Close
Att resa till Skottland på hösten (tips om Edinburgh & Fife)

Att resa till Skottland på hösten (tips om Edinburgh & Fife)

Skottland är och förblir det resmål jag ständigt vill återvända till! Det kom därmed inte som en överraskning att just Skottland blev min första utlandsdestination efter tre långa år hemma i Sverige. Det vankades bröllop i släkten och det ville jag inte missa för allt i världen. Sagt och gjort, i slutet av november landade jag på Edinburghs flygplats för några minnesvärda dagar tillsammans med några andra familjemedlemmar. Höjdpunkten var givetvis bröllopet mellan Mr & Mrs Murray, men vi gäster passade också på att se oss om i landet. Att resa till Skottland på hösten är att be om regn och stormbyar. Jag älskar det och packar väskan därefter. Här kommer bilder och reseberättelse från den aktuella Skottlandsresan (som sträckte sig mellan 22-25 november 2022).

Läs mer: Tips om Skottland – 18 platser jag gärna återvänder till

Att resa till Skottland på hösten st andrews
Att resa till Skottland på hösten st andrews

Jag väljer att flyga från Kastrup och kan därmed välja och vraka bland prisvärda avgångar med bland annat Ryanair och Norwegian. Jag cashar in mina CashPoints från Bank Norwegian och betalar tågbiljetten med SJ Prio-poäng. Perfekt upplägg! Jag vill däremot inte riskera tågkaos inom Sverige och säkrar därför upp med en hotellnatt i Köpenhamn inför avresan. Det gör jag uppenbarligen rätt i. Dagen för avresa mot Köpenhamn lamslår ett snöoväder både Stockholm och stora delar av övriga Sverige. Det blir trafikkaos av sällan skådat slag och jag kommer med nöd och näppe iväg till Köpenhamn. Väl på plats i Köpenhamn och vidare mot Edinburgh går allt enligt plan.

När flygplanet dyker ner från molnen och Edinburghs karaktäristiska broar skymtar i fjärran blir jag lycklig från topp till tå. Äntligen tillbaka! Min svåger hämtar ut hyrbilen på flygplatsen och vårt sällskap gör oss redo för några dagar av det bästa Storbritannien har att erbjuda.

fife

Vi håller oss i området runt Edinburgh, hälsar på min syster i Dundee och åker sedan runt i Fife (alltså den lilla halvö som vilar norr om Edinburgh) där St Andrews förmodligen är den mest kända orten.

By custom it is widely held to have been one of the major Pictish kingdoms, known as Fib, and is still commonly known as the Kingdom of Fife within Scotland. A person from Fife is known as a Fifer.

Wikipedia om Fife

Att resa till Skottland på hösten (med fokus på Edinburgh & Fife)

#Dag 1. Edinburgh i kvällsljus och rejäla skrovmål på en skotsk pub

Sveriges snökaos har inte nått Edinburgh, det gör ju sällan det. Vi kommer däremot lagom till att julbelysningen förgyller stadens gator. Faktum är att flera småbutiker är i full gång med sin julskyltning samma kväll vi anländer staden.

Att resa till Skottland på hösten

Mina svågrar gör några tappra försök att hyra varsin kilt till det stundande bröllopet, men får snart inse att ett sådant infall kräver lite mer tid och förberedelser.

Edinburgh Skottland

Vi strosar istället runt i ett murrigt Edinburgh som befinner sig någonstans mellan höst och vinter. Jag passar på att köpa ett par väl utvalda klappar, men i övrigt myser jag mest av stämningen. Edinburgh är en stad som gör sig bra i kvällsljus, särskilt i Old Town bland historiska gränder och pampiga stenbyggnader.

Att resa till Skottland på hösten

När hungern gör sig påmind får vi tips från en butiksinnehavare att ta sikte på The Royal Mile. Vi vill ha varsitt rejält skrovmål på en skotsk pub och landar sedermera på The Royal Mile Tavern (127 High St, Edinburgh EH1 1SG).

Stället lockar förvisso turister, men också lokalbor som vill åt livemusik, god dricka och en bit mat. Några av oss beställer in varsin ”Bangers & mash”, korv och potatis serverat i en liten brödtallrik. Gott? Tja. Till Skottland åker jag inte främst för matkulturen. Mätta blir vi alla fall. Jättemätta.

Efter en dag på resande fot gör vi oss sedan redo att åka hem till min syster som bor i Dundee, drygt en och en halv timme från Edinburgh. Det finns mycket att prata om inför stundande bröllop!

