Close
Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept)

Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept)

Igår var det äntligen dags för en av månadens absoluta höjdpunkter, att möta upp mina kompisar för ett träningspass i Tyresta nationalpark.

Jag hade en ambition om att återvända till Tyresta nationalpark på någon form av höstutflykt, men veckorna har rullat på utan att tiden har funnits. När jag och mina vänner skulle bestämma träningsform och plats för vårt gemensamma månadsprojekt kom vandring i Tyresta nationalpark upp som förslag – och så blev det! Vi möttes av en alldeles snöglittrig sagoskog och fick precis en sådan fin upplevelse som vi hoppades på.

Tyresta nationalpark (och ett vinnande koncept)

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark

En av mina kompisar bor i princip granne med skogen (det gjorde jag också en gång i tiden!) och har bra koll på stigar, vägar och grillplatser. Den här gången hade vi drygt två-tre timmar på oss att vandra och kunde därmed inte göra några extravaganta utflykter. Hällmarksslingan, som mäter fem kilometer, blev en perfekt kompromiss:

Denna slinga utgår från Tyresta by och har sin huvudsakliga sträckning över de stora, magra talldominerade hällmarkerna, precis som namnet säger. I både de östra och västra delarna finns grillplatser. Slingan, som ligger rakt norr om bebyggelsen i byn, är mycket representativ för Tyrestaskogen som helhet.

Alla ni som bor i Stockholmsområdet och ännu inte har besökt Tyresta Nationalpark får nästan bakläxa. Sverige har idag 30 stycken nationalparker, varav Tyresta ligger närmast huvudstaden och dessutom är väldigt lättillgänglig. Relativt nära ligger också Ängsö i Roslagen (1,5 mil söder om Norrtälje), men det är ändå meckigt att ta sig dit med båt.

Till Tyresta kör du på 25 minuter från Stockholm centrum, alternativt åker du pendeltåg till Handen och åker vidare med buss 834 mot Svartbäcken till Tyresta by (det tar drygt en timme från stan till Tyresta). När du är framme väntar dels en pittoresk liten by med bland annat besökscentrum/naturum, lanthandel och café (vi firade midsommar i Tyresta by några år när barnen var små), dels sagoskogen med dess 300 år gamla jättefuror. Här finns alla möjliga typer av vandringsleder att välja på, utöver Hällmarksslingan övervägde vi bland annat Storskogsslingan (8 km), Fornborggslingan (6 km) och Sörmlandsleden (13 km). Hela skogen är som en enda fotobuffé, kolla bara bilderna från min bloggkompis Katarina som var i Tyresta och fotade förra helgen.

Vi stannade till och åt lunch vid grillplatsen intill sjön någon dryg kilometer från Tyresta by. Sällskapet före oss hade tänt en brasa som vi hade lyxen att ”ta över”. Vi lämnade i vår tur över brasan till nästa sällskap efter oss, viktigt att tänka på är att även släckningsansvaret lämnas över, så att elden alltid är övervakad.

Om återkommande träningsdejter som vinnande koncept

Tyresta nationalpark

Jag måste också nämna några ord om mina vänner och vårt träningsupplägg. C och L har funnits i min bekantskapskrets här i Stockholm under många år, och utan att riktigt veta hur eller när det hände bestämde vi oss för att köra Tjejklassikern ihop. 2013 var året då vi gjorde slag i saken. Vi skapade en gemensam Facebookgrupp, vi tränade ihop, vi fullgjorde våra lopp och vi blev tighta vänner. Under de fem år som har gått sedan dess har vi fortsatt peppa varandra genom livets alla faser – inklusive träningsprogram av olika slag.

Tyresta nationalpark

I början av det här året bestämde vi oss för att återta konceptet med återkommande träningsdejter, fast den här gången med en twist att ses en gång i månaden för att köra olika typer av träningsformer. Under året har vi bland annat spelat badminton, testat jumping, paddlat kajak och kört ett mini-triathlon. Jag tror att jag pratar för oss alla tre när jag säger att våra återkommande träffar är en höjdpunkt varje månad! I december är det dags igen, det pratas om simning (kanske i kombination med julfika i stan?).


Har du varit i Tyresta nationalpark? Om inte har du något att se fram emot!

7 comments

 1. På min to-do lista men blir sånt projekt utan bil och är det något jag verkligen avskyr så är det att åka kommunalt. Kan sträcka mg till en resa utan byte men med gör jag bara inte om det inte är något extremt speciellt.

  1. Mexico och Kapstaden vs en timme till Tyresta… haha! Det ÄR extremt speciellt. Värt att åka kommunalt – jag lovar! 🙂

 2. Nationalparker sätter jag upp min lista över saker att besöka.
  Bra eller dåligt men jag får ju ofta en idé om att jag vill besöka allt av något. Som exempel står redan ALLA kungliga slott i Sverige på min lista. Jag har hittills besökt ett… 🙂
  Nu för jag även upp ALLA nationalparker på listan. Otroligt vackra bilder.

  1. Ja, men det är ingen dålig idé faktiskt – tänk att bocka av alla! 😍

  1. Den får vi satsa på nästa gång då, tack för tipset!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close