Close
Resmål att rekommendera i Europa 2018 (enligt Lonely Planet)

Resmål att rekommendera i Europa 2018 (enligt Lonely Planet)

I veckan fick jag ett roligt pressmeddelande som förtjänar att spridas vidare så pass att veckans svep för ovanlighetens skull kommer att innehålla tio punkter istället för fem.

Lonely Planet har sedan tidernas begynnelse (eller i vart fall sedan 1972) fungerat som backpackers och andra äventyrslystna resenärers motsvarighet till bibeln. I veckan spreds Lonely Planets budskap om tio resmål att rekommendera i Europa under 2018, med motiveringen att de är

The essential destinations in Europe this year.

Läs mer: Här kan du läsa hela listan från Lonely Planet: Best in Europe 2018

RESFREDAG om resmål att rekommendera i Europa 2018

För att göra min egen tolkning av listan har jag numrerat de olika platserna enligt den ordning jag själv har lust att besöka dem.

#1. Dundee, Skottland
dundee Skottland
Dunlaw Hill, Dundee.

Hit, till Skottlands fjärde största stad, väljer jag att åka av den enkla anledningen att min storasyster bor här. Den främsta anledningen att Lonely Planet har listat Dundee verkar vara att V&A, Skottlands första designmusem, öppnar här i september – men för mig finns det tusen andra anledningar att besöka Dundee och dess omgivningar. Trevligt folk, den karaktäristiska Taybron, de mysiga gårdarna, utsikten från Dunlaw Hill och Broughty Ferrys sandstrand för att nämna några.

#2. Vipava Valley, Slovenien
resmål att rekommendera i Europa Ljubljana
Ljubljana, Slovenien.

En liten bit väster om Ljubljana ligger Vipava Valley – en plats som har fått representanter från Lonely Planet att brista ut i lovsång:

Peppered with terracotta-tiled hamlets and gothic spires, and lined with grapevines stretching along gentle slopes, it would be easy to mistake the Vipava Valley for a rustic Tuscan idyll.

Mot bakgrund av det jag hittills har fått se av Slovenien vågar jag gissa på succé – hit vill jag åka snart!

Läs mer: Piran i Slovenien är en stad att återvända till och Ljubljana had me at hello 

#3. Vilnius, Litauen

De gamla delarna i Litauens huvudstad Vilnius finns upptagna på UNESCOs världsarvslista, bara den omständigheten i sig låter lovande. Att Litauen dessutom har 3000 sjöar, mycket skog och vackra naturområden i allmänhet är en extra bonus som gör att landet hamnar högt upp på min lista. Som grädde på moset firar Litauen 100 år som självständig stat, vilket gör att det händer mycket spännande saker i området just nu.

Läs mer: Pressmeddelande från Litauens turistbyrå 

#4. Cantabria, Spanien

Cantabria, på Spaniens norra kust, är en region i Spanien jag har pinsamt dålig koll på. Jag övervägde att plugga i Santander en sväng, men lockades mer av Barcelonas puls. Hade jag fått välja om idag hade valet varit enkelt – Santanders lugnare tempo och otroligt vackra omgivningar skulle definitivt locka mer i den här livssituationen.

#5. Provance, Frankrike

Provance lär bjuda på böljande lavenderfält och svalkande olivlundar. Efter vår fina och minnesvärda resa till Normandie i höstas lockar ett återbesök till Frankrike mer än någonsin!

#6. Friesland, Nederländerna

Frieslands huvudstad Leeuwarden stoltserar det här året med titeln ”Kulturhuvudstad i Europa”, vilket är en säker indikation på att det finns saker att se och göra på den aktuella platsen. Hit vill jag gärna åka!

#7. Tirana, Albanien

Någonstans mellan Adriatiska havet och de albanska alperna ligger Tirana, en stad med färgglada byggnader. Jag har sedan ett par år tillbaka haft en fix idé om att åka till just Albanien, det var egentligen slutmålet på vår familjeresa genom Balkan, men vi trivdes helt enkelt för bra i Montenegro för att åka vidare söderut.

#8. Kosovo

Med dess ottomanska lämningar och grönskande landskap påminner bilderna som cirkulerar från Kosovo mycket om det vi såg under vårt korta besök i Bosnien och Hercegovina.

#9.  Kykladerna, Grekland
rhodos
Sebbe på Rhodos, 2010. Han må vara söt som socker, men någon båtluff med en 1,5-åring hade inte kommit på tal om jag ens fått betalt för det.

När barnen blir lite äldre hoppas jag en gång för alla att komma iväg på en båtluff i Grekland. Jag föredrar dock att vänta tills vår minsting Nelly har fyllt i vart fall åtta. Så nej, Grekland får vänta och hamnar just nu långt ner på min önskelista. När vi åker kommer dock ögruppen Kykladerna med dess 220 öar att vara ett utmärkt alternativ.

#10. Emilia-Romagna, Italien

Sist, men verkligen inte minst, kommer så Emilia-Romagna, som lär vara ett riktigt matparadis. Hit tänker jag mig ett besök med syskonen framöver, men just nu lockar faktiskt vandringsresor och äventyr mer än ändlösa rader av olika ostar.

Läs mer hos LolaReggio Emilia in 55 pictures


Om du hade fått välja ett enda alternativ av listan över resmål att rekommendera i Europa, vilket hade du valt och varför? För dig som är nyfiken på fler spaningar, tips och veckosammanfattningar hittar du dem under kategorin Resfredag vecka för vecka

3 comments

  1. Svårt att välja … Slovenien är vi ju sugna på och ska också till, så det får bli det. Även Skottland lockar, efter vår resa till Irland.

    1. Låter som vi har ungefär samma preferenser… 🙂

  2. Tusen tack for the link love!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close