#Dag 2. Sightseeing i Fife: Newark Castle, charmiga fiskebyar i East Neuk och St Andrews

Morgonen därpå vaknar vi i stugan vi hyrt på Kilconquhar Castle Estate som ligger i Fife. Det har stormat rejält under natten och blåsten hänger i. Inget ovanligt med tanke på årstiden. Att resa till Skottland under senhösten är både blött och alldeles, alldeles underbart.

Att resa till Skottland på hösten

Vi har avsatt hela dagen åt sightseeing och för en gångs skull har jag låtit någon annan ta hand om researchen. Och det gör hon med den äran, min storasyster!

Newark Castle

Att resa till Skottland på hösten

Dagens första stopp ligger bara tio minuters bilresa från vår stuga. Här väntar Newark Castle (som också har gått under namnen Inverie, St Monans and St Monance – kärt barn har många namn!), en av Skottlands otaliga slottsruiner. Den här väderbitna varianten ligger precis intill havet. Höstvindarna river och sliter i våra kläder och regnet piskar i ögonen. Rejäla och vattentäta skor och kläder rekommenderas!

Att resa till Skottland på hösten

Vyerna är vackra och vilda – och innefattar allt jag har längtat efter.

När jag går tillbaka mot bilarna har min storebror hittat en ny kompis. Den här pratglada fiskaren har en bred dialekt som är en ren fröjd att lyssna till, fast i slutändan förstår vi ungefär hälften av det han säger. Vi snappar dock upp att han nyss varit ute på uppdrag och att han rekommenderar Fish & Chips i av de charmiga fiskebyarna i East Neuk. Min syster konstaterar nöjt att det är samma ställe hon redan har googlat upp.

Fiskebyarna i East Neuk

Neuk” is the Scots word for nook or corner, and the East Neuk is generally accepted to comprise the fishing villages of the most northerly part of the Firth of Forth and the land and villages slightly inland. It would include Elie and Earlsferry, Colinsburgh, St Monans, Pittenweem, Arncroach, Carnbee, Anstruther, Cellardyke, Kilrenny, and the immediate hinterland, as far as the upland area known as the Riggin o Fife.

– Wikipedia
Att resa till Skottland på hösten

Fiskebyar finns det alltså gott om i det här hörnet av Skottland och vi tar oss an ett par av dem. Första stoppet blir Pittenweem. Vi får höra att fiskarna här inte har kunnat vara ute på havet under en vecka på grund av stormen…

Att resa till Skottland på hösten

… vilket gör att de nu får fördriva tiden med att laga fiskenät.

Att resa till Skottland på hösten

Vi drar jackorna tätt om kroppen för att se mer av den lilla…

… och stundtals lila fiskebyn.

Att resa till Skottland på hösten

En av butiksinnehavarna berättar att pandemin på ett sätt blev ett uppsving för hennes lilla butik. Många som äger fastigheter är egentligen fast bosatta i de större städerna, men pandemin möjliggjorde – och möjliggör – distansarbete. Fler turister letar sig också hit utanför de ”klassiska” säsongerna, vilket vi uppenbarligen är livs levande exempel på.

Efter vårt stopp i Pittenweem kör vi vidare till nästa fiskeby, den här gången med namnet Anstruther, och kan därmed bocka av en av resans bästa måltider.

Japp, det är såklart dags för Fish & Chips!

Att resa till Skottland på hösten

Både Google och vår nyfunna fiskarvän har rekommenderat Anstruther Fish Bar & Restaurant, en prisbelönad Fish & Chips-restaurang dit ”vår” fiskare ibland levererar sin fångst. Fisken är så färsk att den smälter i munnen och vi hugger nöjda in på våra stora portioner.

Att resa till Skottland på hösten

Vissa av oss avslutar med en glass eller två innan vi säger hej då och åker vidare. Mina äldre systrar ska på shoppinguppdrag (det finns massa rolig julshopping att göra i Storbritannien!), men själv är jag mer sugen på att följa med min bror till St Andrews. Den orten gör oss sällan besvikna.

St Andrews – golfens hemstad

St Andrews är ett givet utflyktsmål för alla som befinner sig i närheten av Edinburgh. Golfbanorna klassas som några av de bästa i världen, men det är inte därför jag åker hit.

Läs mer: St Andrews i Skottland – mer än bara golf

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Jag vill istället åt klipporna…

Att resa till Skottland på hösten st andrews

… och promenaden längs havet.

Att resa till Skottland på hösten st andrews

The Cliff walk är en återkommande favorit.

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Den här gången lyckas vi pricka in solnedgången i exakt samma sekund som den sänker sig över katedralen.

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Ja, men ni ser ju själva!

