Close
Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön

Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön

Öland förknippar jag med barndomssemestrar, spännande campingliv och Alvarets karaktäristiska ödelandskap. Här spenderade mamma stora delar av sina barndoms somrar och det var också hit jag fick åka med mina kusiner i deras husvagn på sommarlovet. Jag minns tydligt den kittlade känslan i magen när vi körde över Ölandsbron och havet glittrande på båda sidor bron.

Förra veckan drog jag och fyra av mina syskon iväg till Öland för en heldagsutflykt. När vi satte oss i bilen fanns inga spikade planer, men vi hade alla tankar och förslag som snart resulterade i ett ganska späckat schema. I det här inlägget har jag sammanställt några av mina tips om Öland, med fokus på södra delen av ön.

tips om öland
Ölandsbron (snyggaste bron i Sverige!?) sedd från Färjestaden.

Tips om Öland: en heldag på södra delen av ön

#1. Arontorps kroppkakor

kroppkakor Öland

kroppkakor öland

Kroppkakor är en riktig klassiker i Blekinge. Inte sällan kommer de som finns att köpa både i butik och på serveringar från Öland, närmare bestämt Arontorp. ”De bästa kroppkakorna som finns att köpa” hävdar min syster (inget slår dock grannfrun Violets egengjorda kroppkakor på Sturkö). Vi bestämmer oss för att köra direkt från bron till Arontorp för att ladda upp med den omtalade maträtten innan lunchrusningen sätter igång. Grädde, smör, lingonsylt och salt är obligatoriska tillbehör, glöm inte det om ni är nybörjare på kroppkakefronten!

Adress: Arontorps kroppkakor och mat, Torslunda 102, Färjestaden

#2. Stanna till vid Södra Hamnplan, Färjestaden

tips om öland

tips om öland

Mitt emot Kalmar (på andra sidan vattnet) ligger Färjestaden. Här får vi, förutom en schyst vy över Ölandsbron, tillfälle att sträcka på benen och  strosa runt nere vid Södra Hamnplan. Här finns ett litet gäng butiker, caféer och restauranger – perfekt stopp på en sådan här typ av utflykt!

Vi har sedan tidigare fått tips om surdegsbrödet och bullarna på hantverksbageriet Fredriks Bröd & Bakverk, ett tips som visar sig vara helvärt att satsa på. Vi stannar också till vid Lotta och Mary keramikverkstad där jag är på vippen att köpa (ännu) en ny tekopp. Om vi inte redan haft magen full av kroppkakor hade vi också lunchat vid Seasalt Kitchen, som förutom att de platsar i White Guide också har humana priser och en New England-stil som jag skulle kunna kopiera rakt av.

#3. ÖlandsChoklad

tips om öland

tips om öland

ÖlandsChoklad ligger förvisso också vid Södra Hamnplan, men det här stället förtjänar att uppmärksammas under en helt egen rubrik. Här finns hamnkafé och chokladbutik där vi slår till på både hemgjord glass och egentillverkade praliner. För en godisgris som jag är det här ett givet stopp!

#4. Capellagården

tips om öland

tips om öland Capellagården

tips om öland

Efter gymnasiet pluggade ett par av mina klasskompisar vidare på Capellagården och här har även min syster gått sommarkurser i kreativt skapande. När jag stiger in i trädgårdshavet gör jag genast en koppling till Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm, med skillnaden att det är betydligt lugnare här på Öland än i Stockholm. Mina syskon shoppar loss både blomplantor, odlarbok och trädgårdshatt – själv nöjer jag mig med att sitta i skuggan och titta på de omsorgsfullt skötta odlingarna som breder ut sig framför mina fötter.

#5. Ölands kvarnar

tips om öland kvarnar

Öland har fler väderkvarnar än jag kan räkna till. Vi ser till att stanna vid Mysinge Hög för att titta på tre av dem som här är samlade på rad. Perfekt fotostopp för oss systrar, min bror är dock betydligt mer intresserad av kvarnkonstruktionen och låter meddela att kvarnen han spanar in är byggd 1846.

#6. Eketorps borg

att göra på öland

tips om öland

Ett av mina favoriter under dagen blir besöket på den återuppbyggda forntidsborgen Eketorps borg. Det här stället skulle egentligen passa utmärkt för en utflykt med mina barn, men visar sig fungera minst lika bra för mig och mina syskon. Åk hit om ni har chansen – inträdet på 120 kronor är väl investerade pengar.

Läs mer: Eketorps borg: utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

#7. Alvaret

tips om öland

Stora alvaret, det allvarliga (!) landskapet som täcker en dryg fjärdedel av Ölands yta, är en syn jag aldrig riktigt vänjer mig vid. Den trädlösa hedmarken är öde, karg och… alldeles, alldeles underbar. Landskapet är verkligen unikt och har av den anledningen, tillsammans med södra Ölands odlingslandskap, utsetts till världsarv av UNESCO. Ska jag ge ett enda tips om Öland är det just en promenad på Alvaret.

#8. Sillmacka vid Gräsgårds Hamn

tips om öland

tips om öland

På Öland finns oräkneliga småvägar som leder ner till vattnet. Vår sista avstickare under dagen blir just en sådan väg, som leder oss ner till Gräsgårds Hamn. Min lillasyster jublar när hon lyckas övertala den lilla fiskeboden ”Annys Fiske” att precis efter stängningstid slänga ihop ett par sillmackor som får avsluta vår lyckade heldag på Öland.

#9. Mat på Hotell Borgholm

hotell Borgholm öland
hotell Borgholm öland

Riktigt bra mat i härlig inramning i en välskött örtträdgård hittar ni på Hotell Borgholm. Under vårt besök sommaren 2020 gick det att beställa a la carte från kl 15 och framåt. Mer information finns på Hotell Borgholms hemsida.

Fler tips om Öland:


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

4 comments

  1. Jag och min sambo tillbringade en vecka i en stuga på Öland i sommar och jag fullkomligt älskade ön (första gången jag var där)! Vi bodde i Sandvik, som jag verkligen kan rekommendera, lugnt, mysigt och havsnära.

    Nu önskar jag bara att jag läst detta inlägg innan, så jag inte hade missat Ölands choklad, mums 🙂 Det får bli nästa gång!

    Tack för en bra blogg!

    1. Tack snälla för din kommentar Veronica! Och ja, visst är Öland härligt och speciellt på många sätt. Bra tips med Sandvik, det tar jag med mig. Chokladen finns nog kvar till nästa gång du kommer, om jag inte har hunnit länsa förråden tills dess… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close