kod för att öppna den ”interaktiva resan” finns både på biljettbokningen och vid tågstationen.
  • Hundar på tåget: Tänk på att bara registrerade ledhundar får följa med på tågen.

Fler tips på saker att göra i Wales: Att göra i norra Wales: 10 aktiviteter för stora och små


Mer tåginspiration finns under kategorin tågresor.

2 comments

  1. Oj men hjälp vad underbart! Påminner om våra tågresor i Schweiz i somras. Detta sätter jag upp på min lista. 🙂

    1. Ja, men visst är det maffigt! Drog också parallellen till Schweiz efter bilderna jag har sett, även om topparna där är betydligt högre… Vyerna är det dock inget fel på, SÅ vackert. Och ja – Wales generellt är en riktig pärla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close