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Både jag och min bror är den här gången nyfikna på att betala inträde för att faktiskt se slottet inifrån…

Att resa till Skottland på hösten st andrews

… men vi lyckas inte bara pricka in solnedgången, utan dessvärre också slottets stängningstid. Det får bli bästa gång!

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Det går dock ingen nöd på oss.

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Ingen alls faktiskt.

Att resa till Skottland på hösten st andrews

Vi ser en och annan våghalsig surfare göra vågorna sällskap, men särskilt badsugen är jag aldrig under mina besök i Skottland. Inte ens på sommaren.

#Dag 3. Bröllop med kiltar och toner av säckpipa på Balbirnie House

Vi vaknar till en ny dag, och inte vilken dag som helst. Det har blivit dags för bröllop på Balbirnie House!

Att resa till Skottland på hösten säckpipa

Vi får uppleva en minnesvärd dag till tonerna av en säckpipa, och jag kan konstatera att skottar i kilt är och förblir kungar på dansgolvet. Så glad jag är att min syster Tina haffade en av dem på just ett dansgolv för en sisådär 25 år sedan. Vilken dag! Vilket brudpar. Vilken fest. Vilken släkt! <3

#Dag 4. Jakten på Outlander-huset och skotska julmarknader

Fjärde och sista dagen på plats vaknar vi något sömndruckna och gör oss redo för ännu en dos sightseeing innan hemresa. Det har blivit dags att gå i Outlanders fotspår. Har ni sett tv-serien? Vissa älskar den, andra inte. Jag såg första säsongen och tänker att det eventuellt är dags att se resten.

Vi kör till ”Lallybroch”, en av inspelningsplatserna som också går under namnet Broch Tuarach. Det var alltså det här stället karaktären Jamie Fraser ärvde efter sin far.

Vi får betala en rejäl slant i inträde och jag fattar ärligt talat inte varför. Stanna utanför grinden och kika in, det räcker gott.

Julmarknad i Hopetoun House

En av aktiviteterna vi kvinnor verkar mer pepp på än männen i sällskapet är att besöka en skotsk julmarknad. Och ser man på, en sådan pågår dagen till ära i Hopetoun House.

Även här får vi betala inträde, men det är värt sina pund.

Jag går runt och stormtrivs bland julgranar och ståtliga porträtt.

Det finns många historiekunniga volontärer på plats som ingående berättar om husets och släkterna som bott här i generationer. Nu, drygt ett år senare, minns jag nästan ingenting utöver de vackra salarna och dess inredning.

Jag dricker varm choklad, provsmakar smuligt shortbread…

… och får mig en rejäl dos med julstämning trots avsaknad av snö.

Att resa till Skottland på hösten

Faktum är att vi istället möts av en osedvanligt vacker regnbåge på vår promenad runt byggnaden.

Julmarknader i Storbritannien får jag förresten aldrig nog av, även om jag i det här fallet saknade fler marknadsstånd utomhus.

Innan vi åker tillbaka till flygplatsen hinner vi med en fika i utkanten av Edinburgh.

Att resa till Skottland på hösten

Här, vid Harbour Lane, avslutar vi resan på precis samma sätt som den började. Med vyer över Edinburghs vackra broar!

Tusen miljoner tack för den här gången, Skottland. Jag kommer snart tillbaka.

Så bodde vi: Kilconquhar Castle Estate, Fife.

Att resa till Skottland på hösten

Det finns otaliga ”Castle Estates” i Skottland, alltså olika typer av boenden med den gemensamma nämnaren att de ligger på slottsägor. Låt dig dock inte luras av själva ”castle” i titeln, här kan du hamna i både slott och koja. Vi hittade med hjälp av min syster väldigt prisvärda boenden i Kilconquhar Castle Estate i Fife. Här kunde vi välja att lägga till frukost, som intogs inne i själva slottsbyggnaden (se bild ovan).

Att resa till Skottland på hösten

Vi var sju personer i sällskapet som delade på en stuga. Fin och så, men kombinationen heltäckningsmattor i hela stugan (inklusive toaletterna och runt badkaret) plus fuktigt klimat ÄR ingen bra kombination. Det luktade mögel och jag kommer inte att bo där igen. Men nu kan jag i alla fall bocka av ”bo på ett slott i Skottland”. Eller?


Här finns mer inspiration om att resa i Storbritannien. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

3 comments

  1. Det där var en underbar resa! 🥰

  2. Åh, Pittenween har jag haft på önskelistan i åratal på grund av namnet och flera av de andra byarna för stämningen och fisken men jag fastnar i Edinburgh, haha.
    Visst är det mysigt i de extrema delarna av UK i vinterstormar, Cornwall är fantastiskt med jättevågor.
    Maten…jo men lax, vilt, shortbread…
    Härligt inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close